kolmapäev, 24. august 2016

Käisime täna toidupangas ja mis me sealt saime

Tänane saak toidupangast.

Häda ei anna häbeneda ja küsija suu peale ei lööda. Nendest põhimõtetest lähtudes seadsime täna lastega sammud toidupanga suunas. Sest, mis seal salata, rahakotis oli ainult 2 eurot. Varem oleme Irjaga närutanud küll, aga lastega ikka ei näruta.

Irja veidi põdes, et kas on ikka mõtet, aga mina ütlesin, et miks mitte proovida. Olen ise hädalisi alati aidanud ning lootsin, et vast aidatakse mind ka raskes olukorras. Et midagi ikka saab, kas mingit jahu või tangu või kasvõi nuudleid. Saaks teha nuudleid ketšupi ja hapukoorega. Ma vaatasin, et Võrus tegutseb toidupank Metodisti kiriku juures. Seadsime sammud sinna. Kirikus oli kohal väga lahke perenaine, kes ütles, et toidupank asub Wermo territooriumil ja helistas ette, et midagi valmis pandaks. Ta nägi meie näost ära, et oleme hädas.

Nõnda seadsime sammud Wermo poole. See on endine Võru mööblikombinaat, kus kunagi töötas üle 1000 inimese. Tehase territoorium on mitu hektarit suur, seal oli isegi oma võõrutusravi osakond. Üks terve kompleks oli mõeldud Rootsi ettevõtte IKEA mööbli tootmiseks, ja seda juba nõuka ajal. Kas te kujutate ette! Tegemist oli tegija ettevõttega, mille toodangut eksporditi üle kogu maailma. Nüüdseks on sellest ainult riismed järel ja territoorium on välja renditud väiksematele firmadele, üks neist on toidupank. Kes Wermot teab, siis toidupanga ruumid asuvad tagant hoovi poolt sisenedes IKEA kompleksi tagumises nurgas.

Meie üllatus oli suur, kui toidupank oli sõna otseses mõttes toidust tulvil. Nagu üks korralik pank ikka. Näiteks oli üsna suur kogus tomateid ja meile ulalati kohe terve kast, oma viis kilo kindlasti. Siis veel lisaks värsket kurki, saia, leiba, kooki, odra- ja kaeratangu, mune, pakk pähkli-puuviljasegu, kala- ja lihakonserve. Terve laadung toitu, mille hind oleks poes olnud 30 euro ringis. Jätkub tervele perele mitmeks päevaks.

Naabritädi tõi veel õhtul õunu ja kukeseeni, poest ostsime hapukoort juurde. Uhh, oleme jälle päästetud!

Meie väike 1-aastane perenaine Roosi ajas täna kohvi kogemata maha ja pühkis selle ise lapiga ära. Issi ja emme olid väga rõõmsad.

Aga kuivõrd meie olukord on ikka üsna täbar, siis palun südamest kõigil kohvikulistel võimalusel meid toetada, Irja Tähismaa arveldusarve number on Swedbankis, IBAN: EE112200001100329486. Välismaalt üle kandes panga BIC kood: HABAEE2X. Oleme rõõmsad iga laekunud summa üle. Oleme hädas ja hädalise aitamine on õilis tegu, kõik toetajad olgu õnnistatud!

Ma seletan ka põhjuse ära. Mina olen praegu töötu ja sobivat tööd on üsna raske leida, sest pean tegema suure koguse ÜKT tunde, lisaks on minu peal 4-aastase raske puudega Juulikese hooldamine. Irja oma selja pärast ei saa Juulit enam tõsta. Irja on väikse 1-aastase Roosiga lapsehoolduspuhkusel. Raha läheb toidu ja lastele esmavajaliku ostmiseks. Oleme karskete eluviisidega.