esmaspäev, 12. september 2016

Juulike läheb varsti trenni



Meie väike Juulike (4) areneb mühinal. Praegu on tema lemmiktegevuseks enda voodi najal püsti vinnamine ja voodi najal seismine või voodi peale ronimine. Ta on viimasel ajal väga aktiivseks muutunud ja näha on, et ta tahab tegutseda ning midagi korda saata. Juba on tehtud ka esimesed sammud voodi najal. Need kõige esimesed sammud tegi Juulike Portugalis, kui veel Alfamas elasime.

Seega on aeg Juulikese sügisel tehtud rehaplaan käiku lasta ning talle sobiv trennitegemise koht välja valida. Olimegi sellega natuke hädas, sest helistasin mitu asutust läbi, aga igal pool oli ilmatu pikk järjekord - järgmise aasta alguseni välja. Meie aga nii kaua oodata ei tahaks ja seepärast oli mul väga hea meel, kui laupäeval Tartus käies nägime Lõunakeskuses mitut end reklaamivat rehabilitatsiooniasutust. Tegime nendega juttu ja meile selgitati väga sõbralikult, et Juulike võiks trenni tulla kohe, tuleb ainult sotsiaalkindlustusametist suunamiskiri võtta.

Seda täna tehtud saigi. Käisin sotsameti Võru osakonnas ja küsisin suunamiskirja. Mina sain aru, et ma pean neile ütlema, kuhu minna tahame, aga selgus, et nad saadavad mulle suunamiskirja meilile koos asutuste nimekirjaga ning me siis valime nende seast endale sobiva välja.

Võimalik on valida üks asutus, kust saab kõiki teenuseid. Kui juhtub, et see asutus millegipärast ei sobi, siis saab uuesti sotsameti poole pöörduda ja uut suunamiskirja taotleda.

Hu-huhh. Päris palju asjatamist, aga pole viga - suhtumine on igal pool sõbralik ja abistav. Pärast seda käisin veel ITAKis, et Juulikesele soodushinnaga mähkmeid saada. Seal oli poole kaheni lõuna. Tuleb pärast uuesti minna. Seejärel linnavalitsusse, et saada inva parkimiskaarti. Ka seal oli lõuna :). Tuleb samuti uuesti minna!

Kuid mis kõige tähtsam: asjad liiguvad. Kahe nädala pärast tuleb suunamiskiri ja Juulike saab trenni minna. Kuhu me täpselt läheme, ma veel praegu ei kirjutaks. Las olla üllatus. Teeme seal kindlasti palju pilte ja anname teile Juulikese edusammudest teada.

Mulle tundub, et see tragi plika veel üllatab meid kõiki :).

8 kommentaari:

marge ütles ...

Alles oli ju jutt, et te ei taha teda "trennida", et kõige paremini areneb ta hoopis õega koos mängides ja vanematega kodus olles.. Mis nüüd muutus?

Kaire ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kaire ütles ...

Seda enam Irja, miks te kirjutate Eesti erivajadustega laste hoolekande asutuste kohta nii negatiivselt, ei ole need mingid kombinaadid. Eesti areneb ja sotsiaalhoolekanne koos sellega. Nt Imastust räägitakse tänini hirmulugusid, aga tegelikult on tegemist väga tugeva ja tervemõistuslike Koduga, kus kõik lapsed on hoitud, kaitstud ja koolitatud!
Edu Teile Juuli arendamisel!

Ann ütles ...

Parkimiskaardi saamiseks tuleb võtta perearstilt tõend, dok.fotot on ka vaja ja alles siis KOV-sse. Vähemalt meil oli nii, kord ei ole muutunud, meil teine parkimiskaart, kaart antakse 5 aastaks.

Kaire ütles ...

Tervemõistuslikkuse all pidasin silmas koolitatud ja hoolivat personali.

Ann ütles ...

Ann,meil oli samamoodo, ITAKi jaoks oli ka pabereid vaja perearstilt ja maavalitsuselt.
Kui saate suunamiskirja, siis peab ennas 21eva jooksul ravile regama.
Nende kohtadega on nii, et kõik on täis, aga ilusti rääkides leiavad kuhugi ikka aja.

Irja ütles ...

Marge - enne oli Juulike trenni jaoks minu meelest liiga väike. Otsustasin, et seda täielikult ei välista ja ootan ära aja, mil Juulike ise nähtavalt lisaliigutamist vajama hakkab. Nüüd ma näen, et ta on selleks valmis, sest seisab juba väga kindlalt toe najal. Järgmine loogiline samm on kõndimine.

Kaire - need olid minu esialgsed emotsioonid, mis tingitud Juulikese haigusega kaasnenud šokist. Nüüd võin öelda, et Eestis tegelevad erivajadustega lastega väga toredad ja hoolivad inimesed - noh, vähemasti need, kellega mina olen kokku puutunud :).

Ann- see kõik on juba tehtud, homme lähen kaardile järele. Mul on koht juba olemas - seal öeldi, et järjekorda pole, saab kohe tulla. Kui suunamiskirja saan, panen Juuli kohe kirja. Ei jõua ära oodata, sellest tuleb vahva seiklus!

Triin ütles ...

Edu ja kordaminekuid :)