neljapäev, 25. august 2016

Inno ja Irja kommentaarid Kanal 2e presidendidebatile

Väljavõte Kanal 2 veebist.

Irja: Mart Helme ägestus selle peale, et mõned küsitletud inimesed teda natsiks nimetasid. Aga ta ju ongi nats. Nats on lühend natsionaalsotsialistist. Teisisõnu rahvussotsialistist ehk rahvuslasest. Kas EKRE ei ole siis rahvussotsialistlik, rahvuslik erakond? Oma rahvast teistest rahvastest ülemaks pidav, ennekõike oma rahva õiguste eest seisev.

Minu isa näiteks ütles alati uhkusega, et ta on vaadetelt natsionaalsotsialist. Nagu Tiit Madisson.

Milleks seda häbeneda? EKRE võiks just uhkusega natsionaalsotsialistlik erakond olla ja seletada ära, et olla nats ei tähenda olla nats Hitleri mõttes, kes asus teisi rahvusi hävitama. Sa võid olla nats ja oma rahvast teistest rahvastest kõrgemale tõsta, aga see ei tähenda, et sa pooldaks teiste rahvaste hävitamist.

Seepärast on rumal natsionaalsotsialismi hukka mõista. Natsionaalsotsialistid ehk natsid on inimesed, kes arvavad, et ennekõike tuleb kaitsta oma rahva huve ja alles seejärel minna teiste rahvaste huvide kaitsmise juurde, ning sellist jõudu on iga riigi poliitikas tarvis. Keda ei ole ühegi riigi poliitikas tarvis, on jõud, kes kutsuvad üles teiste rahvaste hävitamisele,  ründamisele ja inimõigustest ilma jätmisele. EKRE ei ole seda teinud - ta on lihtsalt vastu teiste rahvaste Eestisse toomisele ja soovib tulijate arvu piirata. See on täiesti normaalne soov. Mina ise nats ei ole, pigem selle vastand, aga mind väga häirib EKRE ründamine.

Inno: mina olen vaadetelt puhas nats. Ja ma leian, et iga väikerahva esindaja peab olema nats, sest vastasel korral sureb rahvas välja. Suurrahva esindajal on raske olla nats, sest see tähendab automaatselt šovinismi. Šovinism on teistele ohtlik.

Irja: Jõksi puhul häirib mind jälle see, et ta vabandas Mailis Repsi pärast. Kui oled naljamees, siis ole naljamees lõpuni. Kui juba mürgel, siis mürgel lõpuni!

Inno: Minu meelest on Jõks veel liiga poisike lihtsalt. Tal pole elukogemust veel.

Irja: Jah, Reps on temast noorem, aga talle annab elukogemuse see, et tal on viis last. Ta on küll 40-aastane, aga tal on 60-aastase eluhoiak. Eluhoiaku poolest on Kallas noorem kui Reps. Kui Reps mõjub 60-aastasena, siis kallas mõjub 20-aastase muretu noorukina.

Inno: Jah, kui Reps nüüd valituks ei osutu, siis on tema aeg läbi ja ta võib pensionile minna.

Irja: Jah, kui ta järgmisena tuleb, siis on oma mõttelaadilt juba 80-aastane. Samas Kallas oleks järgmine kord veel parem kandidaat, meelelaadilt kuskil 40-aastase tasemel.

Inno: Mu meelest Kallas ikka päris poisike pole. Ta lihtsalt teeb nägu, et on nooruslik. See mõjub hästi.

Irja: Aga äkki teeb Reps ka nägu, kuna paremat muljet jätab vanainimeselikkus. Või siis kopeerib Reps lihtsalt Savisaart. Savisaar armastab ka teha nägu ja käituda, nagu oleks palju vanem.

Inno: Jah, Savisaar mängib vimasel ajal 100-aastast ätti.

Irja: Jah, absoluutselt!

Inno: Minu meelest on Repsi põhiline probleem tema nimi. See pole just eriti eesti nimi. Isegi Kaljurand on parem.

Irja: Kui sa nimesid vaatad, on kõige ilusamad nimed Kallasel ja Helmel. Nestor on ka natuke naljakas. Vana-Kreeka mütoloogia tuleb meelde, aga Eestis on naljakas. Aga kuivõrd oluline on sinu jaoks see, et presidendil oleks juuksed peas? Seal on kolm kiilakat: Jõks, Helme ja Nestor. Ning juuksed on peas Kallasel, Repsil ja Kaljurannal. Kas presidendil peaks olema juuksed peas. Eestil on olnud seni kaks kiilakat presidenti, Meri ja Ilves, ning ühel olnud juuksed peas - Rüütlil.

