reede, 2. september 2016

Haldusreform röövib väikestelt omavalitsustelt eelise

Eestis on käimas sunniviisise haldusreformi ettevalmistamine, mis paneb omavalitsused vägisi kokku ja röövib väikestelt omavalitsustelt ühe olulise eelise: lihtsuse kohapeal asju ajada.

Põhjus on lihtne: kõik otsused tehakse Tallinnas, valitsusasutused on Tallinnas ja Tallinn on suurim ja jõukaim omavalitsus, seal käivad turistid, seal liigub raha ning Tallinn ei taha enam ülejäänud Eestit toetada. Väikeste omavalitsuste kokkupanekuga loodetakse, et neid tuleb vähem toetada.

Kuulasin täna Juuru vallavanema Margus Jaansoni esinemist ETV-s ning minus süveneb üha enam arvamus, et haldusreform praegusel kujul on täielik jama. Ühinemine saab ja peab olema ainult vabatahtlik. Seetõttu toetan kõiki neid ligi 30 omavalitsust, kes on vaidlustanud haldusreformi Riigikohtus.

Jaanson rääkis muu hulgas sellest, et tema omavalitsus on loonud ettevõtjatele tingimused, kus on loodud 100 uut töökohta. Uue suurema omavalitsuse puhul pole ta enam kindel, et need tingimused ja töökohad seal püsivad.

Ma tean Võrumaa näitel, et paljude ettevõtete jaoks on väiksed omavalitsused atraktiivsed just lihtsuse poolest asju ajada. Kõik teavad, kui aeglaselt liiguvad asjad Tallinnas, see soodustab jälle korruptsiooni. Väikses omavalitsuses, kus kõik tunnevad kõiki, käivad asjad lihtsalt ja kiiresti. Vajadusel aitab vallavanem ise asjad korda ajada. Üheski suures omavalitsuses sellist luksust ei ole.

Ja üldse, kuhu on jäänud mõte, et väike on ilus?