pühapäev, 11. september 2016

Miks ei võiks isa olla lapsehoolduspuhkusel?

Räägitakse küll palju emade ja isade, meeste ja naiste võrdsusest, aga kui sünnib laps, siis jääb lapsehoolduspuhkusele enamasti ema, mitte isa. Aga miks ei võiks olla isa, või siis ema koos isaga lapsehoolduspuhkusel? Kui on nii, nagu räägitakse, et lapsed on riigile olulised.

Miks peaks isa saama võimaluse olla lapsehoolduspuhkusel? Eelkõige seepärast, et kui sünnivad lapsed ja ema jääb koju, siis peab isa hakkama tööd rabama mitme eest, et pere hakkama saaks. Sest kui ema töölt koju jääb ja lapsed sünnivad, siis pere kulud mitmekordistuvad, aga tulud vähenevad. Seda vahet hakkab tasa tegema isa oma tööga, sageli ennast ja oma tervist säästmata mitme koha peal. Pole siis ime, et mehed end noorelt surnuks töötavad.

Nii et: miks ei võiks isa olla lapsehoolduspuhkusel. Koos emaga, lapse 3 esimest eluaastat. Üksi on emal väikse lapse või lastega väga raske, eriti kui peres on veel erivajadusega laps. Uuringute järgi saavad isad lastega hakkama niisama hästi kui emad.

Öeldakse, et paljud paarid lähevad lahku siis, kui sünnivad lapsed. Mis on väga halb, sest pered ongi loodud lapse turvaliseks arenguks, see on lapse turvavõrgustik. Kui see murdub, siis kannatavad eelkõige lapsed. Mina väidan, et naiste ja meeste võõrdumine saabki alguse sellest, kui naine jääb lastega koduseks ja mees rabab mitmel rindel tööd teha. Paarid enam teineteist ei näe ja lahutus polegi enam kaugel. Emad ja isad peaks saama võimaluse koos kodus olla ja väikeste lastega tegeleda. Ma olen 100 protsenti kindel, et lahutuste arv kukub kivina.