Inno: Minu arust võiks olla juuksed peas.

Irja: Siis ikkagi Kallas, Kaljurand või Reps.

Inno: Minu jaoks võiks Helme ka olla, vaatamata kiilasusele.

Irja: Me unustasime ära, et ka Konstantin Päts oli kiilakas. Helme oleks traditsiooni jätkamine. Oota, kas Kallas pole ka kiilakas, ta on lihtsalt üle kamminud.

Inno: Nagu Olav Ehala ja Donald Trump või?

Irja: Jah. Ta on siis ka kiilakas.

Inno: No siis jäävad ainult Kaljurand ja Reps. Üks eestlane läti nimega ja teine venelane eesti nimega. Kaljurand on muidu tore, aga venelast ma ikkagi usaldada ei saa. Nagu soomlased ütlevad, ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi.

Irja: Jah, ta on perfektselt eesti keele ära õppinud, aga ta on ikkagi ryssä. Sama lugu on ka Ossinovskiga, ryssä on ryssä, midagi teha ei saa.

21 kommentaari:

Üllar Saar, Kristiine, Tallinn ütles ...

Inno,
Teie isa võis olla nats, kuid ta ei kerjanud, nagu teie ja Tiit Madisson.

Irja ütles ...

Pigem juba kerjata kui oma põhimõtted maha müüa. Meil oleks võimalik raha saada, kui laulaksime teiste laulu. Aga seda me teha ei taha.

Anonüümne ütles ...

See pole ju ainuke võimalus teenimiseks. Te olete niikuinii ennast kõigi silmis juba tolaks teinud ja neid kes teist veel natukenegi lugu peavad jääb iga päevaga vähemaks.

Anonüümne ütles ...

nende põhimõtetega on nii, et mõni müüb ja mõni kerjab, nii nagu põhimõtted lubavad...õnnelikud on need, kellel on, mida müüa...

Inno ütles ...

No minu südametunnistus on igatahes puhas. Ma pole valetanud, varastanud, pole kedagi petnud. Pole oma aateid maha müünud. Ma olen nõus olema pigem vaene ja kerjama, kui oma aateid maha müüma. Olen vaene, aga vähemalt aus.

Anonüümne ütles ...

Kuidas teil oli võimalik maha jätta midagi, mida teil kunagi pole olnud - s. t põhimõtteid? Miks te siis ei kaagutanud põhimõtetest, kui kaitsesite siinsamas blogis raha eest raavukalt pätt Liis Haavelit ja tema kurjategijast meest ja ämma, kes vanainimestelt maid ja maju välja petsid, väiksematest asjadest räkimata? Tegite seda ka veel siis, kui kohus oli päti vangi mõistnud. Eks teil muidugi oli oma põhimõte - kui ainult hästi makstakse, küll siis kaitseme kasvõi vägistajaid ja mõrvareid, keda huvita sealjuures õigus ja õiglus. Ja kui Edgar savisaar pappi viskas, kirjutas Irja luuletuse Jüri Pihli t---st, tõesti väga põhimõttekindel tegu. Näiteid võiks tuua pikalt, aga kes mäletab, see mäletab niigi.

Anonüümne ütles ...

Inno sa isegi siin oma blogis ajad kogu aeg jama suust välja ja ühel päeval kirjutad üht ja teisel päeval, et midagi sellist pole kunagi olnudki.kogu aeg tuleb sulle meelde tuletada ja linke panna, mida sa enam ei mäleta või ei taha mäletada.

Irja ütles ...

Mina oma luuletusi ei häbene, võin neid ka nüüd ette kanda.

Inno ütles ...

Liis Haavel ei maksnud meile midagi, kaitsesime teda, sest mitte keegi teine ei kaitsnud. Savisaarele maksime samuti peale, tegime nö heategevust, kuna tundsime, et talle tehakse liiga.

Inno ütles ...

Meie põhimõte on olla aus ja avameelne ja seda pole kunagi reetnud.

Anonüümne ütles ...

Te pole mitte avameelsed ja ausad vaid lihtsalt lollid. Lollid laiskloomad.

Kana Kaks ütles ...

Mks oli vaja Liis Haavelit kaitsta? Kas talle tegi keegi liiga?

Anonüümne ütles ...

Inno, sina oled ju varastanud. Oma laste tagant.

Anonüümne ütles ...

