teisipäev, 19. juuli 2016

Eesti on super koht elamiseks

Eestimaine idüll - päise päeva ajal väljas olla, magada või ajakirja lugeda..

Vastab tõele ütlus, et inimeste, elukoha jms väärtusest saad alles siis aru, kui sul seda enam pole. Ning selleks, et Eestit tundma õppida, tuleb siit ära käia, soovitavalt pikemaks ajaks kui mõni nädal. Mina olin ära peaaegu terve aasta ja no mis ma oskan öelda - pole paremat kohta elamiseks kui Eesti. Tagasi tulles ei tunne seda kohta äragi. Imestad ja üllatud positiivselt igal sammul.

Esimene asi, mis silma torkab, on turvalisus. Eestit püütakse küll NATO kindralite poolt sõtta kiskuda ja välismaal elades tundus meedia uudiste põhjal, et sõda algab kohe-kohe. Aga kohapeal on hoopis teine pilt. Eestis pole mingit sõjaohtu. Siin pole sõjaväelasi automaatidega iga nurga peal, nagu on saanud normiks mujal Euroopas. Näiteks Portugalis on püssimehed nii tänaval, kui bussi- ja raudteejaamades, lennujaamades, ühesõnaga igal pool. Sama seis on Prantsusmaal, Inglismaal, Saksamaal, Hispaanias. Siin ei plahvata pommid, ei sõideta veoautoga inimesi massiliselt surnuks. Ning tõenäosus, et selline asi juhtub, on praktiliselt olematu. Seda ei suuda väärata isegi Brüsseli katsed siia potentsiaalseid terroriste sisse tuua. Lapski saab aru, et neil pole Eestis midagi teha. Siin on lihtsalt liiga vähe rahvast, et ühe pommiga märkimisväärset kahju teha. Asi poleks vaeva väärt. Sellepärast nad Eestisse ei kipugi. Pühapäeva hommikul oli harjumatu, samas nii tore kõrgelt Radissoni hotelli aknast vaadata, kuidas Tallinna linn oli täiesti tühi. Mitte ühtegi inimest polnud tänaval! Nagu neutronpomm oleks plahvatanud. Vana armas Eesti!

Teine asi on kliima. Eestis kirutakse külma üle, aga te võite küsida Irja käest, mida tähendab kuumus. 40 kraadi on Lõuna-Euroopas tavaline, aga sellise palavusega lülitub inimene välja, mitte midagi ei suuda teha. Mõelda ka ei suuda enam. Vaatad, kuidas elus püsid. Selline palavus kestab päeval 5-6 tundi ja nõnda päevast päeva. Öösel on üle 20 kraadi sooja, majade seinad lähevad kuumaks, nii et magada tuleb märgade linade vahel. Kas Eestis on sellist aega, palun?! Külmaga teed ahju tule, aga mida teed kuumaga?! Mitte kuhugi pole pugeda kuuma eest. Isegi maa all on palav. Jahutada saab end duši all, aga päevad läbi duši all ei passi. Teiseks pole lõuna pool võimalik suvel päikse käes olla. Sest päike paistab taevast otse ülevalt ja on nii tugev, et tunned, kuidas kõrbed. Pole ime, et suvel lõunaeurooplased päeva ajal väljas ei käi. Istuvad kodus, kuigi ilm on ilus ja päike paistab. Sest väljas pole võimalik olla. Välja minnes peab keha olema kaetud, eriti lastel. Rannas ka ei saa olla, sest liiv on nii kuum, et astuda ei saa. Ainus võimalus on toas passida. Aga kujutate ette, mis tähendab suvi otsa toas olla?! Eestis samas päike paitab õrnalt, siin on võimalik suvel päikse käes olla! Ringi liikuda, sporti teha, ujumas käia. Mida hing veel ihkab?! Täielik paradiis.

Ning muidugi muru. Teate kui hea on muru peal käia või istuda. Portugalis näiteks pole mingit muru. Isegi siis, kui kastad, pole see õige muru. Muru lihtsalt ei armasta kuiva ja kuumust. Metsamarjad ja seened, millest lõuna pool võib ainult unistada. Seal ei kasva metsas muud kui suured puud. Mustikaid saab poest osta hingehinnaga, ja needki on kultuurmustikad, mitte need õiged ja head metsmustikad.

Eestis kiputakse kiruma toitu, aga pole sel toidulgi häda midagi. Piimatooteid ja sealiha kasutatakse natuke liiga palju, mis pole hea südamele ja veresoontele, aga samas on olemas kala - heeringas ja kilu, mis musta rukkileivaga on täiesti võrratud. Sööd ühe leivaviilu ära ja kõht on täis.

Ja loomulikult inimesed. Kes on nagu inimesed igal pool, sellised toredad ja sõbralikud, ainult et räägivad eesti keelt. Ainult Eestis saad rääkida eesti keelt, mis on ühe eestlase jaoks suur väärtus, ning luksus. Nii võibki öelda - Eestis elamine on suurim luksus, mida üks eestlane endale lubada saab. Seda ei korva ükski raha ega asjad.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ära valeta, Inglismaal ei käi kohe kindlasti politseinikud tänaval relvadega ringi.

Anonüümne ütles ...

Mh, oot, aga sõda enam ei tulegi või?
Alles paar kuud tagasi sajatati siin blogis hävingut, surma ja tuumasõda, nüüd siis järsku kõik unustatud.

Anonüümne ütles ...

Et sul, viimasel, hari veel punasemaks ajada, siis jah - sõda ei tule, kui Yana Toom saab presidendiks! Siiralt.

a.

Anonüümne ütles ...

Hoolimata suurepärasest kliimast, pole ma seni veel täheldanud portugaallaste massilist invasiooni Eestisse..

Anonüümne ütles ...

Tulin just paar päeva tagasi Portugalist ja ei märganud kusagil relvastatud sõjaväelasi. Sai liigutud kogu rannik põhjast lõunasse.Sama jutt ka Hispaania kohta.Mis Teid vaevab?