teisipäev, 4. oktoober 2016

Kas ka presidendiproua probleem: targal naisel on raske meest leida

Väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Soome Helsingin Sanomat on viimasel ajal avaldanud palju huvitavaid suhte-lugusid. Näiteks üks viimaseid oli sellest, et targad naised ei leia omale piisavalt häid mehi, kellega lapsi saada. Nüüd on artikkel sellest, kuidas mehed ei soovigi omale tarka naist. Kuidas on raske leida meest naisel, kes on ilus, tark ja hea.

Naiste jaoks muudab asja keeruliseks asjaolu, et Soomes, aga ka Eestis on naised targemad, parema haridusega kui mehed. Naised on kurtnud, et kui nad baarileti ääres mõne mehega vestlevad ja selgub, et nad on teadlased või juhid, siis kaob huvi õige ruttu.

Mul tuli kohe meelde presidendiproua Kersti Kaljulaid, kel on samuti olnud raskusi elukaaslase leidmisega ja kuuldavasti probleemid praeguse elukaaslasega. Pole ime - targal naisel on raske meest leida ja hoida.

Põhjus, miks mehed tarku naisi väldivad, arvatakse olevat asjaolus, et mees tahab instinktiivselt, et naine käiks paar sammu tagapool. Paljudes kultuurides õpetavad emad tütardele, et mees on perekonna pea ja naine peaks olema mehest rumalam.

Meeste puhul määrab nende enesehinnang: kõrge enesehinnanguga mees talub enda kõrval tarka ja haritud naist, madala enesehinnanguga mees tahab, et ta paistaks naise kõrval parem - seda eriti teiste meeste silmis.

Osa vallalisi naisi otsib unelmate printsi, keda reaalses elus pole olemas. Teised jälle valivad meest nagu moekaupa - sellega läheb samuti raskeks.

Suhte puhul on õnnestumiseks oluline vastastikune sobivus, märgitakse artiklis.

Mina ise olen otsinud naist, kes oleks ilus, tark ja hea. Oma eelmises suhtes ma enda arust sellise naise leidsin, aga ajapikku muutus naine vägivaldseks, millega ma ei suutnud kohaneda. Ma lihtsalt ei talu lähisuhtes vägivalda, see mind absoluutselt ei eruta. Oma teises suhtes õnnestus leida naine, kes on ilus, tark ja hea. Ma tean, et mehed vaatavad targa naise peale viltu, aga mind absoluutselt ei koti see, mida teised mehed arvavad. Ses mõttes olen ma veidi erinev.