reede, 16. september 2016

Kas Eesti presidendiks saab hoopis Reps?

Selgunud on kõik 335 valijameest ja -naist, väljavõte Postimehe veebist.

Praeguse seisuga on selgunud kõik 335 valijameest ja -naist. Presidendiks valimiseks on vaja lihthäälteenamus ehk 168 häält.

Kes siis saab presidendiks? Kaalukeeleks on erakonda mittekuuluvad valijamehed ja -naised.

Tabeli järgi piisaks, kui erakonda mittekuuluvad ning Reformi esindajad valiks Kallast, aga seda nad ei tee. Samas võib Kallas koguda küllalt palju hääli. Kaljurannal eriti šansse pole, sest ta oli valitsuse liige, mis surus omavalitsustele peale haldusreformi. Kaljurannal on jutt hea nagu oli Ilvesel, seetõttu on tal rahva seas lööki, aga vaatamata rahva toetusele on ta valijameestele nagu punane rätik, valitsuse käepikendus. Ilves juba oli jalamatt, võib arvata, et sama reha otsa enam ei astuta.

Esimesest voorust pääsevad kõige tõenäolisemalt edasi Kallas ja Reps. Teises voorus on enim šansse Repsil, kuna ta on selgelt haldusreformi vastu. Kui just Kallas haldusreformi suhtes oma meelt ei muuda.

Reps ehk polegi Eestile kõige hullem variant. Ta oleks esimene naispresident Eestile, midagi Tarja Haloneni taolist.

Loomulikult on alati võimalik, et Kallasele teeb ära hoopis Helme ning finaalis on vastamisi Helme ja Reps. Siis on rohkem šansse isegi Helmel või jäetakse sedelid tühjaks ja president jääb valimata. Valimised lähevad tagasi Riigikokku, kus võidakse ära valida kompromisskandidaat Eiki Nestor.

1 kommentaar:

Margus Kiis ütles ...

Pigem on finaalis Reps ja Kaljurand.