reede, 17. juuni 2016

Kas Tiit Ojasoo taandumiseni viis poliitiline surve? Miks meie vait olime ja kes on järgmine?

NO99 näitlejate avalikus kirjas on märgitud, et Tiit Ojasoole sai saatuslikuks poliitiline surve. Kümne näitleja poolt allkirjastatud pöördumises seisab: „Me ei oleta. Me teame. Mõned on nimetanud seda kättemaksuks. Me ei vaidle neile vastu. Me mõistame mitme poliitiku siirast kodanikumuret, kuid samas peame paljude poliitikute käitumist silmakirjalikuks, oportunistlikuks ja julmaks. Me oleme poliiitikuid kritiseerinud nende vigade eest ja oleme valmis, et ka meid kritiseeritakse meie vigade eest. Kuid mitmete poliitikute mõnulemine, silmakirjalik suhtumine lähisuhtevägivalda ja omakorda moraalimajakaks (keda ei ole olemas) asumine on eemaletõukav.”

Olen nõus. Loomulikult on Ojasoole osaks saanud poliitikutepoolne tänitamine puhtakujuline kättemaks. Poliitikutele ei lähe Ojasoo ohvri kannatused kriipsu võrragi korda. Nemad ruigavad sadistlikust mõnust, sest saavad NO99le neid naeruvääristanud tükkide eest kätte maksta. Ojasoo rumalus andis selleks suurepärast võimaluse. Panite tähele -  kohe võttis sõna Laine Jänes, kelle üle irvitati tükis „Kuidas seletada pilte surnud Jänesele”.  NO99 on muutunud võimudele ebamugavaks, sest teatrit teevad intelligentsed, tundliku sotsiaalse närviga inimesed. Kes teab, millega nad „üllatada” võivad. Parem on nad kiiresti ära neutraliseerida. Kuidas see oligi? Kõigepealt isoleerida, siis paralüseerida, siis likvideerida. Ojasooga seda nüüd tehtud ongi. Kui Kapo kõnepruuki kasutada, siis NO99 edasine võimalik võime kritiseeriv/nende toetusprotsenti kõigutada võiv tegevus on nüüd edukalt tõkestatud.

Seda ma mõtlesin, et millal nad teatrirahva kallale asuvad. Kõigepealt võeti ette kõige populaarsem blogi ehk meie Innoga. Olime ka tükk aega isoleeritud ja paralüseeritud. Kolisime ääremaale ja lakkusime seal haavu. Kukkusime blogide edetabelist välja. Ei julgenud enam midagi kirjutada, isegi süütute teemade kohta, sest kodu läbiotsimine oli ränk kogemus. Kellele ei oleks? Kuna Inno suhtes alustati kõigele lisaks veel ka elatise mittemaksmise asjus kriminaalmenetlust, siis vahepeal katsusime õige madalat profiili hoida, et „neil” meile jumala eest midagi ette heita poleks. Arvasime, et kui oleme vait, siis jäetakse meid rahule. See on tüüpiline ohvri mõtlemine - sa arvad, et kui sa oled agressoriga sõber, siis ta kohtleb sind paremini. Midagi sellist muidugi ei juhtunud - süsteem mõistis Inno ikka kriminaalkorras süüdi ja pani talle peale tingimised. Ikka selleks, et meid kontrolli all hoida. Sama tehti nüüd Tiit Ojasooga. Tal on tingimised peal ja ta on kontrollitav. Sammuke valesti ja süsteem sirutab sinu poole oma ähvardava näpu. Võin omast kogemusest öelda, et selline kontrolli all olemine paralüseerib inimese ja kes ei ole piisavalt tugev, hävib. Meie rabelesime välja ja saime Portugalis jälle iseendaks. Mis ei pruugi muidugi tähendada seda, et me uuesti süsteemi hammasrataste vahele ei satu ja uuesti hirmu ei tunne, aga vähemasti praegu ma olen vaba ja julgen kirjutada sellest, mida ma asjade kohta tegelikult mõtlen.

Courage is not the absence of fear, but rather the judgment that something is more important than fear, on öelnud James Neil Hollingworth. Julgus pole mitte hirmu puudumine, vaid arusaamine, et mõned asjad siin elus on tähtsamad kui hirm. Nii tunnen ka mina.

