kolmapäev, 14. september 2016

Kuidas siis Marina Kaljurand oma kodakondsuse sai?

Marina Kaljuranna esitatud tõend oma sünnijärgse Eesti kodakondsuse kohta, allikas Facebook.

Kaljurand kirjutab seletuses: „Minu ema on sündinud Eesti Vabariigis, ta oli Eesti kodanik, ka minu ema isa oli minu ema sünnihetkel samuti Eesti kodanik, mina olen sünnijärgne Eesti kodanik.”

Siin viitab Kaljurand asjaolule, et tema ema Veera, kes sündis Eesti Vabariigis, täpsemalt 2. oktoobril 1925. aastal Komarovka piirikülas sai kodakondsuse oma isalt.

Õhku jääb, kuidas sai Marina vanaisa Aleksandr Eesti kodakondsuse. Nagu selgub Helen Rohtmetsa uurimistööst, reguleeris 1920ndatel aastatel Eestis kodakondsust 1917. aasta 28. novembril vastu võetud Maanõukogu otsus, mille järgi olid Eesti kodanikud automaatselt kõik need, kes elasid Eesti territooriumil. Tartu rahuleppega laienes see territoorium osalt endisele Venemaale, sealhulgas Komarovka külani, kus Marina ema sündis. See põhimõte kehtis kuni 1922. aastani, mil võeti vastu kodakondsuse seadus ja kodakondsust hakati automaatselt andma vereliini pidi.

Aleksandr, kes oli rahvuselt venelane, võis elada Komarovka külas, või siis sai kodakondsuse Vene põgenikuna. Eesti kodakondsus anti paljudele Vene raudteetöölistele, kes olid end Eestis sisse seadnud. Keelenõue oli tollal praegusest leebem. Välistatud pole võimalus, et tegemist oli Vene luure agendiga, kes saabus Eestisse seoses 1924. aasta detsembri riigipöördekatsega. Kui see katse ebaõnnestus, lõi perekonna, sai lapse ja jäi Eestisse nn magava agendina elama ning paremaid aegu ootama. See parem aeg saabus 1940. aastal, tütar Veerast sai hiljem nõukogude Eestis tähtis nomenklatuuritegelane.

Vaata ka kirikuraamatu väljavõtet Marina ema sünni kohta: http://innojairja.blogspot.com.ee/2016/04/marina-kaljuranna-ema-sundis-siiski.html

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Mis 6igusega see soomlane siin plähmib, et tema ja tema on 6ige eestlane?

Inno ütles ...

Kust otsast ma soomlane olen? Minu eesti juured ulatuvad vähemalt 15. sajandisse.