pühapäev, 13. november 2016

Eesti on jätkuvalt totalitaarne ühiskond



Vaatasin täna Põhja-Koreast vändatud dokkfilmi „Päikese all”, mis oli ka möödunud aasta PÖFF-i kavas ja ma pean kurvastusega tõdema, et ega Eestis olukord parem pole. Sildid on vahetunud, tseremooniaid ja paraade on vähem, aga laias laastus on asi täpselt sama. Ehk siis inimesed ei mõtle oma peaga, vaid teevad seda, mis ette öeldakse. Ja asjad juhtuvad ootamatult ning järsku.

Ma pole suurem Reformierakonna fänn, kuigi majanduslikus mõttes ajavad nad õiget asja, aga meetodid on nõuka-aegsed. Aga see, kuidas Reform nüüd maha võeti sarnaneb täpselt nõuka ajaga, kus lihtsalt lambist „tuli ettepanek”, nagu tol ajal öeldi, ning oligi kõik - juht või juhid võeti maha ja asendati päevapealt uutega. Küsimusele, mida nad valesti tegid, ei oska keegi midagi vastata. Rahvas lihtsalt mõmiseb kaasa ja kiidab kõik vaikides heaks. Plaksutab kaasa. Nagu 50 aastat tagasi. Kui varem ei juletud Reformierakonna kohta midagi öelda, siis nüüd on kõik lubatud. Pidevalt käib mingi sise- ja ka välisvaenlase otsimine ning kogu poliitika on üles ehitatud vastandumisele selle vaenlasega. Täpselt nagu Põhja-Koreas.

Reformierakond oli alles möödunud aastal toimunud Riigikogu valimistel kõige suurema häältesaagiga erakond Eestis. Nüüd visati see erakond üle parda. Soomes näiteks ei tuleks kõne alla, et valimistel kõige rohkem hääli saanud erakond jäetakse üldse valitsusest välja. Ja pole vahet, kas see erakond on valitsenud 7, 17 või 170 aastat - kui rahvas hääletas siis hääletas, see ongi rahva tahe, rahva võim, demokraatia. See, mis Eestis valitseb, on mingi pseudo-demokraatia. Mingi liba-värk. Valimised on lihtsalt näitemäng. Võim ei vahetu mitte valimistel, vaid siis kui juhid, antud juhul siis Rosimannused on reisil Etioopias. Selja taga tehakse ära. Täpselt nagu see oli nõuka ajal.

Samamoodi võeti maha parteijuhi kohalt Edgar Savisaar, nagu öeldakse, lihtsalt „tehti ära”. Aga kuidas on selline asi, „ära tegemine” võimalik ühiskonnas, mille kohta kasutatakse sõna „demokraatlik”. Vabandage, aga sõna demokraatia on Eestis puhas sõnakõlks, praegu toimuval pole demokraatiaga mingit pistmist. Ma tuletan meelde, et Savisaar sai valimistel kõige rohkem hääli ja vahet pole, et ta on uurimise all. Kuni ta pole kohtu alla antud ega süüdi mõistetud, pole midagi lahti. USA presidendiks on saanud uurimise all olevad kandidaadid, praegugi olid nii Hillary Clinton kui Donald Trump mõlemad uurimise all, üks seoses riigisaladuse lekitamise ja teine maksudega. Aga keegi ei tulnud selle peale, et neid hakata kandidaadi kohalt maha võtma. Sest rahvas tahtis nii, see ongi demokraatia.

Nii et kui siin oli juttu sellest, kas minna Soome või mitte minna, siis ei saa me Irjaga mingil juhul ära minna. Eestis on ikka veel väga palju teha, et Eestist saaks normaalne vaba ja demokraatlik ühiskond.

6 kommentaari:

margus kiis ütles ...

Ref ise püüdles üheparteisüsteemi suunas. Väga hea et nad maha tõmmati, nende eesmärk tuli peatada. Kui nad oleks võimule jäänud, siis järgmistel valimistel oleks olnud üks suur Ref ja muud pisiparteid.

Inno ütles ...

Et mis mõttes hea, et maha tõmmati valimiste võitja? Et siis kuseme kaares üldse valimiste peale?

Anonüümne ütles ...

Hea näide "demokraatiast": 200 häält valijatelt saanud Taavi Aas peab nüüd koalitsiooni läbirääkimisi. Palju sai Edgar?

a.

Anonüümne ütles ...

"Valimised on lihtsalt näitemäng."

Ja alles nüüd saate sellest aru? :)

Mul oli nõuka ajal võimalus valimiste ajal osaleda valimisjaoskonnas ning näha kogu seda tegelikku tsirkust mis toimus eesriide taga. Kuidas "valiti" ka nende eest kes tulemata jäid või viimasel minutil käisid, aga nad olid juba ära "valitud" ning kuidas tiriti oma häältekott selga ning joosti kähku "peastaapi" et olla esimene. Ka siis öeldi et see on rahva tahe...Irw.
Midagi pole muutunud, sest inimeste mõtlemine pole muutunud.

Ma olen püüdnud seda teile kogu aeg toonitada, et lootke enda peale, mitte ärge tuginege mõne partei ilusatele lubadustele.

Aga teie uskuge edasi, jooge shampust ning pidutsege...
Lol.

margus kiis ütles ...

Natsionaalsotsid võitsid ka mitu valimist Saksas, enne kui nad lolli peaga võimule lubati. Mis osutus katastroofiliseks otsuseks.

Anonüümne ütles ...

Irja ja Inno imetlevad Soomet nagu kullaauku ja arvavad et sealsed poliitikud täidavad oma antud lubadusi. Kõige markantsem näide ajupesust on näiteks Sipilä lubadus anda oma kodu pagulaste kasutusse, mis ajas isegi härjad naerma. Oma lubadusest aga loobus ta juba paari kuu möödudes vabandusega et:
""Tammikuussa Sipilä ilmoitti, ettei hänen kotiaan voidakaan antaa turvapaikanhakijoiden käyttöön suuren julkisuuden vuoksi."

Ja te tahate öelda, et suur poliitik polnud varem sellest teadlik? Naiivsed olete, kui kõiksugu lubadusi uskuma jääte. Poliitikute suust tuleb lobi nagu saeveskist laudu, täna ühtmoodi, homme juba teistmoodi.