reede, 9. september 2016

Uus soovitus Inglismaalt: laps peab saama rinnapiima vähemalt 24 kuud

Inglismaal hakatakse rohkem rõhku pöörama rinnapiimale, väljavõte Daily Maili veebist.

Inglismaal soovitatakse nüüd emadele anda lastele toiduks ainult rinnapiima 6 kuud ja seejärel jätkata rinnapiima andmist veel 18 kuud, andes juurde järk-järgult muud toitu, vahendab Daily Mail. Põhjuseks on asjaolu, et Inglismaal annab lastele rinnapiima ainult üks ema 200st ja selle näitajaga on Inglismaa viimasel kohal maailmas.

Emad lõpetavad lastele rinnapiima andmise peamiselt sotsiaalse surve tõttu - nimelt eeldatakse, et naine saab pärast sünnitust võimalikult ruttu tagasi oma varasema väljanägemise ning läheb kiiresti tööle. Rinna andmist peetakse Inglismaal mõttetuks, veidraks ja seksuaalseks ning imetavaid emasid visatakse välja kauplustest ja kohvikutest. Oma osa on ka laialt levinud arvamusel, et kunstsegu asendab rinnapiima. Nüüd aga on Inglise valitsus hakanud levitama sõnumit, et rind on lapsele parim.

Inglismaal annab lapsele aasta vanuselt rinnapiima ainult 0,5% emadest, võrdluseks, USAs on vastav näitaja 27%, Norras 35%, Uus-Meremaal 44% ja Jaapanis koguni 60%.

Nüüd on Inglismaal jõutud järeldusele, et pikem rinnapiima andmine mõjub hästi laste tervisele, lapsed vajavad vähem arsti juures käimist ning see hoiab kokku tervishoiukuludelt.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Hommikust Inno. Kas sa oled oma koguse rinnapiima juba täna hommikul kätte saanud või on kõht tühi?

Anonüümne ütles ...

Usa uuemate andmete alusel peab rinnapiima saama vähemalt 21 aastani või niikaua kui iseseisvalt viina hakatakse jooma.

Inno ütles ...

Muide, rinnapiim mõjub väga hästi täiskasvanutele. Paljud tippsportlased tarbivad regulaarselt rinnapiima, kuna selles leiduvad tüvitakud aitavad lihasmassi kasvatada, see on nö legaalne doping.

Ja miks peaks üldse keegi viina hakkama jooma, kui on olemas rinnapiim? :)

Anonüümne ütles ...

Sinu postitusi lugedes on küll vahel selline tunne, et kaine peaga pole kirjutatudvõi ongi see sellest, et piim on pähe löönud?

Inno ütles ...

Aga kes käsib lugeda? Sundust ju pole.

Anonüümne ütles ...

Imetamine. Ingrid. ÜKT. Ja jälle otsast peale.

Kana Kaks ütles ...

Nimeta tippsportlasi, kes regulaarselt rinnapiima tarvitavad?

Inno ütles ...

Oh, neid on palju, aga keegi seda vaevalt ametlikult tunnistada julgeb - äkki keelatakse veel ära. Siin on üks artikkel asja kohta: https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2014/05/29/the-newest-hottest-workout-recovery-beverage-human-breast-milk/.

Anonüümne ütles ...

Aga vampiirid joovad verd. Värske veri tõsine energiapomm ja lööb mõistuse klaariks.
Vere võtmine on tõsi küll pisut vägivaldne toiming aga ilmselt tasub kuhjaga ära.