pühapäev, 9. oktoober 2016

Kuidas olla hygge - õnnelik Skandinaavia moodi

Väljavõte Daily Maili veebist.

Eestlased peavad end küll endisteks viikingiteks, aga nad pole viikingite kombel õnnelikud või hygge, nagu seda maailmas kutsutakse ja millest eeskuju võetakse.

Briti Daily Mail annab 10 soovitust hygge ehk erilise õnnetunde saavutamiseks:

1. Spordisaalist välja! Põhjamaised inimesed on õnnelikud, kuna viibivad palju värskes õhus ja looduses. Uuringud näitavad, et väljas liikumine aitab paremini kaloreid põletada kui siseruumides.

2. Pea selgeks! Põhjamaade üks lemmikharrastusi on jahilkäik, kus istutakse ühe koha peal tunde, ilma et märgataks ühtegi looma. Lihtsalt ollakse ja see ongi hygge - olla looduses ilma higistamata. Uuringud näitavad, et looduses või pargis viibimine alandab stressitaset.

3. Liikumise rõõm! Hygge näeb ette, et liikumine peab olema mõnu, mitte kohustus. Hygge spetsialistid märgivad, et istuv eluviis on tervisele kahjulikum kui ülekaal või suitsetamine.

4. Söö koos perega! Hygge näeb ette pere-kesksust - skandinaavlased söövad koos perega vähemalt korra päevas, mitte lihtsalt pühapäeviti. Rootsi töönädala pikkus on vaid 37,5 tundi ja nad pole selle tõttu vähem produktiivsed.

5. Maanda stressi kohviga! Rootslased on maailma suurimad kohvi joojad, ja soomlased teised. Nad haaravad igal võimalusel kohvitassi ja naudivad seda.

6. Vähenda kolesterooli! Põhjamaa dieet on rikas täistera toodetest, kalast, juurviljast, marjadest ja kohalikest puuviljadest nagu õunad ja ploomid.

7. Söö, mida ihkad! Üks hygge alustalasid on nautida toitu, tundmata süüd või häbi. Olgu see siis sealiha, õlu või kaneelisaiad.

8. ... aga mõõdukalt! Skandinaavlased lubavad endale korra nädalas maiuseid, Soomes nn lauantaipussi. See on inimestel veres - maiustada laupäeviti, et siis ülejäänud nädala hoida tagasi. Uuringud näitavad, et mõni maius vahetevahel aitab paremini dieeti pidada.

9. Laula õhtusöögi juures! Põhjamaade hedonistliku elustiili juurde kuulub väike naps ja laul õhtusöögi ajal. Uuringud näitavad, et koos laulmine mõjub sama hästi kui jooga.

10. Võimenda õnne! Fakt on see, et Põhjamaade inimesed on õnnelikumad kui teised. Selle õnnetunde põhjus on hygge.