esmaspäev, 22. august 2016

ÜKT kõrvalt ongi raske palgatööd teha

Kohus määras mulle karistuseks elatise võla pärast 545 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd. See on Eestis selline suurem kogus ÜKT-d. Korduva joobes juhtimise eest määratakse näiteks 200-300 tundi.

ÜKT-ga on aga selline paha asi, et selle kõrvalt on üsna raske teha palgatööd. Sest ette on nähtud teha ühe kuu jooksul 25 tundi, see oleks justkui kolm täis tööpäeva. Aga alati pole päeva jooksul nii palju tööd võimalik teha, näiteks ei soosi ilm väljas töö tegemist, mistõttu selle koguse tegemine lükkub enamate päevade peale. Ning pole teada täpselt, kui palju päevi läheb. Ehk siis selline loterii värk. Mõni kuu ehk õnnestub, teine kuu jälle mitte.

Mina näiteks ei kujuta ette, mis palgatöö see võiks olla, mida ÜKT kõrvalt teha. Mis oleks selline palgatöö, mida saaks teha nagu parasjagu tuju tuleb või aega on. Palgatöö puhul eeldatakse ikka, et sa käid iga päev tööl. Mitte ei ilmu nagu kuuvarjutus.

Selles mõttes on minu arust ainus võimalus võtta end ÜKT ajaks töötuks, sest siis saab pühenduda täielikult ÜKT-le ning ühtlasi saada töötutoetust, toimetulekutoetust ja muid hüvitisi, mis on ette nähtud, kui oled töötu ja sissetulekut ei ole. Lastega on muidugi nõnda raske, eriti kui abikaasa on lapsehoolduspuhkusel, aga midagi pole parata, nii nagu iga teine karistus, tuleb see lihtsalt üle elada. Mina olen võtnud eesmärgiks hoida optmistlikku meelt ja elada päev korraga. Sest tänases maailmas nagunii midagi ette planeerida on puhas rumalus - nagu nii ei lähe nii nagu oli plaanitud.