reede, 2. september 2016

Tugeva suhte saladus: otsused tuleb teha koos

Meil Irjaga arenes täna hommikul selline diskussioon:

Inno: Tead, ma avastasin, et BBC pealt hakkas jooksma seriaal Our Ex Wife, mis räägib sellest, kuidas lahutav mees leiab uue õnneliku suhte ja kuidas eksnaine hakkab sellele suhtele kaikaid kodaratesse loopima. Seda peaks vaatama!

Irja: ???

Inno: Muide, mulle meenub, et Ingrid hakkas meie suhte lõpus oma käitumisega minus esile kutsuma armukadedust. Ma saan ka temast aru: ta nägi, et suhe ei tööta ja sellises olukorras soovitatakse tekitada särinat, tekitada teises armukadedust, et suhet nii-öelda värskendada.

Irja: Ja-jah ...

Inno: Minuga on aga selline paha lugu, et minu peal armukadedus ei tööta. Mina soovin, et teine oleks õnnelik ja sellisel juhul lihtsalt soovin teisele head teed. Ma pole ses mõttes tüüpiline mees, kes muutub armukadedaks. Minu puhul see lihtsalt ei tööta. Ingrid ei teadnud seda. Ta arvas, et suudab ise suhte ära päästa, ta polnud isegi nõus pere-teraapiasse minema.

Irja: Pärast ta tahtis teraapiasse minna.

Inno: Aga siis oli juba hilja. Mina olin oma otsuse teinud. Ja ma pole selline, kes niisama lihtsalt ümber otsustab. Kui otsus on tehtud, siis on tehtud.

Irja: See oleks umbes sama, kui ma oleks hakanud Savisaarega flirtima.

Inno: Aga meil poleks selline asi üldse võimalik. Sul poleks selleks põhjust.

Irja: Jah, sest me arutame kõik asjad omavahel läbi. Aga paljud naised arutavad oma asju sõbrannadega. Ja mehed ka, oma sõpradega. Omavahel ei arutata asju.

Inno: Meie arutame kõik asjad omavahel läbi. Näiteks Portugali minekut arutasime mitu aastat nii- ja naapidi. Isegi lapse saamist arutasime pikalt ja põhjalikult. Võrru tulekut arutasime. Nüüd arutame kas minna Soome või mitte.

Irja: Sa Ingridiga ei arutanud ilmselt midagi.

Inno: Õige, ei arutanud.

Irja: Ja lahutuse otsuse tegid ka ilma Ingridita.

Inno: Nii see oli. Kui oleks arutanud, siis oleks võinud sõpradena lahku minna.

Irja: Siis poleks võibolla lahutust olnudki.

Inno: Võibolla tõesti. Aga ma ei saanud arutada, sest ta tegi kõik minu arvamused maha. Siis hakkasin ise otsuseid tegema, talle midagi ei rääkinud. Lõpuks otsustasin, et lähen minema.

Irja: Paljudes suhetes ongi sedasi, et partnerile lihtsalt teatatakse, et ma lähen sõpradega välja. Midagi ei arutata, käib lihtsalt teisele oma otsuste teatavaks tegemine. Mees teatab, et läheb sõpradega välja ja naine teatab, et naine läheb sõbrannadega spaatama. Sellega koguneb aastatega vimm, et pole teisega arvestatud. Et sa pead teisest lugu.

Inno: Nii on jah.

Irja: Meil J'ga oli sageli selline olukord, kus ta tuli peale tööd koju ja ütles: Get dressed now and we go out with friends. Minuga midagi ei arutanud. Minu suhte puhul käis kõige rohkem närvi, et ta lihtsalt presenteeris oma otsuseid, küsimata, kuidas mina soovin oma õhtut veeta.

Inno: Ja sina hakkasid samamoodi ilma temata otsuseid tegema. Näiteks otsustasid, et lähed Eestisse.

Irja: Jah, täpselt! Ma arvan, et selline käitumine sai meie mõlema suhtele saatuslikuks. Ma kujutan ette, et Ingrid ütles sulle sageli, et täna õhtul tulevad meile külalised, küsimata, kas sa üldse viitsid külalisi võõrustada või mitte.

Inno: Jah, see oli väga tavaline. Tavaliselt pidin mina siis kiiruga minema poodi, tooma sushi materjali ja külalistele sushisid tegema. Ning kui külalised tulid, pidin kodust ära minema, et tähtsaid jutte mitte segada.

Irja: Aga nagu sa näed, arutame meie omavahel kõik asjad läbi, peensusteni, isegi pisiasjad.

Inno: Ja see ongi põhjus, miks suhe püsib. Et kõik asjad arutatakse omavahel läbi.