laupäev, 20. august 2016

Inno ja Irja kommenteerivad peaministrite intervjuusid. Tiit Vähi

Väljavõte ERR-i veebist.

Irja: Tiit Vähi ütles äsja oma peaministriintervjuus, et kõige parem president oleks Siim Kallas, sest teda võetaks ühtviisi tõsiselt nii Washingtonis, Brüsselis kui Moskvas. Hea tähelepanek, arvan samamoodi. Jõks saadetaks ilmselt Moskvast kohe pikalt ja kahtlane, kas tal Washingtonis või Brüsselis erilist autoriteeti oleks. Aga Helme, mis sa arvad Helme kohta?

Inno: Helme on niiütelda mees metsast. Aga ma ei ole kindel, kas praegu on üldse vaja, et Eesti presidenti välismaal tõsiselt võetaks. Eesti on ennast tõestanud ja nüüd on vaja tegeleda Eesti siseste asjadega. President peaks olema rahva ühendaja. Nüüd kas Helme suudaks olla rahva ühendaja... Ma ei ole selles päris kindel.

Irja: Kas kõige parem rahva ühendaja ei oleks Savisaar?

Inno: No Savisaar ka ei ole. Tema hakkaks kohe kätte maksma kõigile.

Irja: Aga Jõks? Jõksil on head, värsked ideed.

Inno: Jõks on poisike, ta pole tõsiseltvõetav.

Irja: Kaljurand?

Inno: No Kaljurand tuleks isegi kõne alla. Aga ta on venelane ja eestlasi võib see hirmutada. See peaks ikka olema eestlane, kes suudab ka venelastega asju ajada ja kes ei hakkaks mingit jonni ajama ja kellelegi kätte maksma.

Irja: My point exactly! Kallas!!!

Inno: Nojah, siis Kallas ikkagi on selles mõttes kõige parem. Ma kunagi arvasin ka, et Kallasest võiks saada Eesti president.

Irja: Millal?

Inno: No paarkend aastat tagasi. Ma arvasin, et ta sobiks presidendiks.

Irja: Nii et rääkisin su Kallase paati? Või oled ikka Helme paadis?

Inno: No Kallase miinus on see, et ta on seotud teiste poliitikutega. Et kui sa valid Kallase, siis kelle sa saad? Kas Savisaare või Rõivase või Ansipi? Või Rüütli?

Irja: No vot jah, valides Kallase, võid saada tegelikult two in one ehk Kallase ja Savisaare!

Inno: Jah. Praeguses julgeolekuolukorras ma arvan, et Helme oleks parem variant. Ta on niiütelda puhas poiss, ta ei ole santažeeritav. Muide, see Kallase kümme miljonit oli ka Venemaaga seotud. Ja Kallas on endine kommunist. Kas endine kommunist kõlbaks ikkagi Eesti presidendiks? Kui Kaljurannale heidetakse ette, et ta on venelane, siis kas endine kommunist Kallas on parem või? Mina ütleks, et kui panna kõrvuti Kaljurand ja Kallas, siis parem juba venelane kui kommunist.

Irja: Aga Kaljuranna ema oli kommunist.

Inno: Kaljuranna ema on lihtsalt üks ülbe vene jurakas, kes ei ole siiamaani eesti keelt ära õppinud. Ta oli üks neist, kes tuli siia vene võimu kehtestama. Temasugused hoidsidki vene võimu siin. See, et Kaljurand igal sammul oma ema kiidab, näitab, et ta on ise samasugune.

Irja: Okei, väga hea!

Kommentaare ei ole: