esmaspäev, 3. oktoober 2016

Inno arvamine presidendi-saagast: ühe ametniku määramine

Argiettekujutuses oodatakse Eestis presidendilt mingit kuninga või rahva ema või isa rolli. Seadus aga läheb siin ettekujutusega vastuollu. Seaduse järgi Eestis presidenti sisuliselt ei valita, vaid Riigikogu määrab ametisse ametniku. Rahva arvamusega võib, aga ei pea arvestama. Seda on välja öeldud varem, aga seda kiputakse unustama.

Asja muudab keeruliseks asjaolu, et Lennart Meri määrati ametisse kui ametnik, aga oma loominguliste isikuomaduste tõttu oli ta midagi enamat kui lihtsalt ametnik. Rahvas hakkas ette kujutama, et president võiks ja peakski olema selline nagu Meri. Aga peale Meri oli Rüütel samuti jälle ametnik. Ilvesest oodati Meri mantlipärijat, aga ka tema oli lihtsalt üks tubli ametnik. Käimasolevas presidendirallis on olnud rohkem soositud jälle endised või praegused ametnikud: Jõks, Kallas ja Kaljurand. Ning lõpuks on sõelale jäänud tubli ametnik Kaljulaid.

Ehk siis: Eestis saab selle, kelle peab seaduse järgi saama: ühe tubli ametniku. Ning temale pole mõtet panna rohkem lootusi kui misiganes teisele ametnikule.

3 kommentaari:

olge ise ka tublid ütles ...

Sama arvamus siin:
http://www.ohtuleht.ee/762517/mart-helme-presidendi-maaramine

Anonüümne ütles ...

Olete asjast õigesti aru saanud. Poliitikud, sh presidendid on vaid kõrged ametnikud.
Täiendaksin veel, et ametnik on alati vaid ülemuste (nende, kellede käes on maailma rahad) käsutäitja ja ta ei saa iseseisvalt midagi otsustada.

Anonüümne ütles ...

Domeeni kõrvaldamisega seotud kratid on üks artikkel, kus juttu Valitsusside sulidest. Huvitav,kas sealt on Renee nimi ära koristatud?