Kana Kolm:
Liis Haavelil oli kaitsja - advokaat Sven Sillar.
Aga Savisaarele tehakse tema enda ja ta väheste allesjäänud jüngrite jutu järgi ka praegu liiga, ja aina rohkem veel, miks te siis nüüd teda enam ei kaitse? Raha saite oma kokkukäkerdatud paskvilli "Vaba ühiskonna raamat" (koos "luuletustegs"!) eest küll, ärge tulge siin järjekordselt valatama.
Muide, kas siis, kui massimõrvar Ustimenkol poleks olnud omal ajal riigi poolt ette nähtud kaitsjat, kas oleksite ka vabatahtlikult selle töö enda peale võtnud - blogis ja mujal - sest "keegi teine ju ei kaitse", vahet pole, mida inimene on korda saatnud. Selline põhimõte siis, jah? Tuletage meelde, milliseid tüüpe te oma tiiva alla olete võtnud, Bäckmannist alustades ja JSG-ga lõpetades, "sest teisi kaitsjaid ju pole". Selle peale ei tulnud, et ei peagi olema? Oh ja kõik ikka tasuta, Inno alustas ÜKT-ga juba nii ammu.

Anonüümne ütles ...

Mulle jäi debati keskelt meelde kui Kallas kaotas enesevalitsuse ja ütles Jõksile "Ära soga!".
Viisakas inimene, veelvähem president ei tohi seda endale lubada. Üldse on Kallases varjatud deemonlikku kurjust, mis vabamüürlase puhul on ootuspärane.

Anonüümne ütles ...

Helme ei saa juba selle pärast nats olla, et ta pole sotsialist. Tema on konservatiiv. Rahvuslane on kena eestikeelne sõna ja sellest piisab, pole vaja vehkida välismaakeelse natsi sõnaga.

Anonüümne ütles ...

Helme on nats hitlerlikus tähenduses, kuid sotsialist pole ta küll kuskilt otsast. Senjöör Helme on mõisnik, kelle huvi on tegelikult, et võimalikult palju raha püsiks võimalikult väheste rikaste käes. Helme on populist, kes leidis omale müüginiši rassismi valdkonnas ja nende seas, kes pole pärast Nõukogude võimu suutnud vabas riigis enda kohta leida.

Inno ütles ...

Hitler oli ka puhas sots ju! Kommunist nagu Lenin. Sakslased olid ja on kommud, tänaseni. Kui panete tähele, nad pole venelaste kohta kunagi öelnud kommunist, vaid bolševik! Nii nagu ütlesid venelased sakslaste kohta fašist.
Helme on härrassots, nagu Ilves. Kui olete tähele pannud, ongi sotsid kõige suuremad konservatiivid, vaadake Nestorit või Ossinovskit. Tänapäeval on kadunud parteide vasak-parem skaala, kõik on ühtemoodi populistid.

olge ise ka tublid ütles ...

Heh, ma panin tähele, et kui Helme rääkis, siis nii mõnigi kord näidati kõrval Kallase miimikat ja vunts tundis ikka erakordselt ebamugavalt end neil juhtudel, tunnetas oma alaväärsust Helme kõrval, et Helme on sisuliselt igas mõttes temast üle, mitte üksnes tarkuses, laialdastes elukogemustes ja rahvameheks olemises, vaid ka kõneosavuses. Eurokraat Kallas niheles, pilgutas silmi ja kõverdas huuli, nähes, et polegi tema see kõige-kõigem. Variser üritas ka oma "tarkust" näidata, kui Jõksile tehti väike viktoriin, küsides kes on Nicola Sturgeon, mitmes on Hiina majandus maailmas jne, siis iga küsimuse puhul üritas ka Kallas särada, kuigi näiteks Helme teadis ka neid vastuseid.

Anonüümne ütles ...

Eelmisele
Mulle jäi hoopis mulje, et Helme ja Kallas koketeerisid omavahel korduvalt. Eriti alandlik oli Helme - justkui Siim oleks tema ülemus

olge ise ka tublid ütles ...

See tuleb sellest, et nad olid ülikooli ajal ühikakaaslased ja tunnevad üksteist. Helme alandlikkust küll ei täheldanud, pigem vastupidi, tal pole Kallase ees vähimatki aukartust, erinevalt teistest. Helme lubas ka Ilvese ärmatamised üles võtta, Kallas hakkas selle peale laveerima, et paljudes riikides nii ei tehtavat, Helme vastas, et paljudes jälle tehakse.