teisipäev, 30. august 2016

Miks pole väikse lapsega tegelemine Eestis töö?

Kas väikse lapsega tegelemine on töö?

Eesti ja Soome lapsetoetusi võrreldes tuli välja suur erinevus: nimelt vaadatakse Soomes kuni 3-aastase lapsega tegelemist kui tööd, Eestis mitte. Sama käib erivajadusega laste kohta. Eestis on küll emale ette nähtud lapsehoolduspuhkus, aga selle jooksul on toetus nii väike, et emal lihtsalt ei tasu kodus olla. Ma mõistan paljude emade meelehärmi, kuna Eestis puuduvad ka lastesõimekohad, kuhu alla 3-aastane laps viia.

Ükskõikne suhtumine alla 3-aastase lapse vanematesse on üllatav, sest näiteks Töötukassa arvestab väikse lapse hooldamist kui tööd. Üks lapsega tegelenud vanematest saab end töötuna arvele võtta ja töötutoetust taotleda. Mis on isegi kasulik, sest töötutoetus on 140 eurot kuus, lapsehooldustasu aga ainult 38 eurot kuus. Sestap on kasulik vanemal end pärast lapse 1,5-aastaseks saamist ja vanemapalga lõppemist hoopis töötuks vormistada - töötukassa maksab 7 kuu jooksul 140 eurot kuus. Seda ohtu ka pole, et tööle peaks minema, sest väikeste laste vanemaid ükski tööandja Eestis tööle ei võta. Üha levinumad on juhtumid, kus väikeste laste ema töökoht koondatakse pärast lapsehoolduspuhkuse lõppemist.

Aga ikkagi, miks ei vaadata väikeste laste hooldamist Eestis kui tööd? Kas keegi oskab seletada?

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuidas Eestis puuduvad lastesõimekohad kuhu alla 3 aastast last viia? Ei puudu ju. Täitsa olemas.Minagi alustasin 2 aastastega ja nüüd on nad juba 4-5 aastaseks kasvanud. Kasvatame ja õpetame kooliküpseks ja siis alustame jälle 2 aastastega. On olemas ju ka lasteaiad kus ainult sõimerühmad ongi.Kust sa küll selliseid andmeid alati võtad?

Margus Kiis ütles ...

Ei ole muidugi töö, sest kellele neid lapsi Eestis vaja on? See jutt, et küll on Eestis inimesi vähe jne, on hardcore silmakirjalikkus. 1000%. Äärmiselt häbematu. Inimesi koheldakse Eestis krooniliselt nagu saasta. Kui oled kõrgharitud jne, ning kandideerid kuhugi vastavasse kohta , siis ülemused käituvad sinuga nagu mingid jumalused ja mõnitavad alati kui võimalik ning rõhutavad igal momendil, et neil on järjekord ukse taga. Kui lähed lihttööd tegema (sinna enamasti kandideerima ei pea), siis ollakse kindel, et sa oled otse loomulikult meeleheitel, taganemisteed sul ei ole muidugi ja siis käituvad ülemused sinuga vastavalt: koormavad tööga üle, halvustavad ja ässitavad teisi töötajaid sinu vastu. Kui selle peale tahad päevapealt lahkuda, siis on küll "Misasja, kaks kuud pead veel töötama, muidu läheb asi töövaidluskomisjoni ja siis plekid meile kinni selle aja." Igasugu variandid läbi proovitud juba.

Irja ütles ...

Mis sa lahenduseks pakuksid?

Margus Kiis ütles ...

Inimvihkajalikkus on eestlaste eripära, ilma liialdamatta.