pühapäev, 2. oktoober 2016

Aga kuhu on jäänud vaimupuudega inimesed?

Irja siin kiitis kangesti Margus Saare juhitavat uut Iseolemise saadet, mis kajastab erivajadusega inimeste elu positiivsest küljest. Et on parem kui Puutepunkt.

Aga ses mõttes on olukord teine, et Puutepunkt rääkis palju vaimupuudega laste ja inimeste olukorrast. Näiteks Jonathani olukorrast. Need on inimesed, kes tööd teha ei suuda. Ja kellega on rohkem tegemist, kelle vajadused on suuremad. Ja keda Eestis koheldakse seetõttu peale täisealiseks saamist nagu loomi, nad suletakse kinnistesse puuridesse ja välja ei lasta. Suur erinevus arenenud läänemaailma, näiteks Soomega, kus sellistele inimestele ehitatakse korterid, neile leitakse 24/7 tugiisikud ja neil isegi lastakse teha telesaadet. Võrreldes Eestiga nagu öö ja päev.

Eestis on vaimupuudega inimestega seoses olnud kuulda olnud ainult karjatusi, nagu see Puutepunkti saade või siis Silja Suija lapse olukorrast saade ja Ekspressi artikkel. Nii et siin Margus Saarele väljakutse - leida Eestist kasvõi üks positiivne näide vaimupuudega inimeste olukorrast, näiteks nende sulandamisest tervete inimeste ellu, mis on praegu Euroopas kuum teema. Eesti on ju liitunud samamoodi Soomega erivajadusega inimeste konventsiooniga, mis näeb ette tagada erivajadusega inimestele tervete inimestega samaväärsed elutingimused. Kas teeme ära?!