teisipäev, 11. oktoober 2016

Esimene kord, kui ma ei julge uut macOS-i installida

Uus macOS kannab nime Sierra ja see toob iPhonidest tuntud Siri arvutitesse.

Nüüd on esimene kord, kui ma ei julge uut macOSi installida. Ja põhjuseks pole see, et Eesti ID-kaardi tarkvara seal ei tööta - see pole ka varem uuenduste puhul töötanud. Nüüd on aga hirm, et vanad maci programmid enam ei tööta, mistõttu tuleb installida uued versioonid ja see võtab meeletult aega ja jebimist.

Kui ma 10 aastat tagasi hakkasin PC ja Windowsi asemel maci kasutama, siis tundus see väga uuenduslik ja hea, kõik töötas. Programmid ei jooksnud kunagi kinni, riistvara töötas laitmatult. See pole enam tükk aega tagasi nii, kuskil viimased 5 aastat, alates Steve Jobsi surmast. Kuigi uuendused on nüüd kõik tasuta, siis on nad järjest rohkemate vigadega ja enamasti seal midagi uut ei ole ka. Näiteks El Capitan, see eelmine macOS versioon ei toonud tegelikkuses midagi uut, peale selle, et vana hea Aperture (fototöötlus tarkvara) ei saanud enam uuendusi ja tuli peale uus rakendus Photos, mis on nii nadi, et ma pidin tasulise Adobe Lightroomi peale ümber kolima. Lihtsalt muud ei jäänud üle. Uus iMovies (videotöötlus tarkvara) on ka nii lahjaks nuditud, et peab kasutama Final Cut Pro-d, mis aga tuleb tasu eest. Ehk kokkuvõttes hoiad küll tasuta uuenduse pealt justkui paarkümmend eurot kokku, aga sellega kaasnevad muud kulud, mis on kordades suuremad.

Ma tõesti ei julge seda Sierrat installida. Ja ega ma seda Sirit (häälkäskluste abinõu) nagunii ei kasuta. Mõttetu vidin. Apple Watch on ka mõttetu asi, mida Jobs ei võtnud kasutusele, aga mille tema assistendid nüüd ära tegid. Ja täiesti asjata. Parem oleks võinud Aperturtet edasi arendada, oleks palju rohkem kasu olnud.

Ehk bottom line: nii nagu Eestis riigis, on ka Apple korporatsioonis tegeldud viimased aastad mitte sisuliste uuenduste, vaid nn peenhäälestusega ja see hakkab vähemalt mind juba ära tüütama. Tahaks juba midagi ägedat näha, nagu see oli iPhone, mis tuli välja ka juba 10 aastat tagasi. Vahepeal pole justkui midagi toimunud ja paljud head asjad nagu seesama Aperture on lihtsalt ära lõpetatud.

Pigem oleks oodanud rakendust Apple Car, ei mitte autot, vaid auto armatuurlauale või kõrvalistmele pandavat seadet, nutikat autojuhi assistenti, mis oleks ühtlasi nii raadio, GPS naviseade kui videomonitor, mis võimaldaks teha kõnesid, jälgiks liikluskaamerate tegevust ja hoiataks takistuste eest, jälgiks autojuhi asendit, et roolis magama jäämise või tähelepanu hajumise korral hoiatada. Kellega võiks arendada vestlust, näiteks kelle käest küsida, mis on värskemad uudised ning mida arvatakse presidendiproua uuest kleidist. Selle juures oleks ka Siri ära kulunud, et näiteks kuulata e-maile ja sms-sõnumeid ning dikteerida sõnumite tekste ja saata häälkäskluste abil e-maile või sms-sõnumeid. Või näiteks autosõidu ajal panna kirja märkmeid, kirjutada blogi sissekandeid või minupärast kasvõi romaani.

P.S. Taga targemaks. Nüüd vaatasin, et see uus macOS Sierra on end ise minu arvutisse ära laadinud, 4,7 GB niigi piiratud mälumahu juures, ilma minult selleks luba küsimata. Aga kui ma oleksin samal ajal kasutanud välismaal kallist mobiilset internetti? Kurat küll, vanduma võtab! Paar nädalat tagasi tuli teade, et installi Sierra, aga siis vajutasin nupule later. Mis tähendas siis ilmselt, et võib mulle seda vägisi toppima hakata. Apple'i puhul on see täiesti uus tase. Puhas nahaalsus!

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mida sa virised, osta lihtsamad tehnikavidinad kui mõistus üle ei käi.

Anonüümne ütles ...

ei saa..teinekord vaja jälle mõni annetaja perse saata, siis on hea korraliku videotöötlusprogrammiga videoklipp netipangast maksekorralduse kohta kokku monteerida,

Anonüümne ütles ...

Yeah, mäkipedede rõõmud.

Inno ütles ...

Aga mingit alternatiivi ka pole. Windows jääb ikka valgusaastate kaugusele veel.

Anonüümne ütles ...

ID kaardiga ongi juba puuks, võta mobiil ID.
Progress ja demokraatia lääne moodi ongi nii, et uute asjade ühildumisele vanadega lastakse laias kaares kust ning suvalised uuendused lüüakse jõuga peale, et mis kinni ei jää, see saab kinni löödud.
Katteta raha tootmine, progressi pidurdamine patentide ja autorikaitsega viivad tupikusse - kõmaki!

Inno ütles ...

Mobiil-ID-ga on ka varsti puuks:
http://geenius.ee/eksklusiiv/eesti-mobiil-id-susteemi-ahvardab-juba-sugisel-uute-telefonide-tulles-kokku-kukkumine

Anonüümne ütles ...

Aga alati on võimalik arvuti lähimasse IM Arvutite salongi hooldusesse tuua, soovitatavalt koos karbi ja laadijaga...