teisipäev, 16. august 2016

Eesti elu kupli all

Väljavõte osnetdaily.com veebist.

Küllap on paljud Eestiski vaadanud USA seriaali Under the Dome (Kupli all). See kirjeldab, kuidas üks territoorium USAs on eraldatud maagilise kupliga ja vaadeldakse elu jätkumist kupli all. Eesti on praegu, vähemalt sõjalises mõttes samasuguse kupli all, või mulli sees, nagu seda kirjeldavad sõjanduse-ala asjatundjad.

Eston Kohveri röövimise ajal paar aastat tagasi räägiti sellest, et Vene pool blokeeris Eesti elektroonika, mistõttu polnud võimalik Kohverit päästa ega isegi mitte filmida. Pilt oli korraga tumm, kuigi tema tegevust jälgiti ja toetati eemalt eriotstarbelisest minibussist.

Nagu kirjutab sõja-asjanduse väljaanne osnetdaily.com, on Vene pool Süürias katsetanud oma uut salarelva, mis sarnaneb elektroonilise sõjapidamise vahendile Rõtšag-AV (tõlkes: jõuõlg), aga on palju võimsam. Seade blokeerib kogu NATO elektroonika, näiteks radarid ja sonarid 600 km raadiuses. Isegi USA Patriot-raketisüsteemid, mida tahetakse Eestisse tuua, on selle vastu võimetud. Seda seadeldist saab panna helikopteritele ja lennukitele. Väidetavalt pole keegi maailmas suutnud midagi sellist teha, sellel pole ühtegi konkurenti. Venelaste osalus Süüria kodusõjas oli vajalik just selle salarelva katsetamiseks.

2014. aastal Krimmi kriisi ajal suutis Venemaa blokeerida USA viimase põlvkonna Aegis radarisüsteemi ning muutis suure USA sõjalaeva USS Donald Cook juhitamatuks Mustal merel. Enne seda lendas laevast üle Vene sõjalennuk Su-24, millele oli ilmselt paigaldatud sama süsteem. Laeval lülitus välja Aegis süsteem ja rakette ei saanud enam välja lasta. Lennuk lendas 12 korda üle laeva ja simuleeris rünnakut. Laeval olid ekraanid pimedad ja meeskond ei saanud midagi teha.

Venelaste salarelv on ilmselt peamine põhjus, miks NATO ja Eesti sõjaväelased on viimasel ajal väga närvis. Sest see tähendab, et tegelikult pole Eesti hõivamiseks vaja alustada mingit sõjategevust, piisab lihtsalt ühe seadme sisse lülitamisest.

NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Philip Breedlove on öelnud, et Venemaal on selle süsteemi, nn A2/AD (anti-access and area denial) mulli loomiseks võimekus olemas nii Balti riikides (Kaliningrad) kui Mustal merel (Krimm). Süüria ja Vahemere idaosa on kolmas piirkond.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hakkavad paranoida jälle võimust võtma...

Inno ütles ...

Miks paranoia? Eesti jaoks on see hea uudis, sest mingit laiaulatuslikku sõjategevust ei tule, kuna süsteemid lülituvad välja. Tänapäeval juhib kõike elektroonika.

Anonüümne ütles ...

Täitsa nõus.

Samas, miks need süsteemid vene süsteeme siis välja ei lülita, aga kõiki ülejäänuid lülitab? Loogiliselt võttes peaks see süsteemide väljalülitamise süsteem ka sellesama vene lennuki süsteemid välja lülitama ju.

Anonüümne ütles ...

päris huvitav postitus ma kutsuks inno välismäärajasse saatekülaliseks kui ma bahhovski oleks, ühtlasi küsiks nõu kaalulangetamise osas

Inno ütles ...

No see on umbes sama küsimus, et kui sõjaväljal kõik tulistavad, siis kuidas teha kindlaks, et omasid ei tulistata. Eks seal mingid markeeringud on, mis omasid kaitsevad.

Anonüümne ütles ...

illumninaadid ja tsöliaaklia ei tulnud meelde?