laupäev, 8. oktoober 2016

Isadus hirmutab, aga ei ole raketiteadus

Väljavõte Helsingin Sanomate veebisthttp://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1475819280801.

Soome väljaanne Helsingin Sanomat jätkab lapse saamise teemaliste arvamuste sarja. Nüüd kirjutab toimetuse töötaja Jaakko Lähteenmaa sellest, kuidas mehed ei tohiks karta isaks saada.

Lähteenmaa kirjutab omaenda kogemusele tuginedes, et lükkas lapse saamist muudkui edasi, kuna oli algul hirmul, et tal pole lapse saamiseks piisavalt raha ja et laps mõjub halvasti karjäärile. Lõpuks ähvardas naine ta maha jätta, kui ta veel kaua mõtleb. Mees tunnistab, et raha või karjääri taha pole mõtet peitu pugeda, sest raha on alati vähe ja karjääri võid alati teha. Nüüd, 50ndates tunnistab Lähteenmaa, et tal on kõigeks piisavalt aega ning ta ootab, et poeg tuleks oma pruudiga õhtul teed jooma.

Lähteenmaa julgustab mehi lapsi saama, sest vanemlus pole raketiteadus ja mängimine ei vaja suuri teadmisi. Ta viitab muu hulgas arstidele, kes väidavad, et praegu kombeks olev lapse saamise lükkamine liiga hilisele eale võib inimese sootuks lastetuks jätta.
-------

Inno kommentaar: Eestis on hakatud samuti lapse saamist edasi lükkama väitega, et enne peab kõik olemas olema: piisavalt raha ja suur karjäär. Aga oma kogemusele tuginedes ütlen, et raha pole kunagi piisavalt ja suure karjääri tegijana lapsed enam ellu ei mahugi. Minu vanemate ajal saadi lapsi, kui inimesed olid noored ja tänases mõistes purupaljad. Aga sellele vaatamata sünnitati ja kasvatati üles kõige suuremad põlvkonnad Eesti ajaloos, need, kes täna Eesti elu juhivad. Kui ainult rahale ja karjäärile mõelda, siis ei sünni üldse lapsi ning tuleviku Eesti jääb nukralt tühjaks.