neljapäev, 21. juuli 2016

ID-kaart ei tööta ju!

Eesti propageerib e-residentsust ja sellega seotud digi-ID-d, aga selle aluseks olev süsteem tegelikult ei tööta.

Veetsin ligemale 10 kuud Portugalis ja ma ei saanudki oma arvutis, kus on kõige uuem Mac OS tarkvara oma ID-kaarti tööle. Kaart töötas Irja arvutis, kus on vanem tarkvara ja sedagi ainult Firefoxi brauserit kasutades. Aga sellestki polnud kasu, sest kui sisestasin mälu järgi valed paroolid (olin varem kogu aeg mobiilset id-d kasutanud, aga see lakkas välismaal töötamast, kui Eesti telefoni numbrist loobusin), siis läks kaart lukku. ID-kaart muutus hetkega lihtsalt isikutunnistuseks, millega polnud midagi muud peale hakata. Isikut polnud sellega enam võimalik tuvastada, sest välismaal uusi paroole ei väljastata. Võimalik on tellida uus kaart, mis võtab ligemale kuu aega aega ja maksab veel lisaks raha.

Ka Eestis on pidevalt jama ID-kaardiga, sest see ei ühildu op-süsteemidega. Sama häda oli Nokia telefonidega ja see oli põhjus, miks Nokia kaotas sõja Apple'iga, mille süsteemid on tuntud oma töökindluse poolest. Kus sa ei pea olema eriline taibu, et süsteemid tööle saada.

Mina tahaksin, et Eestis ID-kaardi süsteem, mida on maksumaksja raha eest juba ligemale 15 aastat arendatud, et see lõpuks tööle hakkaks. Pagan võtaks! Kas see on tõesti nii raske ülesanne, või mis?

Kommentaare ei ole: