pühapäev, 30. oktoober 2016

Mis kuradi jutt, et Soome ja NATO? Kui Halonen miilustab Putiniga

Soome ekspresident Tarja Halonen ja Vene president Vladimir Putin mõned päevad tagasi Sotšis sõbralikult koos Valdai jutuklubis, kaader tänasest saatest Vesti Nedeli.

Ma vaatasin täna üle pika aja taas Dmitri Kisseljovi saadet Vesti Nedeli (seda veel Eestis lubatakse vaadata, Lätis enam mitte) ja pidin oma kollase tabureti pealt selili lendama: Soome ekspresident Tarja Halonen sõbralikult koos Vene presidendi Vladimir Putiniga, arutamas koos maailma asju, ja seda alles nüüd, paar päeva tagasi Sotšis mingis Valdai jutuklubis.

No mida fakki ja pekki? Eestis muudkui räägitakse, et Soome astub NATOsse, tuleb Eestile sõja korral appi ja mida veel, aga minu meelest on täiesti selge, et Soome on poole valinud ja see on Venemaa. Kõik muud jutud on sulaselge häma, hülge ila, mida püütakse siinpool Soome lahte millegipärast sisendada, nagu mingite idiootidega oleks tegemist, ausõna! Vanduma võtab juba! Minu meelest ütles Soome president Sauli Niinistö seda ka hiljuti otse välja, et võimaliku konflikti korral Soome ei tule Eestile appi, sest Eesti ei läheks ka Soomele appi, kuna Eestil on NATO liikmena kohustus kõigepealt abistada oma NATO partnereid nagu Läti, Leedu ja Poola.

Minu meelest tuleks Eesti juhtidel lõpetada lapsikud jutud Soome appitulekust, sest Soome ajab hoopis teist poliitikat. Või õigemini sedasama poliitikat, mida Soome on Venemaaga ajanud viimased 50 aastat. Sõbralik hõlmamine, või kuidas selle nimi maakeeli on, constructive engagement. Kui veidi uurida, siis on Soome sõlminud juba venelastega kahepoolsed kokkulepped, nii nagu ka sakslased, minnes mööda igasugustest sanktsioonidest, mis praegu Eesti majandust laastavad. Juba planeeritakse Nord Streami teist etappi, läbi Soome rannavete. Pange tähele, et sommid tulevad sellest praegusest jamast veel võitjatena välja! Nii nagu nad tulid võitjana välja NLiidu lagunemisest.

Praegu on aeg, kus maailmas jagatakse kõike ringi ning Soome on selles protsessis aktiivne otsustaja, jagaja, mitte passiivne pealtvaataja nagu Eesti, kes pidevalt hirmust väriseb, et teda jagama hakatakse. Kuidas küll Eesti end niimoodi on nurka värvida osanud, kui kõik trumbid olid ja on siiamaani peos, sellest on raske aru saada. Juba see, kuidas soomlased nõudsid omale Kreeka abipakettide vastu välja õigused Kreeka saartele, väärib omaette tunnustust, erinevalt eestlastest, kes kõigega pimesi nõustusid ja loodavad nüüd hea õnne peale (tervitused toonasele rahandusministrile Jürgen Ligile, kes oli sel ajal trennis, kui jumal mõistust jagas). Kuigi öeldakse, et ka pime kana leiab tera, juhtub seda siiski harva, ja kui päris aus olla, siis riikidevahelistes suhetes mitte kunagi.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Äkki saaks Soomega ühise riigi teha.

Irja ütles ...

Väga hea mõte minu meelest!

Inno ütles ...

Tegelikult ma arvan, et Eesti jagataksegi ära, või õigemini on juba jagatud, Soome ja Venemaa vahel. Päris tõsiselt.

Anonüümne ütles ...

Tallinn ja Saaremaa Soomele, muu jura Venemaale

Anonüümne ütles ...

Soome on eestlaskonna noorema ja aktiivsema rahvastikuosa juba saanud. Mitte ainult kalevipojad vaid ka tohtrid. Kas Venemaa ongi peale Luuga sadama valmimist Eestist kui pensionäridemaast üldse huvitatud ?

Inno ütles ...

Mingid farmid ikka tegutsevad veel. Ning korda tehtud haiglad.

Anonüümne ütles ...

Nii haiglatele kui vanadekodudele tuleb riigil peale maksta. Meie enda papp on ära ärmatatud/rollotatud. Kas Putja on valmis plekkima - vaevalt. Tal praegu läheb hulk vahendeid Krimmi kui kuurordi taastamisele

Anonüümne ütles ...

Soome liitumine NATO-ga tähendaks Eesti riigile otsest pankrotti!Paraku on Soome viinud läbi referendumi ja selgelt öelnud "EI" NATO-le!Geograafiliselt vaadates on Soome tõepoolest konnasilmaks neile kes on juba aastakümneid ümber Venemaa "silmust" ehitanud.Globalistid kelle veendumuses peab Venemaa igati neile alluma ja maavarade uksed valla hoidma ,tahaks kindlasti näha NATO ridades ka Soomet ,et täita põhjapoolsemat lünka silmuses.Mida see aga tähendaks Soomele?Automaatselt sulgeks Venemaa oma turu Soomele mis tähendaks riigile täielikku kaost.Eesti "kalevipojad" kes siiani Soomes teenitud palkadega Eesti riiki toidavad on samuti koheselt tööta.Globalistidele oleks selline kaose loomine nagu vesi veskile ,sest rahutut ja näljast "massi" on alati kergem juhtida ja hävitada.Tarja Halonen on eelkõige diplomaat ja haritud naine kes on oma pea ja jalgadega täiesti maa peal!Ei lähe kuidagi meelest kui Kärmas teda interviueeris ja järjepidevalt "nurus" Haloneni suust venevastast propat.Halonen pani viisakalt poisikesel suu ühe lausega kinni ,öeldes ,et mõlemad suurriigid võiksid oma käitumist parandada ,sest ka USA lennukid viibisid alles hiljuti ,15 minutit ilma loata, Soome territooriumil.

Margus Kiis ütles ...

Soome NATOsse ei kuulu ja peab ise hakkama saama. Nagu alati. Selleks on head suhted ohtlike naabritega vajalikud. Millest Te aru ei saa?

Anonüümne ütles ...

Vahet pole, kas Soome või Venemaa või Eesti - tähtis on inimestele tagada inimväärne elu.