kolmapäev, 29. juuni 2016

Päris põnev: Soome valitsuses spekuleeritakse juba ELi-referendumi üle

Väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Me elame ikka huvitaval ajal: sai nähtud ära NLiidu lagunemine (mis tundus ilmvõimatu), siis sellele järgnenud Eesti iseseisvumine, liitumine NATO ja ELiga ning nüüd tõenäoliselt ka ELi lagunemine (mis tundus samuti ilmvõimatu). Eesti ajaloos pole ilmselt huvitavamat aega olnudki, või siis vähemalt alates ristisõdade ja muistse vabadusvõitluse ajast.

Euroopa Liidu lagunemine on üha tõenäolisem pärast brittide lahkumist. Näiteks Eesti naabri Soome valitsus arutab juba referendumi asja ja on otsustatud, et praeguse valitsuse koosseisu ajal seda ette ei võeta. Aga rahvahääletust pooldavad praegu küsitluste põhjal ligi pooled soomlased ja Põlissoomlaste erakonna (Eesti EKRE analoog) juht Timo Soini tahaks selle korraldada niipea kui võimalik.

Soome näite varal on selge, et Euroopa riikide järgmiste parlamendivalimiste põhiteema saab olema ELi liikmeks olek. See on ka põhjus, miks britte üritatakse nüüd igal pool maha teha ja neid lollakatena näidata, et valijad ei julgeks mujal Euroopas sellist otsust teha. Samas on inimesed küllalt rahulolematud, eriti seoses Euroopa Liidu hoolimatu migratsioonipoliitikaga.

Igal juhul saab tulevik olema väga huvitav.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma ei ütleks, et Põlissoomlased on Eesti EKRE analoog. Tegelikkuses on nad midagi EKRE ja Vabaerakonna vahepealset, palju ambivalentsem ja põhimõttelagedam partei kui seda on EKRE. Nii et ses mõttes on Põlissoomlased sarnasemad Vabaerakonnale kui EKRE-le. Muidugi on ka raske võrrelda, sest EKRE pole veel võimul olnud, aga kindel on, et kui EKRE võimule saabki, siis nad mingil juhul nii pehmod pole kui seda on olnud Põlissoomlased Soomes.

Inno ütles ...

Ma tahtsin just öelda, et EKRE on midagi Põlissoomlaste ja Vabaerakonna vahepealset :)