neljapäev, 8. september 2016

Värske uuring: marjapüreed põhjustavad lastel diabeeti

Väljavõte Ilta-Sanomate veebist.

Marjapüreed põhjustavad väikelastel diabeeti, selgub Soomes Turu Ülikooli juures tehtud värskest uuringust, vahendab Ilta-Sanomat.

Nimelt sisaldavad marjapüreed ohtralt pektiini ja ksülaani, mis väikelastel põhjustab diabeeti. Seniste soovituste järgi võib marjapüreesid anda lastele alates 4. elukuust. Uuring püüdis jõuda selgusele, miks sageneb väikelaste hulgas 1. tüüpi diabeeti haigestumine. Uuringus tehti kindlaks, et pektiin ja ksülaan põhjustavad kõhunäärme põletikku, mis kahjustab insuliini tootvaid kõhunäärme rakke, mis omakorda on 1. tüüpi diabeedi tekkepõhjus.

13 kommentaari:

Ann ütles ...

Ärme anna lastele midagi süüa. Las nälgivad ja rüüpavad elu lõpuni rinnaotsas.

Anonüümne ütles ...

Nii?

Ann ütles ...

Värske uuringu link pandi ka, et pikkaaega imetades lastel lagunevad hambad ja tekib rauapuudus. Lõpetate ära? Ma arvan, et teil pole aimugi lapse raua tasemest.

Kana Kaks ütles ...

Ma olen kindel, et teil pole ka mingit infot Roosi ja Juuli hammaste olukorrast. Usun, et need juba ongi katki.

Kana Kaks ütles ...

Ah jaa, see suur et teil pidid ju keeled suus olema, eriti see va soome keel? Pealkiri ütleb, et püreed VÕIVAD pōhjustada diabeeti, mitte et põhjustavad. Ajakirjanduslik liialdus jälle? Olen kindel, et ka saiakeste kohta leiab samasuguse artikli. Otsige veel!

Üllar Saar, ehitusmees, Tallinn ütles ...

Väga ajakohane vahendus, Inno.

Tuleks siiski veel ühe teine eelmise blogikande juurde tagasi. Kirjutasite Epp Petronest. Olete ka varem kirjutanud. Juba 2007. a http://innojairja.blogspot.com.ee/2007/11/kogu-tde-epp-petrone-suhete-kohta.html. Mainite seal Tartu ajakirjanikku (ja samuti blogijat) Priit Pulleritsu. Kas teate, et Pulleritsul oli Epp Petrone ex-abikaasa Giustione Petronega Tähtvere spordipargis ebameeldiv intsident, juba mitu head aastat tagasi? Pullerits on oma blogis seda mitut puhku kirjeldanud.

Inno ütles ...

Mis intsident see oli, ma pole sellest midagi kuulnud.

Anonüümne ütles ...

Vaesed ei vali. Eriti need, kes on vaesuse ise valinud. Vaesed söövadki Torino makarone (toidupanga omi) odava ketsupiga. Ja muide, on ka artikleid, mis kinnitavad, et vaeste lastes on kalduvus korrata sama mustrit.

Anonüümne ütles ...

See ju Inno huumorinurk. Ta ju väitis ka Titeblogis, et imetv ema ei lähe kunagi paksuks, aga kui imetab kahte last korraga, siis vist ikka läheb :D

Anonüümne ütles ...

Intsident leidis aset ühel talvisel pärastlõunal Tähtvere spordipargis. Rivaalid kumbki oma iseloomuliku tegevusega - Priit Pullerits suuskadele tuld andes, Giuseppe Petrone kolme lapsega kelgumäel tegeldes. Teed ristusid ja läks ütlemiseks. Hr Petrone on seda vahejuhtumit üldistanud ja oma raamatus (see, mis Eesti ja eestlaste kohta käis) päris negatiivselt esitanud.

Anonüümne ütles ...

Siit jällegi moraal, et kodutoit on lapsele parim. Korja ise marjad ja püreesta - pole seal mingit üleliigset suhkrut ega ammugi pektiini või ma ei tea mida. Samamoodi õgivad täiskasvanud pektiini ja tärklist täis topitud maitsestatud jogurteid jne, kui võiks osta maitsestamata jogurteid ja neid ise maitsestada.

Anonüümne ütles ...

Sina Ann, saa üle juba rinnapiimast. Kust otsast siis midagi ei saa süüa?

Anonüümne ütles ...

Saavad ju küll süüa, pirukaid, saia, kilusuppi ja rinnapiima enne sööki ja peale sööki.