laupäev, 12. november 2016

Lastega peredele ja puuetega inimestele tuleb luua sotsiaalne turvapadi

Minu meelest on uue valitsuse kõige tähtsam ülesanne lastega peredele ja puuetega inimestele sotsiaalse turvapadja loomine, mis tähendab seda, et lastega pered on riigi poolt sel määral kindlustatud, et nad ei satu viletsusse ka siis, kui üks vanematest (või mõlemad) töö kaotab, ning puudega inimene saab inimväärsel tasemel elada ka siis, kui ta ei tööta. Arvestades seda, et praegu on isegi täiesti tervel inimesel keeruline tööd leida, on äärmiselt juhmardlik arvata, et seda suudab teha puudega inimene.

Hetkel on lastetoetus esimese ja teise lapse eest kokku 90 eurot (45 + 45), mida on selgelt vähe. Minu meelest võiks esimese lapse eest saada sada, kahe eest kakssada ning kolme eest kolmsada eurot kuus.

Samuti tuleks ära muuta vanemahüvitise (nn emapalga) süsteem, millega Reformierakond on kõik need aastad uhkeldanud, aga millest ei ole rahvaarvu suurendamisel mingit reaalset kasu olnud. Selle asemel, et üksikutele kõrgepalgalistele naistele hiigelsummasid maksta ja miinimumpalgalistele sandikopikaid, võiks vanemahüvitised ühtlustada ning maksta kõigile ühetaolist palka, mis võiks olla näiteks 1000 eurot. Kui vanemahüvitis lõppeb, siis võiks last kodus kasvatada soovivale vanemale maksta lapse kodus kasvatamise toetust, mis on olemas Soomes ja mille nimi on kotihoitotuki. Seda siis lisaks lastetoetusele.

Mis põhiline - väikesi lapsi kasvatavad vanemad peaks olema sotsiaalselt kaitstud ning olema toetustega sedavõrd kindlustatud, et saavad hakkama ka pere jaoks majanduslikult keerulisematel aegadel.

Jüri Ratas ütles, et uue valitsuse üks eesmärke on pöörata Eesti rahvaarv tõusule. Perede heaolu parandamine seda teha aitabki. Kuid perede eest hoolitsemine ei tohi olla kampaaniapõhine nagu seda on reformierakondlik vanemahüvitis - see peab olema pidev ning jätkuma ka peale lapse pooleteiseaastaseks saamist.

Inno kommentaar: emapalga süsteem aitas küll saada selle ühe lapse neil kõrgepalgalistel naistel, kes olid lapse saamist mingil põhjusel edasi lükanud, aga pole aidanud kaasa rohkemate laste saamisele. Mis oli küll samm õiges suunas, aga pikemas perspektiivis ei aita sündivust tõsta.

Kommentaare ei ole: