pühapäev, 21. august 2016

Eestlased kaotasid iseseisvuse taastamisega oma mõjujõu maailmas

Kaader filmist Eestlased Kremlis (Youtube), esiplaanil Mihhail Gorbatšov ja Vaino Väljas.

Vaatasin Tallinna TV pealt Juhan Aare filmi eestlastest Kremlis. Ja mis huvitav, mida ma varem pole tähele pannud, et iseseisvuse taastamisega kaotasid eestlased oma mõjujõu maailmas. Miks?

Nimelt, enne NLiidu lagunemist olid eestlased haaranud juhtrolli maailma kõige mõjuvõimsamas impeeriumis. Selle impeeriumi juht, uuendusmeelne Mihhail Gorbatšov oli täielikult eestlaste käpa all, sest ta oli eestlastest ja Eestist vaimustuses. Ta uskus, et Eesti eeskuju, näiteks majanduslik iseseisvus - isemajandamine jms aitab NLiidu sita seest välja tuua. See oli midagi sarnast Hiina erimajanduspiirkondadega, tänu millele on Hiinast saanud tänaseks majanduslikult kõige võimsam riik maailmas. Eesti oli NLiidu reformide, nii poliitiliste kui majanduslike reformide esirinnas, teistest pikalt ees. Gorbatšov võttis Eestis parteijuhi kohalt maha vanameelse Karl Vaino ja asendas ta uuendusmeelse Vaino Väljasega. Eestlased seda ise ei teadvustanud endale, aga nad juhtisid maailma kõige võimsamat riiki. Istusid, piltlikult öeldes selle riigi kaptenisillal. NLiit oli tollal võimsam kui USA või Hiina. Pole siis ime, et Eesti vastu tõusis kiiresti huvi kogu maailmas, CNN tegi Eestist regulaarseid otselülitusi.

Pärast iseseisvuse taastamist kadus aga kiiresti huvi Eesti vastu, sest Eestist ei sõltunud enam mitte kui midagi. See on huvitav paradoks - eestlased üheaegselt nii võitsid kui kaotasid. Võitsid iseseisvuse ja kaotasid võimu. See oli Eesti poliitikutele suur šokk. Nad kiirustasid kiiresti uude, Euroopa Liitu, aga seal ei võeta neid tõsiselt. Seal pole neil mingit võimu. Euroopa Liit on NLiidu kõrval pisike putukas ning Euroopa Liidus on eestlastel praktiliselt olematu sõnaõigus. Nõnda on Eesti poliitikud, kes juhtisid maailma võimsaimat impeeriumi, ühtäkki taandunud täiesti marginaalseteks tegelasteks. Seetõttu pole imestada, et need, endised vaalad, närivad kodus üksteise kõri kallal nagu rotid, selle asemel, et maailmas suuri asju teha. Neil pole antud selleks lihtsalt võimalust, nad andsid selle ise käest.

Ma kaldun isegi arvama, et Jeltsini võimuletõus oli eestlastele pikas perspektiivis kahjulik, sest see võttis eestlastelt võimu ja andis selle venelastele. Ning Venemaal tulid uuesti võimule tagurlased, mille sümboolseks näiteks on Karl Vaino pojapoja äsjane tõus Venemaa presidendi administratsiooni juhiks. Nüüd on Venemaast kujunenud oht Eesti riigi ja rahva julgeolekule, mis veel 25 aastat tagasi oli täiesti mõeldamatu. Eestlased kontrollisid elu terves NLiidus, venelased olid tollal sunnitud tantsima eestlaste taktikepi järgi.

Veel mõned kaadrid filmist:



3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See on tüüpiline Inno lahmimine. Eestlased ei juhtinud N. Liitu ega suutnud ka eriti mõjutada midagi ega kedagi Kremlis.Suudeti Jeltsin ja tema ringkond endale liitlaseks saada, see oli ehk suurim saavutus.Kuid neil aegadel oli Jeltsin opositsioonis, ta ei otsustanud asju.Otsustama hakkas ta alles pärst putši läbikukkumist.

See paar kohtumist Gorbaga Rahvasaadikute Kongressi kuluaarides ei tähendanud muud kui et valetati talle suu sisse : me ei tahagi N. Liidust lahkuda, me tahame ainult liidulepingut ja isemajandamist ning whatever... Valetati ikka selleks, et kohe tanke ja verevalamist kaela ei saaks.Küsitav kas Gorba seda bullshitta ostis, kuid tegi vähemalt näo, et ostis.

Eestlaste roll oli see, et katsetati piire, mida tohib teha ja mida Kreml mingil juhul ei luba. Kuid sellal oli N. Liit juba nii nõrk, et lubas peaaegu kõike.

Inno ütles ...

Mina arvan ikkagi seda, et Gorba & Co tahtsid hakata Hiinat kopeerima, kuna nägid, et Hiinal läks hästi oma erimajanduspiirkondadega, kus arendati turumajandust. Et lastakse teatud kohtades asjad vabaks. Ega muidu poleks seda perestroikat ju tehtud, oleks võinud vanaviisi edasi lasta, midagi hullu poleks olnud. Eestis lastigi asjad vabaks, isegi Karl Vaino saadeti pensionile, poliitvangid lasti lahti, sinimustvalgega lasti lehvitada. Hiinas on samamoodi, et teatud piirkondades näeb isegi välismaa kanaleid telekas, mujal on ainult Hiina enda kanalid. Eestist oleks saanud erimajanduspiirkond NLiidus, eriõigustega, oma rahaga, umbes nagu Hong Kong Hiinas. Ja selle pealt oleks kopeeritud asju ülejäänud riigi jaoks. Ent Moskva tuusad läksid võimu pärast kaklema ja kogu süsteem kukkus kokku. Eestlaste jaoks ka - 50 aasta töö ja vaev nulliti paari päevaga ära.

Anonüümne ütles ...

Jah, kahju oleksime võinud küll erimajanduspiirkond olla liidus ja oleks ilmselt parem ja taskaalukam elu Eestis igas mõttes.