kolmapäev, 9. november 2016

Inno ettepanek uuele valitsusele: maa tuleb täita majade ja lastega!

Ma olen seda mõtet varem korranud, aga kahjuks kurtidele kõrvadele, mistõttu kordan seda uuesti: Eestimaa tuleb täita majade ja lastega.

Mida see tähendab? Kõigepealt ehitada peredele majad, nii nagu ehitati neid pärast Vabadussõda 1920ndatel aastatel. Siis anti inimestele maad, tekkis palju uusi talusid, nüüd pole maal enam seda tähendust, kuna mehhaniseerimise tulemusel on põllumajandus muutunud efektiivsemaks ja käsitsitööd enam ei tehta, samuti ei langeta pereisad enam metsa ja ei vea hobusega palke välja. Metsa ja põldu pole vaja, küll aga vajavad pered kohta, kus elada. Vanad majad on amortiseerunud ja uute ehitamiseks siinsed Skandinaavia pangad laenu ei anna. Samas on Eestis piisavalt metsamaterjali, puitu, on oskustöötajaid, kes suudavad need majad püsti panna, on mööbliettevõtteid, kes suudavad need ära sisustada, on sidefirmad, kes suudavad vedada interneti, elektri ja muud kommunikatsioonid. Majad saaks üle viia pelletiküttele, mis on tõhus ja soodne kohalik küttematerjal. Samuti saab paigaldada katustele päiksepaneelid, mis võimaldaks soendada vett ja saada tarbe-elektrit suvisel ajal. Kodus võiks valgusteid ja seadmeid käigus hoida nutisüsteemid.

Sellise majaehitusega saavad tööd tuhanded inimesed, oleks võimalik inimesed Soomest ja mujalt tagasi tuua. Eesmärk peaks olema võimalikult kõik Eestis valmis teha, selleks võiks asutada oma päiksepaneelide tööstuse. Samuti võiks Eestis toota roostevabu kraanikausse.

Majade ehitus, nimetagem seda siis riigimajade ehituseks aitab peatada maapiirkondade tühjenemise ja viia ellu paljude perede unistuse minna maale elama. On selge, et linnakorteris, keset linnamüra ja saastet ei tule elanike arvu kasvatamisest midagi välja.

Majade ehituse kõrval tuleb riigiasutuste töötajatel võimaldada töötada eemal, kas siis kodus või mujal üle interneti. Kui valitsus saab suheldud interneti teel, saavad seda teha ka ametiasutused. Pole mingit vajadust ehitada uusi ministeeriumide ja muude asutuste hooneid Tallinna, selle asemel tuleks rajada peredele kodud üle Eesti puhta ja kauni looduse keskele.

Elanike asustamine üle Eesti laiali aitab ühtlasi parandada Eesti kaitsevõimet, sest riigikaitse seisukohalt pole midagi ohtlikumat, kui kogu rahva koondumine suurtesse keskustesse.

Eestimaa algab kodust.