reede, 16. september 2016

Laps igatseb normaalset pere-elu

Sirli Salumäe räägib avameelselt oma elust, väljavõte Vimeo veebist.

Ma igatsesin normaalset pere-elu, kus oleks lapsed, ema ja isa õnnelikult koos, ütles Sirli Salumäe oma avameelses pöördumises Kroonikale.

Sirli on lapsesuu, ta räägib tõtt. Kas pole siin vastuolu: kui üksikvanemad ise räägivad, et lastel on ok elada üksikvanemaga peres, siis lapsed ütlevad, või ok, see laps ütleb, et see pole üldse ok. Et nad igatsevad normaalset pere-elu, kus oleks isa ja ema. Laps igatseb sellist perekonda, kus oleks ema, isa ja lapsed.

Aga kes lapsi kuulab, eksole! Millegipärast sülitab riik laste huvidele ja teeb kõik selleks, et lapsed ei saa kohtuda oma vanematega. Sellega aitab riik kaasa perede lõhkumisele ja laste võõrandumisele oma vanematest. Riik ise toodab oma suhtumisega üksikvanemaid. Vägagi perversne värk. Asi läheb üha hullemaks, Eestis on varsti juba pooled pered üksikvanemaga ja paljudes neist puudub lapsel võimalus suhelda teise vanemaga.

Ma väga loodan, et riigi suhtumine muutub, sest riik peab hakkama ka laste peale mõtlema. Riik peab esiteks aru saama, et üksikvanemaga pere pole normaalne (see võimaldab näiteks last kontrollimatult ahistada, mis tuleb välja Sirli loost) ja kui selline asi on juhtunud, siis peab tagama lapsele võimaluse kohtuda vähemalt teise vanemaga. Riik poeb siin küll väite taha, et igas asjas küsitakse lapse arvamust, aga nagu Sirli loost välja tuleb, siis ei julge laps midagi rääkida, kuna üksikvanem šantažeerib ja ähvardab teda.

Küllalt märgiline on see, et Sirli ei julgenud midagi rääkida enne, kui leidis omale turvalise ja terve, normaalse perekonna. Sirli juhtum näitab selgelt, et üksikvanem ei suuda last kaitsta, seda suudab ainult perekond, kus on ema ja isa õnnelikult koos.