reede, 21. oktoober 2016

Mida me arvame Jaanast



Jaana ehk Yana on minu meelest täitsa tore naisterahvas - ütleb välja, mida mõtleb, ega ilutse.

Oli kunagi Stolitsa peatoimetaja. Mäletan, et käisime tal ükskord Stolitsa toimetuses külas - see oli siis, kui Savisaar meie kirjutatud „Vaba ühiskonna raamatu” vene keelde tõlkida lasi. Yana tõlkis seda ja kirjastas ühele Yana sõbrale kuulunud kirjastus. Kniga svobodnova obšestva pidi selle nimi olema. Vene keelde tõlgiti ka minu raamatus ilmunud luuletused, millest üks või kaks ilmusid isegi Stolitsas. Yana ütles, et talle oli helistatud ja neid luuletusi kiidetud. Ma enam ei mäletagi, milliseid, aga mul oli selle üle hea meel. Kujutasin ette, kuidas mu luuletused Yana venekeeles tõlkes kõlada võiksid. Ja mida täpselt need, kes helistasid, öelda võisid.

Selleks ajaks, kui meie raamat vene keeles ilmus, me enam Savisaarega ei suhelnud. Meil tekkisid temaga suhtlemise pärast igasugused jamad - läbiostmised ja muu värk - , et pidasime paremaks temast distantseeruda. Ei vastanud enam ta telefonikõnedele ega sms-idele. Kui Savisaar Innot Facebook'is sõbraks võtta tahtis, siis Inno ei võtnud. Mina ei lubanud. Seepärast ei läinud me ka oma venekeelse raamatu esitlusele. Tallinna linnavalitsusest mitu korda uuriti, kas me ikka tuleme, aga olime nii ära hirmutatud, et isegi ei vastanud neile meilidele. Parem karta kui kahetseda, mõtlesime. Ma ei mäletagi enam, kui palju me selle raamatu eest honorari saime, vist oli mingi kümme tonni (krooni). Yana sõbra kirjastus sai kindlasti rohkem.

Rohkem me sellest raamatust midagi ei kuulnud ja meil ei ole isegi selle raamatu ühtki eksemplari. Kuid ühel korral tuletati mulle seda raamatut veel meelde - kui juba Võrumaa Teatajas töötasime, siis helistas mulle üks venelane (tont seda teab, kust ta mu numbri sai) ja ütles, et oli raamatu läbi lugenud. Ja et talle see väga meeldis. „Võ otšen smelaja ženšina,” ütles ta. Või midagi sellesarnast. Väga kahtlane tegelane, mõtlesin mina. Tahtis veel kokku saada ja. Ütlesin igaks juhuks ei, sest mine sa tea. Pealegi olime otsustanud Võrus uut elu alustada ja mingeid läbiotsimisi enam ei tahtnud. Kui läbiotsimist võis korraldada blogi pärast, no kas siis ei võinud seda korraldada ka mingi venelasega suhtlemise pärast? Olin nati paranoiline juba. Ja kindlasti mitte „smelaja”.

Meie raamatu venekeelne tõlge ilmus 2010. aasta sügisel. Yanat nägime viimati selle sama aasta Hundisilma jaanitulel. Viljat seal enam ei olnud. Yana oli oma mehega.

Nüüd loen, et Yana tahab Keskerakonna esimeheks saada, isegi Edgari õnnistus olevat olemas. No tore. Ikkagi naine. Nagu Kersti Kaljulaid. Ja Hillary. Tundub naiste aeg olevat.

Samas on Yana R-S-R- i leeri keskerakondlaste jaoks ikkagi liiga radikaalne. Ja venemeelne, seda muidugi. Keskerakonna põhiküsimus, mille nad nüüd kiiresti ära otsustama peavad, ongi: kas ja kui palju nad tahavad olla venemeelsed. Ja mida see venemeelsus nende jaoks täpselt tähendab.

Inno arvab, et Yana ei saa Keski esimeheks. Lihtsalt Savisaar lükkab tema ette, sest ei taha ise mängust kaotajana väljuda. Kuna on aru saanud, et teda enam esimeheks ei valita. Et mäng on läbi. Yana jaoks kindlasti veel mäng läbi ei ole. Kui temast Keski esimeest ei saa, siis tast saab keegi teine. Aeg näitab, kes, aga Yana on naine, kes oma vaateid ei muuda.

Pildistatud ETV ekraanilt.

16 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga mis Toomil viga on?

