laupäev, 6. august 2016

Kinnitage rihmad: rikkad saavad varsti megavõimenduse!

Väljavõte venturebeat.com veebist.

Äripäev on teinud venturebeat.com veebis avaldatud artikli millegipärast tasuliseks, aga oriniginaalkujul on see täiesti tasuta saadaval. Nimelt, nagu räägib Google'i üks juhte, futurist ja leiutaja Ray Kurtzwell, on tulevikus arvutid nii pisikesed, et neid on võimalik ühendada inimese ajuga. Ning nad annavad inimese ajule võimenduse, stiilis, et inimene valdab ise kogu seda infot, mis on internetis kättesaadav.

Ajakirjanik järeldas sellest, et jõukad inimesed, kes suudavad soetada paremaid seadmeid, saavad sellega suure eelise vaesemate ees. Kurtzwell sellega ei nõustu, väites, et kõigil on infole ühesugune juurdepääs.

Minu arvates aga ei anna see eelist rikastele, vaid lihtsustab targemate inimeste tööd. Näiteks ei pea teadlased, kirjanikud, blogijad ja teised mõistusega töö tegijad enam tegelema info arvutisse sisestamisega, vaid see liigub ise ajust otse võrku. Näiteks blogi tekstid ja pildid ilmuvad kohe veebi, ilma et neid peaks eraldi sisestama. Praegu on pudelikael inimese ja arvuti suhtluses just näpuosavuse kiirus, mis paljudel andekatel inimestel pole just kiita. See puudus annab eelise nn patsiga poistele, kel näpud kiiresti käivad. Teadlased suhtlevad maailmaga patsiga poistest vahendajate kaudu. Tulevikus jääb patsiga poiste, programmeerijate osa üldse vahele ja võrgus on maailma kõige vingemad ajud otse, ilma mingite vahendajateta. Hoopis sellest võib saada tulevikus kollektiivne aju. Varem arvati, et kollektiivse aju moodustab interneti kommentaarium, aga see muutus kiiresti peldikuseinaks, kus paljud käivad lihtsalt oma pisikeste sitaste näppudega jooni vedamas ja mingit uuel tasemel teadmist ei sünni.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Naerukoht - see luuser võrdleb end teadlaste ja kirjanikega!

Anonüümne ütles ...

Ega oleks tore küll kõht püsti voodis lebotada ja blogipostitused jooksevad samal ajal otse ajust netti, ilma et peaks sõrmegi liigutama.