pühapäev, 30. oktoober 2016

Hea uus sari Soome YLE2s: Downshiftaajat



Selle nädala kolmapäeval algas Soome Yle2s ehk kakkoses ülihea sari, pealkirjaga „Downshiftaajat”. Räägib see kolmekümnendates eluaastates Tommist (Jussi Vatanen) ja Satust (Iina Kuustonen), kes on seni elanud Helsingis katusekorteris, aga peavad pärast mehe firma pankrotti kolima Vantaa'le üürikorterisse, märksa kehvematesse tingimustesse.

Juba esimene osa on paljutõotav ja pakub nauditavalt humoorikat dialoogi. Juba see stseen, kus Tommi ja Satu nördinud nägudega oma uue pisikese korteriuberiku kitsal diivanil istuvad ja Satu, kes muudatust valulisemalt üle elab, Tommile vihase häälega ütleb: „Sä oot päästäs vialla, jos luulet, että mä suostun jäämään tänne!” 

Seejärel on stseen Tommi ja tema raamatupidaja vestlusest, kus viimane küsib talt, miks ta ei ole juba loovutanud pere teist autot, Mercedes Benzi. „Miten mä sanon sen Sadulle?” küsib õnnetu Tommi, kes pärast raamatupidaja kontorist väljumist lähima nurga taga oksendab.

Ja stseen, kus Tommi istub pargipingil ja tema kõrval, teisel pargipingil istub üks rääbakas kodutu mees, prügikotid kõrval. Tommi vaatab seda meest vilksamisi ja paneb koju jõudes pea käte vahele.

Väga hea stsenaarium ja näitlejatööd on ka meisterklass. Peaosatäitja Jussi Vatanen mängib ka teises üliheas Yle2st tulevas seriaalis Kimmo, mida saab näha esmaspäevaõhtuti.

Soovitan kindlasti vaadata, sest see nõndanimetatud downshiftaaminen on trend kogu maailmas ning paljud, kes samuti elus kokku tõmbama pidanud, leiavad sealt rõõmsat äratundmist. Mina küll leidsin :).

No ja sari on ka inspireeriv ja õpetlik. Kõige tähtsam on lähisuhe. Kui sul on see korras, siis ajutine vaesus ei ole mingi tragöödia. Ning vastupidi - kui su lähisuhe ei ole korras, siis arvesta, et „downshiftaamisest” tõeline tragöödia alles algab.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Aitäh soovitamast!
Olen soome kanalitest puudust tundnud, aga sellise lihtsa variandi peale ei tulnudki, et netist vaadata.