Pärast meid mindi kirjaniku - Kaur Kenderi - kallale. Okei, Kender oli süsteemi enda rakuke, aga nüüd on ta selle ohver. Temale sai saatuslikuks liigne suupruukimine ja flirt Keskerakonnaga. Siis tõmmati ta kohe maha ja nüüd peab kunagine Eesti esikirjanik tõestama, et ta pole hull. Kas on veel midagi absurdsemat?

Nüüd on siis ette võetud teatrirahvas.

Täitsa põnev kohe - kes on järgmine?

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

On üks süüdlane. See on Tiit Ojasoo, kes tõstis käe ja jala teise inimese vastu. Tehes seda õppejõu, mehe, teatrijuhina. Ohvrilt võttis õiguse tema keha puutumatusele ning seega väärikuse ja privaatsuse Tiit Ojasoo. Jõudu kasutas Tiit Ojasoo. Mitte meedia. Mitte poliitikud. Mitte avalikkus. Siin ei ole mingit "aga."
Ka Tiit Ojasood, teatri nõukogu, kolleege, kultuuriministrit, poliitikuid, kriminaalasja osapooli ja menetlejad sundis seisukohta võtma Tiit Ojasoo ja tema teod. Mitte meedia. Mitte poliitikud. Mitte avalikkus.

Selle kirjutas Liisa Past. Ja raske on temaga mitte nõustuda .

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et kurjategija Inno ei ole siiani aru saanud, et süüdi mõisteti ta selle pärast, et ta elatise maksmise kohustust ei täitnud. Mitte, et selle taga oleksid olnud mingid "kallutatud jõud". Aga eks kõik vanglad ole süüdimõistetud süütuid täis...

Irja ütles ...

Vallik eesti kurjategijaid:

Kurjategija Inno Tähismaa
Kurjategija Kaur Kender
Kurjategija Edgar Savisaar
Kurjategija Tiit Ojasoo.

Kes oleks seda küll veel kümme aastat tagasi uskunud?
Kurjategija mõiste on ajas kõvasti muutunud.
Jääb vaid küsimus - kes on järgmine?

Anonüümne ütles ...

Jah, Irjakene, kurjategijad on ka vanurite paljakskoorijad Liis Haavel, Vello Loit, rahavaras Anna-Maria Galojan, keda teie, nii ausad ja printsipiaalsed, omal ajal puhtaks pesta püüdsite. Nagu ka Ivo Parbus, Elmar Sepp jne jne.
P.S. Juristiharidusega inimesena võiksid teama, et Savisaar ja Kender pole veel kurjategijaks tunnistatud.

Irja ütles ...

Prokuröride kõnepruugis nad seda siiski juba on, ma ju tean. Ja küllap nad ka kurjategijateks tunnistatakse. Mäletate Leon Glikmani sõnu? Mis see õigeksmõistmiste protsent oligi? ;)

Anonüümne ütles ...

Torkab silma, et kurjategijate üle otsustab mass juba enne asjaolude väljaselgitamist. Piisab ajakirjandusest või mingi liidri väljaütlemisest, kui kogu kari hakkab juba süüdistatavat kividega loopima.
Mis puudutab Ojasood, siis ootame veel lisainfi. Ilmselt on tal närvid läbi aga ka selle põhuseid saab hea tahtmise korral mõista.
Sageli on kurjategijad hoopiski kannatanud.

Irja ütles ...

Mina tahaks ka lisainfi. Ohver on minu lähisugulane ja ma võin kinnitada, et tegemist on väga toreda tüdrukuga, kes kindlasti ei valeta. Kuid ma arvan, et ta tõmmati tanki selleks, et Ojasoole ära teha.

Anonüümne ütles ...


Jah, Irja, sul õigus nagu alati. Pelgalt Ojasoole ärategemise nimel sündis sinu lähisugulane näitleja tütrena, läks õppima lavakasse, siis NO-sse tööl - no ikka Ojasoole ärategemiseks -, sai tema armukeseks, tekitas suhtekriiisi, sai peksa jne jne. Vaene laps, juba sünnihetkest juhtis Nähtamatu Käsi tema eluteed, ikka vaid selleks, et oleks piisavalt ettevalmistatud tankitõmbamiseks, kui õige hetk käes. Ja no ega need turvakaameradki niisama polnud, ikka selleks, et Ojasoole ära teha, kelle jalga sinu lähisugulase löömiseks tõstis samuti Nähtamatu Käsi.

Anonüümne ütles ...

Mitte nähtamatu käsi, vaid reptiilid ja illuminaadid.