laupäev, 24. september 2016

Jaht presidendiametile. Helme mängust väljas! Keda toetab Inno nüüd???

Üllatuspresident Allar Jõks, väljavõte Delfi veebist.

Ohooo, kui põnevaks on läinud presidendivalimised! Inno oli täiesti kindel, et valimiskogus valitakse presidendiks Helme, sest valijamehed ei taha haldusreformi. Ei suutnud uskuda, kui Helme ainult 16 häält sai. Siis arvas Inno, et kõige rohkem hääli saab Reps, kuna tema häälte pakk olnud kõige suurem. Aga võta näpust! Meil vajus suu lahti, kui Jõksi häältesaak selgus. 83!!! Väga hea tulemus! Ja Kallas sai temast kaks häält vähem!!

Tõeline närvidemäng ka, sest parimate vahed olid nii väikesed: Kaljurand 75, Reps 79, Kallas 81, Jõks 83.

Mis Inno nüüd ütleb? Küsisin temalt.

Inno: Reformile maksis presidendi koha see, et nad ei suutnud ühes kandidaadis kokku leppida.

Irja: Rosimannuste punt põrus täiega.

Inno: Kõik valitsusega seotud tegelased põrusid. Aga millegipärast põrus EKRE ka.

Irja: Minu arvates põrus Helme seepärast, et hakkas enda rikkusega kekutama ja ennast senjööriks nimetama. Tahtis ilmselt Trumpi teha, aga eestlased on ameeriklastest erinevad, neile miljonärid muljet ei avalda.

Inno: Ma arvan, et Jõks saab presidendiks.

Irja: Nii et oled asunud nüüd Jõksi taha?

Inno: Jah.

Irja: Miks on Jõks sinu arvates parem kui Kallas?

Inno: Sest ta ei ole mingi parteilane.

Irja: Pagan, mulle hakkab ka see kiilaspea järjest rohkem meeldima...

Inno: Selgelt valija eelistab praegu sellist kandidaati, kes ei ole parteilane. Kaljurand ei suutnud ennast piisava veenvusega mitte-parteilasena esitleda. Ta oleks pidanud kohe ministriameti maha panema. On näha, et inimesed eelistavad uusi nägusid, parteipoliitikutes ollakse pettunud.

Irja: Huhuhh, ei jõua järgmist vooru ära oodata. Jääb vaid öelda: Allar Jõks presidendiks!!!

Inno: Jah, varem on presidendiks alati valitud parteisõdur - Meri, Rüütel, Ilves. Jõks oleks esimene, kes ei ole parteisõdur.

Irja: Huvitav on veel see, et Jõksi toetus riigikogulaste seas oli väga väike. Aga ta sai valijameestelt kõige rohkem hääli - järelikult pidi tema toetus maameeste seas olema massiline.

Inno: Jah, maamehed blokeerisid lätlase ja venelase välja.

Irja: Lätlase?

Inno: Nojah, Reps on ju ikkagi lätlane. Ja seda ma tahan veel öelda, et venelasel on vara Eesti presidendiks pressida. Natuke häbitunnet võiks ka olla.

5 kommentaari:

Margus Kiis ütles ...

Edasi said, pooljuhuslikult, kaks tegelast, kes paljudele ei sobi. Teine voor võidakse nüüd läbi kukutada. Küsimus on, mida KE otsustab -- kas loobuda hääletamast või pooldada ühte neist.

Jõks -- TH Ilves number 2 -- edvikust veidi veider lobasuu.
Kallas -- paadunud skeemitaja, neurootik.

Margus Kiis ütles ...

Kallase võit süvendaks RE mõjuvõimu veelgi ja RE muutuks absoluutselt domineerivaks parteiks, umbes nagu Kompartei idabloki riikides, kus oli ametlikult mitmeparteisüsteem aga teised parteid oli ilu pärast.

Inno ütles ...

Ainult KE häältest ei piisa, et presidenti teha. Aga ma arvan, et valimiskogu eelistab meelsasti Jõksi. Kui Reps oleks edasi pääsenud, oleks läbikukkumine olnud tõenäolisem.
Loomulikult, Jõks pole mingi ingel, aga ta pole ka mingi parteijurakas nagu oli Ilves ja nagu on Kallas või Reps.

Inno ütles ...

Ma tegelt kartisn, et edasi pääsevad Kallas ja Reps, kumbki kukutatakse läbi ja Riigikogu valib Nestori. See oleks olnud kõige kehvem lahendus mu meelest.

Margus Kiis ütles ...

Jõks oleks tugevalt IRLi käpa all ja see on väga vastik, sest IRLikad on endast jube kõrgel arvamusel ning on veendunud, et nad on seadusest ja eetikast kõrgemal. Päriselt ka, selline idee on selles parteis väga levinud. IRLikad on sigatsenud ja sahkerdanud kõvasti aga nad ei tunne mingit süüd, sest nemad, isamaalased võivad.