Sirge seljaga ja otseütlemisega inimene. Ei kokuta ega pläkuta, selge kõne ja vastused konkreetsed. Mõnes mõttes meenutab Mailis Repsi, ainult ei ole nii labane.

Meedia muidugi peseb inimeste ajusid kõvasti – tippsaavutus olid need tema feispuki seinalt napsatud pildid külaskäigult Snežinskis elava tütre isa juurde, kus Delfi kommentaatorid said taas näidata taset kommenteerides ”eurosaadiku kodu” räpasusust ja maitsetust.  Ju vist taotluslikult ei mainitud, kus pildid tehtud ja kes autor on. No vähemalt iga alla vaesuspiiri elav eestlane sai ennast tunda kõrgliigasse kuuluvana.
Link mainitud artiklile ka, kommentaare on küll kolm korda vähemaks jäänud, ise panin sinna ka mõned: http://publik.delfi.ee/news/inimesed/fotod-yana-toomi-sugisidull-seenemetsas-tutre-ja-eksmehega?id=75856681

Anonüümne ütles ...

Juba leidsitegi uue, kelle perse pugeda!

Anonüümne ütles ...

Irjale meeldetuletuseks - Teie kodu ei otsitud läbi mitte kaabakatega mehkeldamise pärast, vaid seepärast, et te valetasite, nagu ei oleks teil selle blogiga mingit pistmist. Läbiotsimise käigus võeti ära arvutid, et saada tõendusmaterjal teie vale ümberlükkamiseks. Nii lihtne see oligi.

Irja ütles ...

Ja ikkagi ei tea ühestki demokraatlikus riigis toimunud blogija kodu läbiotsimisest. Meenub Navalnõi kodu läbiotsimine Venemaal ja blogijate represseerimised Mubaraki aegses Egiptuses.

Anonüümne ütles ...

Nimetus "blogija" ei anna kurjategijale diplomaatilist kaitset. Kurjategija on ka demokraatlikus riigis kurjategija, on ta siis blogija või poliitik.
Või arvate, et kui päti kodu läbi otsima tullakse, piisab kisast "ma olen BLOGIJA, käed eemale!" ja politsei keerab nina nokkides minema?

Irja ütles ...

Andmekaitseinspektsiooni menetlus ei olnud kriminaalasi, tegemist oli väärteomenetlusega. Režiimidel ongi kombeks leida igale inimesele oma paragrahv, kui see tarvilikuks osutub, ja põhjendatakse seda täpselt samamoodi nagu eelmises kommentaaris. Klassika!

Anonüümne ütles ...

Inno ja Irja on blogijad kahe väikese lapsega (neist üks raske puudega), see peaks neile tagama eluaegse puutumatuse ja eripensioni koos ametikorteri ja autojuht-turvamees-teenijaga.

Irja ütles ...

Ma saan aru, et üritate nalja teha, aga Eesti ei tohiks endale lubada selliseid võtteid, mida kasutab autokraatlik Venemaa. Venelased põhendavad Navalnõi tagakiusamist ja tema suhtes menetluste alustamist täpselt samade argumentidega, millega põhjendati meie kodu läbiotsimist.

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Üllar Saar, ehitusmees ütles ...

Jutu mõte: lõite pasaks, Inno. Lõite tookord pasaks ja lööte uuesti, kui peaks kuumemaks minema.
Aga vähemalt aitäh ausa ülestunnistuse eest.

Anonüümne ütles ...

Yanale poete kuna loodate sedamoodi kohtuasjast pääseda. Aga ei pääse te midagi. Varsti on ka Irja konto arestitud.

Irja ütles ...

Ma ei saa aru, kust te Yanale pugemist välja loete? Kirjeldasin lihtsalt oma mälestusi.

Tallinna TV kohtuasi on tõesti Võru Maakohtusse jõudnud, kuid asi on lahendusest kaugel. Kohus saatis haigiavalduse Tallinna TV-le tagasi, sest see oli puudulik.

Anonüümne ütles ...

[hõõrub käsi]- küll tuleb parandatuna tagasi ja saad oma karistuse kätte. Paar aastat vanglat oleks sulle ses mõttes parim, et saaksid imetamisest puhata ja teeniksid kitlite õmblemisega võla tasa. Suurepärane uudis! Vanglas võib sinust veel inimene saada. Samuti oleks see hea lastele: nemad läheksid asendusperesse, kus Juuli saaks teraapiaid ja armastust. Inno aga otsiks vahepeal uue naise ja teeks uued, veel paremad lapsed. Win-win, täielik.

Irja ütles ...

Milliseid vanglaid on võimalik mõista tsiviilasjas, huvitav?

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.