esmaspäev, 17. oktoober 2016

Mis saab Keskerakonnast pärast Savisaare langust

Kohvikulised enam Savisaare tõusu ei usu - 53 usuvad, et ta seda suudab, ja 104 leiab, et ta seda enam ei tee.

Seni oma inimesi oskuslikult manipuleerinud Savisaart, kunagist lehvivate lokkidega vabadusvõitlejat, on tabanud üks kaotus teise järel. Läinud aastal õnnestus tal napilt säilitada erakonna esimehe koht. Kevadel aga tuul pöördus ning Savisaarest ei saanud vaatamata tohututele ponnistustele oma erakonna presidendikandidaati. See oli talle suur šokk, sest Savisaar oli selles, et erakonnakaaslased tema ambitsioone toetavad, täiesti kindel. Vestlesime liinil Lissabon-Tallinn mitmeid kordi ja Savisaare häälest õhkus iga kord, kui ta mulle oma Toom-Rüütli tänava büroost helistas („Teiega soovib rääkida Edgar Savisaar, kas võib ühendada?” kõlas mu telefonis mantrana), ääretut enesekindlust.

Kui selgus, et Keskerakonna presidendikandidaadiks saab siiski Mailis Reps, ei suutnud Savisaar oma pettumust varjata. „Ma sain aru, et ikka sina pidid presidendiks saama? Miks ma muidu need artiklid kirjutasin?” üritasin ma nalja visata (Savisaar tellis mult kaks artiklit - ühe Tallinna Televisiooni sarja „Savisaare protsess” ja teise enda kui parima võimaliku presidendi kohta). Ma ei mäleta enam, mida täpselt Savisaar mulle vastas, aga oma hääles kõlavat pettumust ta alla suruda ei suutnud.

Suvel oli Savisaarel siiski veel lootus, et kõik läheb tema jaoks kõige paremini. Ta oli kindel, et tema kriminaalasi ei jõua kunagi kohtusse, või kui jõuabki, siis mitte enne uue aasta algust. Ta kavandas Tallinna Televisiooni uut saadet oma kohtuprotsessist - O.J. Simpsoni stiilis. Kadri Simsonit ta enam ei usaldanud ja leidis, et talle on „selgeks tehtud”, mida ta tegema peab. Üldse tundus Savisaar väga paranoiline. Näiteks ei julgenud ta uue seriaali ideest rääkida oma Hundisilma talu õuel, vaid tahtis, et läheksime seda arutama kaugemale, mitukümmend meetrit eemal asuvate põõsaste juurde. Ja veel - Savisaar üritas meid veenda, et Kapo viis tema bioonilise jala jaoks kogutud raha minema. See tundus mulle pisut kummaline, aga ei hakanud temaga vaidlema.

Juba seal, Hundisilma talu aias tiirutades sain aru, et Savisaar on muutunud. Ei ole enam seda lehvivate lokkidega vabadusvõitlejat, seda naistes armu- ja hirmuvärinaid tekitavat müstilise fluidumiga liidrit. On lihtsalt üks vana ja väsinud mees, kes tahaks jätkuvalt olla tähtis.

Kuna Keskerakond on oma loomult mitte niivõrd erakond kui ususekt, siis seal on juhi tugevusel ja karismaatilisusel väga suur tähtsus. Sekti meesliikmed peavad juhti kartma ja sekti naisliikmed peavad tahtma juhiga magada. See suur muutus, mis Savisaarega on toimunud, on viinud selleni, et teda enam ei kardeta ega ihaldata. Lühidalt - sekti juht on kaotanud oma jõu. Seepärast ütlevadki sekti liikmed praegu temast üksteise järel lahti. Asi ei ole selles, et nad Kapot kardaksid, ükskõik kui väga Savisaar seda uskuda sooviks. Nad lihtsalt ei usu enam Savisaaresse, ta ei suuda neid enam innustada ja inspireerida.

Kuid kas sektis on kedagi, kes võiks Savisaare kingadesse astuda? Keda mehed samamoodi kardaksid ja keda naised samamoodi ihaldaksid?

Ma kardan, et mitte, sest selline juht nagu Savisaar, nii tugev nagu ta kunagi oli, lihtsalt ei lase sekti selliseid mehi, kes võiksid tema liidripositsiooni ohustada. Ja kui keegi selline sinna ka tekib, siis sööb ta tema sealt välja.

Jüri Ratas. Tema on see mees, kes üritab Savisaare kingadesse astuda. Kas sekti liikmed järgnevad talle nagu Savisaarele kunagi? Vaadates Ratast, on mul raske uskuda, et keegi teda kunagi karta võiks. Samuti ei ole tegemist mehega, keda võiks ka kõige parema tahtmise juures võrrelda Chéga. Noor Ratas ja noor Savisaar erinevad teineteisest kui öö ja päev.

Või loodab Ratas sekti erakonnaks ümber reformida? See saab olema keeruline ülesanne. Mitte võimatu, aga keeruline, väga keeruline. Pigem lõheneb Keskerakond kaheks ja kaob siis hoopis poliitiliselt areenilt. Kuniks tekib uus sekt, uue tugeva ja karismaatilise liidriga.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mind huvitab, mis saab venelastest Keskerakonnas, hetkel on just Savisaare juhitav Keskerakond ainsaks poliitiliseks väljundiks nendele sadadele tuhandetele venelastele, ja kui see nüüd üle võetakse, ei välista ma uue erakonna tekkimist, mis asub venekeelse elanikkonna õigusi agressiivsemalt kaitsma ja juurde nõudma /vene keel riigikeeleks, piirkondlik autonoomia jms../, nii et hiljuti ajakirjandusse lekkinud must stsenaarium sündmustest Ida-Virumaal võib vägagi tõeks saada.....

Irja ütles ...

Ma kardan, et sul on õigus.

Anonüümne ütles ...

Õudne, millised müüdavad ja ostetavad tegelased...

Anonüümne ütles ...

Savisaar Savisaareks aga Tallinna Televisioonilt omastatud raha tuleb tagasi maksta.

Margus Kiis ütles ...

KEst saab heal juhul teine SDE, opositsioonis teevad suuri sõnu, koalitsioonis suudlevad RE kätt.

Anonüümne ütles ...

Ma ei ole kunagi Keskerakonda toetanud. Aga nüüd läheb nende seis ilma Savisaareta ikka väga hapuks. Võimalik, et venelased teevad oma partei. Kui allesjääv nü. Keskerakond tahab valitsusse saada, siis ainult mingi "puudlina". Võim Tallinnas kaotatakse millest mul isiklikult on üsna savi, ainus halb järeldus minu enda arust on, et kaob ka Tallinna TV, vähemalt praegusel kujul, ehk siis Tallinna TV st tehakse kah üleilmastujatele tubli ja ustav peavoolu kanal, mitagi ETV stiilis.