kolmapäev, 5. oktoober 2016

Kohviku küsitlus: Eestis on laste saamisel põhiprobleem raha

Nagu selgub Kohviku küsitlusest, siis on Eestis laste saamisel ülekaalukalt põhiprobleem raha. Ses mõttes on Eesti tüüpiline arengumaa, kus lastega peredel on oht sattuda vaesusse. See on ka põhjus, miks eesti rahvas välja sureb, kuigi seaduse järgi on Eesti riigi peamine ülesanne eesti rahva alal hoidmine. Seaduses pole muidugi öeldud, kui palju seda rahvast olema peab, kas miljon või piisab mõnest tuhandest. Ning see on ka vabandus, mida valitsus toob: mis te hädaldate, eesti rahvast on veel küllalt, ja kui vaja, saab seda alati juurde tuua.

Arenenud maades, näiteks Soomes pole raha laste puhul mingi probleem, sest laste- ja peretoetused on väga helded ning soovi korral makstakse peredele palgaga võrdväärset toetust siis, kui vanemad on lastega kodus. No ja Soomes on minimaalne palk 2000 euro ringis, Eestis ainult 400, kuigi kaupade ja teenuste hinnad on enam-vähem võrdsed.

Rahale järgneb küsitluse järgi peamise probleemina naiste soov elu nautida ja alles tähtsuselt kolmas probleem on sobiva isa puudumine. Soomes on sobiva isa puudumine laste saamisel põhiprobleem.