esmaspäev, 5. september 2016

Eestil pole mingit õiget kaitseplaani

Eestlaste muistne vabadusvõitlus filmis Malev (2005).

Eestis on viimasel ajal olnud palju juttu sõjast ning sellest, et Eestit on vaja kaitsta. Juttu on olnud ka sellest, et Eestil pole olnud mingit õiget kaitseplaani, aga et nüüd see justkui on olemas. Plaan on umbes selline, et võimaliku rünnaku korral võetakse kiiresti kokku umbes 25 tuhat meest pluss paarsada liitlast, kes kõik asuvad usinalt kümnekonna soomukiga vaenlast välja ajama. See meenutab kangesti tegevust 2005. aasta filmist Malev.

Tegelikult näitab selline jutt, et Eestil pole mingit õiget kaitseplaani. Pole kunagi olnudki. Elatud on lihtsalt lootuses, et midagi ei juhtu. Aga võib juhtuda, nagu näitas Ukraina juhtum. Muide, Ukraina võib vajadusel miljon meest välja panna, 6500 tanki, 7000 soomukit, 1500 lennukit ja 350 laeva. Aga palju sellest tänapäeval kasu on, eksole. Miljon meest ilma õige plaanita on suht kasutu ballast. Samas tänapäeval võib ka üks mees hea plaaniga sellest miljonist silmapilkselt läbi murda.

Tegelt oleks Eestile siiski mingit plaani vaja. Et ei juhtuks nii nagu Eston Kohveri või Ukrainaga, kus kõik olid puu otsas, kui pauk käis. Eestil peab olema konkreetne plaan puhuks, kui kasvõi üks roheline mehike üle piiri tuleb. Sest kui nii juba juhtub, siis on selge, et neid on rohkem ja kaotused on väga suured. Siis peab käivituma plaan, mis külvab vastase leeris sellist hävingut ja surma, et kaob igasugune isu edasi sõdida. Minu pärast lennutada kasvõi tummapomm Moskva peale, või panna plahvatama Moskva linna keskel asuvad ja elumajadeks maskeeritud Kurtšatovi instituudi reaktorid, vahet pole, aga see on vähemalt konkreetne plaan, mis on igal juhul parem kui plaani puudumine.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mingi jama jälle. :D Ma ikka lootsin, et tuleb kohvikupostitus, sest täna laekus ju 100 eurot.

Anonüümne ütles ...

Sõja ohu vastu on tõhus vahend eneserahuldamine.
Palju tõsisem ülesanne on aga Epp Petronele mehe leidmine.
Urmase ja Aapo vahel läheb tuumasõjaks, ma ütlen teile ja ma ei aja pada.

Anonüümne ütles ...

Täna ülekantud 1000 euro eest oleks tahtnud paremat teksti lugeda...