kolmapäev, 21. september 2016

Kui oskad kõiki töid, pole vaja tööl käia

Kui õppisin paarkümmend aastat tagasi USA-s, siis õpetas Harvardi professor Jack, et tulevikus on kasulik osata teha võimalikult palju asju ja et edukamad on need, kes oskavad teha rohkem asju. See oli küllalt uuenduslik vaade tolle aja mõtteviisile, kus propageeriti just spetsialiseerumist, ühe valdkonna süvitsi tundmist.

Tol ajal ma selle peale eriti ei mõelnud, aga nüüd olen hakanud üha rohkem mõtlema. Tõepoolest, elu on palju lihtsam siis, kui oskad võimalikult paljusid asju.

Näiteks on Irja mulle korduvalt rääkinud, kuidas tema endine elukaaslane, portugallane J ei osanud isegi kardinapuud üles panna. Selleks tuli palgata eraldi töömees ja maksta talle mitusada eurot. J pidi selleks palehigis palgatööd tegema, et teenida raha selleks, et kodus kardinapuu üles panna. Õnneks õpetas mulle isa kõiki töid tegema, nii et kodused remonditööd, sealhulgas kardinapuu ülespanek ei valmista mulle mingit raskust. Ma teen sellised asjad kõik ise ära. Ja säästan sadu eurosid igas kuus. Näiteks eile ehitasin ringi Juulikese voodi, et ta ei saaks end sealt välja küünitada. Võttis paar tundi tööd. Kui ma oleks selle teenuse tellinud väljast, oleks see maksnud mitusada eurot. Ma ei tee nalja: naabrinaine rääkis mulle mõned päevad tagasi, kuidas temalt küsiti Võrus tavalise jalgratta keti paranduse eest 50 eurot. Seda tööd oskan ma ka ja see võtab aega kõige rohkem 10 minutit.

Oma eelmises kodus Tallinnas tegin suure osa remonditöödest ise. Näiteks ehitasin puhkuse ajal majale veranda. Kaevasin vundamendi augu, ladusin kivid sisse, prussid alla, postid peale, sõrestikule vill vahele ja voodrilauad peale. Karkassi sain valmis kuu ajaga ja pärast nokitsesin õhtuti edasi voodrilaudade löömise, värvimise ja akendega. Elektri panin ka ise. Tol ajal ligi 20 aastat tagasi oli see kõik võimalik. Ma ise arvestasin, et kui oleks selle teenuse väljast tellinud, oleks kulunud töömeestele mitme kuu palk. Aga oma töömeestele maksin tollal peaministri palka, ligi 16 tuhat krooni kuus. Ise teenisin 20 tuhat krooni kuus. Tööd väljast tellides oleks kulunud veranda tegemiseks kõik minu palk ja materjale poleks olnud millegi eest osta. Ise tehes sain palga eest materjale ning kindluse, et tööd on hästi tehtud. Sest ise teen ma paremini kui töömehed, kuna ma teen seda endale.

Nõnda on paljude muude asjadega. Portugalis olles läks rikki Irja arvuti. Parandusest öeldi, et kordategemine maksab 700 eurot. Ma võtsin kätte ja tegin arvuti ise korda, võttis aega kõige rohkem pool tundi. 700 eurot on päris suur raha, selle eest sai Portugalis mitu kuud süüa osta.

Tänapäeval, kus paljud töökohad kaovad ja palgatööd on üha vähem, muutuvad üha tähtsamaks oskused. Näiteks kui ajakirjanik oskab küljendada ja kujundada ning veidi programmeerida, siis võib ta ise vabalt elektroonilist ajalehte välja anda. NB! Nüüd tuleb oluline moment: ise tehes, ja tõesti ainult ise tehes tasub selline asi ära, kui kõiki neid töid väljast tellida, siis enam mitte.

Sama lugu on blogi pidamisega. Kui kõiki asju ise teha, siis tagab see pikemas perspektiivis ühele perele sissetuleku. Aga seda tõesti ainult ühele perele. Kui kaasata lisaks inimesi, kellele tuleks maksta, siis asi enam ära ei tasuks.

Paljud noored pered kolivad maale. Miks? Sest toit, eriti kvaliteetne toit on väga kallis ja seda poest osta paljud ei jaksa. Küll on aga lihtne ise toitu kasvatada, eriti kui pere on suur. Pere, kes kolib maale, kasvatab toidu ise ja veidi müüb, ning oskab teha majapidamistöid, ei pea enam palgatöö peale mõtlema. Aga see kehtib ainult juhul, kui tööd tehakse ise ära. Kui tööd väljast tellida, siis asi enam ära ei tasu.

Hea näide on kodus toidu valmistamine. Viimasel ajal on hakanud inimesed kodus toitu valmistama. Miks? Sest väljas söömine, eriti kui tahta kvaliteetset toitu, on väga kallis.

Tulevikus on eelis neil, kes oskavad võimalikult paljusid asju teha. Startup-ettevõtetes saadab edu neid, kes oskavad ise asjad ära teha, mitte ei pea tööd tellima. Ettevõtluse alustamine on tulevikus võimalik ainult siis, kui ise teed, sest töö on nii kallis, et sisse tellida seda pole võimalik. Tööd saavad tellida sisse ainult väga suured ja rikkad ettevõtted ning väga jõukad eraisikud, aga neid on väga vähe.