reede, 26. august 2016

Suhtes on ausus kõige olulisem

Tamula rand.

Eestis armastatakse öelda, et aususega kaugele ei jõua. Lähisuhtes eeldatakse, et paaridel on teineteise ees saladusi, või väikseid valesid, nagu neid hellitavalt kutsutakse.

Minu kogemus ütleb samas, et lähisuhtes või ükskõik millises suhtes valega kaugele ei jõua. Vale tuleb alati välja ja tagajärjed on valusad. Suhted purunevad, sest teineteise eest varjatakse olulist infot, teineteisele valetatakse ja vassitakse. Üksteist petetakse. Petmine on nii tavaline, et seda peetakse juba normaalseks. Niisama tavalised on purunenud suhted.

Meie pere on esitanud väljakutse väitele, et aususega kaugele ei jõua. Oleme ausad ja avameelsed. Oleme saanud selle eest piki päid ja jalgu, oleme pidanud kannatama. Aga on vähemalt üks asi - meie suhe, mis aususe all ei kannata. Seegi on juba midagi väärt.

Suhte püsimiseks pole midagi lihtsamat kui teisele kõik kohe algusest peale ausalt ära rääkida - nii imelik, kui see ka pole, on suhe sellisel juhul purunematu. See kehtib nii paari-, kui naabri- ja sõbrasuhete, samuti lapse-vanema suhete puhul. Tegelikult kehtib see ükskõik milliste suhete puhul. Eks see kehtib ka rahva-valitsejate suhte puhul.