reede, 12. august 2016

Kas Palpatine võis olla nooruses vabadusvõitleja?

Kõik teavad „Tähesõdade” filme, selle legendaarseid vanemaid osi, kus seikleb Luke Skywalker, ning hilisemaid, mis jutustavad tema isa, Anakin Skywalkeri loo. Ühel hetkel sai noorest lootustandvast jedi rüütlist, ambitsioonikast noorest mehest Anakinist mustade jõudude teenistuses olev Darth Vader. Anakin ei olnud rahul oma karjääriperspektiividega valgete jõudude teenistuses ning kui mustade jõudude esindaja, kindral Palpatine talle kiiremat karjääri ja paremat positsiooni pakkus, võttis Anakin selle pakkumise vastu.

Anakiniga on lugu selge. Noor uljaspea, kes lasi ennast ära meelitada, sest tahtis midagi enamat. Selliseid karaktereid on maailmakirjanduses ja nende põhjal tehtud filmides palju. Päriselu „anakinid” tegutsevad poliitikas. Nad on nõus tegema mida iganes, et edu saavutada - unustades oma unistused, unustades, kust nad tulid ja kes on. Kodust kaasa saadud tõekspidamised ja väärtushinnangud. See tuleb nende rumalusest ja vähesest elukogemusest. Võim lummab, sest esmapilgul annab ta sulle ihaldusväärseima siin elus - vabaduse ja võimaluse oma lähedastele head teha. Anakin arvas, et liit Palpatine'iga päästab tema armastatu elu.

Mustad jõud teavad ja tunnevad nooruse ideaale ja unistusi ning ka seda, et noori on kerge mõjutada ning läbi mõjutamise endale allutada. Seda, kes juba konksu otsas sipleb, on lihtne oma suva mööda tantsima panna. Panna tegema asju, mida too ealeski ette poleks kujutanud end tegemas. Anakin näiteks tappis noored jedi õpilased. Ta tegi seda, sest see oli kindral Palpatine'i soov. Soov olla vaba ja oma lähedastele head teha oli ühel hetkel sinna viinud.

Mind isiklikult paelub selles filmisarjas aga hoopis kindral Palpatine'i isik. Teda presenteeritakse kui vana ja pahurat meest, kel suur võimuiha, aga täna ma mõtlesin, milline võis olla Palpatine noorena. Kas ta võis olla vabadusvõitleja? Sama säravate silmade ja ilusate ideaalidega nagu Anakin enne temaga liitumist? Nagu Edgar Savisaar kunagi?

Teine huvitav asi on Palpatine'i puhul see, et kui ta võitluses jedi rüütliga oma välimuse kaotab ja hirmsasti moondub, siis muutub ta veel kurjemaks ja kibestunumaks kui enne oli. Kuigi see, kellega juhtub tragöödia ja kes pääseb sellest elavana, võiks mõelda, et see on talle antud uus võimalus ja teha sellest oma järeldused. Vaadata endasse, astuda sammu tagasi ja üritada tehtud kurja heastada. Aga ei - deformeerunud Palpatine muutub veel kurjemaks ja süstib ka teistesse kurjust.

Minagi olen olnud selline jedi rüütel, kes eksis vahepeal tumedate jõudude poolele ära. Arvasin nagu Anakingi, et mustad jõud on tegelikult valged jõud ja valged jõud mustad jõud. Selle maailma Palpatin'idel on väga hea veenmisoskus. Nad on suurepärased võlujad ja võrgutajad. Teavad täpselt, mida sulle ütelda, et sind enda poole meelitada. Mis sulle korda läheb, mille peale sa sulad. Su nõrkusi.

Kuid ma ei andnud end kunagi lõplikult ära, ei sõlminud niiütelda kolme veretilga pakti. Kui ma midagi teha ei tahtnud, siis ka ei teinud, ning see mind päästis. Sest sa annad ennast päriselt ära ainult siis, kui hakkad tegema asju, mida sa õigeks ei pea. Iga sellise teoga annad tüki oma hingest ja mida rohkem sa selliseid tegusid teed, seda väiksemaks jääb su hing. Kuni järele jääb tühipaljas kest, mis lamab merepõhjas.

Mind huvitab Palpatine'i tegelaskuju ja pärismaailma Palpatine'ide puhul kõige rohkem see hetk, millal nemad oma hinge lõplikult ära andsid. Kellele ja miks. Ning mis nad selle eest vastu said. Sest kõik Palpatine'id on kunagi olnud Anakinid, nii raske kui seda ka uskuda poleks. Kõik, kes on mustade jõudude poolel, on kunagi, kauges minevikus olnud valgete jõudude poolel.

Ja veel - miks ei saa kõikidest noortest vabadusvõitlejatest vanemas eas Palpatine? Tiit Madissonist ei saanud.

Nüüd jääb küsimus, kas Palpatine'idega üldse suhelda või hoida neist nii kaugele kui võimalik. Mina võin omast kogemusest öelda, et suhelda võib ja ka koostööd võib teha, aga sa pead olema väga tugev isiksus, et mitte Palpatine'i seatud lõksu kukkuda ja sinna siplema jääda.

Sa pead suutma kindral Palpatine'ile „ei” öelda. Nii lihtne see ongi.

Musti jõude ei tohi karta. Kes kardab, see alistub juba ette. Kes ei karda, on kurjusest üle ja kurjus ei suuda teda iialgi allutada.

4 kommentaari:

Üllar Saar, 48, Tallinn ütles ...

Anton Eduardovitš Vaino sai Putini administratsiooni ülemaks. Tuumanupule lähedalolev positsioon. Tõenäoliselt üks kõrgeimale positsioone jõudnud eestlasi üldse. Kui teete temaga intervjuu, maksan 25 €.

Anonüümne ütles ...

Et siis need kirjeldatud tegelikud mustad jõud on burešin ja tema kamp?

Irja ütles ...

Võimalik :)

Anonüümne ütles ...

Üllar Saar, Anton Vainot eestlaseks pidada kuidagi ei saa. Tema vanavanaisa,Karl Vaino isa oli ehk Venemaa eestlane.