esmaspäev, 29. august 2016

Kas Võrumaa Teataja võtab Irja tagasi tööle?

Irja mõned aastad tagasi Võrumaa Teataja toimetuses töölaua taga.

Irja siin otsib juba omale koristaja-kohta Soomes, aga tegelikult on tal töökoht olemas. Või vähemalt seadus näeb ette, et lapsehoolduspuhkuse ajal töökoht säilib. Ja see on reporteri koht ajalehes Võrumaa Teataja.

Irja saatis firma juhile Kalev Annonile kirja, et tahaks tööle tulla 1. septembrist. Annom vastas, et selleks peab tegema nõuetekohase avalduse ja teatama peab vähemalt 14 päeva ette. No tore on, eks siis nüüd saab siis avalduse vormistada. Annomi suhtumisest on näha, et ega ta Irjat tagasi ei tahaks.

Võrumaa Teataja jaoks oleks muidugi hea, kui Irja tööle tagasi ei läheks, sest firma on rahaliselt väga kehvas seisus. Firma jättis meid läinud sügisel Portugalis olles hätta, kuigi firma juht Kalev Annom oli kogu aeg toonitanud, et oleme nagu üks perekond, võime alati abi küsida. Aga ta on selline pereisa, kes lubab rohkem kui suudab ja loodab abi saamisel põhiliselt teiste peale, ise midagi vastu andmata. Töötasime tema heaks nagu orjad, nädalavahetused kaasa arvatud, ilma mingeid lisatasusid nõudmata. Lootuses, et kui meie aitame, siis aidatakse meid vastu. Aga kus sa sellega! Annom on selline pereisa, kes joob end kord nädalas täis, nii et maa must ja siis ei tunne ta oma pere liikmeid enam ära. Siis on tema jaoks kõigest savi. Nõnda pidime ise Portugalis hakkama saama ja saime ka, 10 kuud pidasime seal vastu. Leidsime omale toetajaid, kes meid aitasid.

Portugalis olles hakkasimegi uurima, mis värk selle Võru Teatajaga siis on, et isegi 500 eurot ei saanud saata, et lapse haiguse tõttu tagasisõitu paari nädala võrra edasi lükata. Võru Teataja raamatupidaja Katrin Haga ütles, et raha pole, kassa on tühi. Ja mis selgus, uurides kohtudokumente, et firma juht Kalev Annom on ise firma paljaks varastanud, nii et üleval on maksuvõlg 200 tuhat eurot. Annom pani koos raamatupidajaga 3 aasta jooksul kõrvale 4,3 miljonit krooni, mustalt, sellest tekkis maksuvõlg. Firma maksab seda võlga nüüd maksuameti koostatud graafiku alusel 2000 euro kaupa kuus tagasi, nii et selle põhjal võiks arvata, et 20 aastaga on võlg makstud. Aga ei, võlg üha kasvab, sest see 2000-eurone makse ei kata isegi maksuvõla intressi.

Küsisin Haga käest, miks ta Annomi käest firma tagant varastatud raha tagasi ei nõua. Haga ütles, et ta ei saa seda teha. Arusaadav, kus sa ikka ülemuse vastu lähed, kuigi firma suhtes oleks see õiglane. Mis võetud, tuleb tagasi panna.

Maksuvõlg on nii suur, et firma vaevu hingitseb, omakapital on tugevalt miinuses ja tegelikult on firmal pankrotiseis. Ma ei kujuta ette, miks maksuamet laseb ühe ettevõtte puhul sellisel asjal jätkuda, teades, et Annom on ise raha pännu pannud ning tal oleks vara küll, et võlg ära maksta. Annom pääses ise karmimast karistusest, sest firma raamatupidaja võttis kõik enda peale, isegi selle, et maksis kinni Annomi isikliku suvila ja autoga seotud arveid. Raamatupidaja tunnistati süüdimatuks ja Annom väitis, et tema ei teadnud asjast midagi. NB! Firmajuhid - nii pääseb vastutusest ära!!!

Annom pääses riigi tagant toime pandud suurvargusest prokuröriga kokkuleppel ühiskondlikult kasuliku tööga, kuigi seadus näeb ette, et firmas vastutab kõige eest juht. Aga Annomilt millegipärast raha ei nõuta, kuigi maksuamet on muidu ettevõtete maksudega väga karm. Näiteks minu ettevõtte 600-eurost võlga nõuti küll tagasi ja mingist 20-aastasest maksegraafikust pole juttugi. Samas on minu firmal võibolla samuti võimalus igas kuud vaid 1-2 eurot tagasi maksta.

Nüüd ongi Irjal dilemma, et mida teha. Kas minna tagasi vargast juhi manu Võrumaa Teatajasse, mis vaagub pankroti äärel, või otsida midagi muud. Samas seaduse järgi peaks firma ta lapsehoolduspuhkuselt tagasi võtma. Võib arvata, et kerge ei saa tal seal tööl olema, sest Annomil on suur võim käes ja ta teeb kõik, et Irja elu põrguks teha.

Mina heameelega ei läheks Võrust kuhugi. Minu meelest on Võru parim koht elamiseks Eestis.

3 kommentaari:

Ann ütles ...

Irjale ei meeldinud ju seal tööl käia, oli närviline ja väsinud. Ja nüüd siis läheb tagasi kohta mille olete nii maha teinud. Huvitav.

Triin ütles ...

Ma sain aru, et närviline oli Irja siis, kui katsetasid isa olemist lapsega, st peale sünnitust mingi aeg. Enne last olemist ma ei tea.

Irja ütles ...

Olin närviline pärast sünnitust, see on tõsi. Siis oli väga raske tööle keskenduda, sest laps tahtis nii sageli süüa. See tööle tagasi minek oli üks mõte, aga kui aus olla, siis eelistaksin praegu romaani lõpetamisele pühenduda. Mul ei ole enam palju kirjutada jäänud ja kirjastus juba ootab teist osa.