laupäev, 12. november 2016

Lätlane sai Riias Briti sõdurilt peksa: kas Vene provokatsioon?

Väljavõte Daily Expressi veebist.

Eestis pole sellest juttu olnud, aga Briti Daily Express kirjutab, kuidas väidetavalt purjus Briti sõdur lõi Riia McDonaldsis ühel läti noormehel ninaluu puruks. Asja muudab pikantseks asjaolu, et Briti sõdurid tulevad peatselt Balti riikidesse, kaasa arvatud Eestisse.

Mis sellest loost arvata? Lätis ja Suurbritannias arvatakse, et tegemist oli Vene provokatsiooniga ja Läti noormees ise otsis tüli. Samas, kas sellele peab järgnema füüsiline vägivald? Samamoodi võib väita, et Tartus oma lapse silme all peksa saanud pereisa ise noris tüli.

Peksa saanud 23-aastane noormees Aksels Aizkalns töötab modellina ja ühtlasi administraatorina ühes Riia õigusbüroos. Briti armee juhtkond on väitnud, et tegemist oli ühe venemeelse Läti bande rünnakuga ajal, kui Briti sõdurid olid Lätis nädalasel õppusel.

Briti armee info andmetel võttis toimunu videosse üks Vene taustaga telekanal, ent ometi pole seda videot veel kusagil näidatud.

Peksa saanud noormehe isa, lätikeelse Kuramaa raadiojaama programmijuht Edmunds Aizkalns ütles, et tema poeg ei saa olla mingi venemeelne huligaan. Isa väitel on tegemist täiesti tavalise noormehega.

Aksli enda jutu järgi sisenes ta McDonaldsisse, nägi et see oli täis välismaalasi ja aktsendi järgi sai aru, et need on inglased ja käitumise järgi paljud neist purjus. Kui Aksel jõudis kassa juurde, tuli üks neist tema juurde, võttis temast kinni ja küsis, kas ta on iseloomu. Aksel palus selle peale endale ruumi teha. Inglased selle peale ainult naersid. Üks oli naernud nii kõvasti ja oli nii purjus, et tal olid selged vaimsed probleemid. Lõpuks ütles mees, et loeb kümneni ja kui Aksel on veel seal, siis annab talle pasunasse. Aksel küsis, miks mees tahab teda lüüa ja mees vastas, et ta on härga täis. Samas kõrval oli veel umbes kümme sõjaväelast ning Aksel sai aru, et neid rünnata poleks mõtet.

Aksel ütles, et pärast rünnakut ei saanud ta mitu päeva magada, kuna pea valutas. Välismaal ilmunud jutu peale Vene-meelsusest kirjutas Aksel oma facebooki kontol, et see on täielik jama. Tema väitel oli uskumatu, et nii kiiresti midagi sellist välja mõeldi. Ta ütles uudiskanalile kasjauns.lv, et tal pole mingeid sidemeid Venemaa ega Moskva propagandaga ja ta ei oska isegi vene keelt.

Aksel ja mitmed tunnistajad on öelnud, et pärast intsidenti kutsuti kohale munitsipaalpolitsei, aga siis sekkus Läti sõjaväe esindaja, kes palus politseil asja uurimine lõpetada, mistõttu ei tegeletud asjaga kuni Briti sõjaväelaste lahkumiseni. Üks Briti sõdur peeti siiski kinni ja asjaga tegeleb Läti sõjaväepolitsei.

Läti sõjaväe teatel osalesid Briti sõdurid õppusel Silver Arrow (Hõbenool). Asja uurimises löövad kaasa Läti politsei ja Briti sõjaväepolitsei.

Aksli sõber ütles, et saabus sündmuskohale mõni minut pärast toimunut ja ta nägi oma sõpra läbi pekstuna, ümber ligi 30 inglise keelt kõnelevat meest. Kõik olid tarvitanud alkoholi ning käitusid agressiivselt ja väljakutsuvalt. Munitsipaalpolitsei keeldus asjasse sekkumast ning palus Aksli sõpradel endil politseisse helistada.

Briti sõjaväelasi saatnud Läti sõjaväe esindaja ütles, et mehed olid viimast päeva Lätis, neil lubati veidi lõõgastuda ning asjad tuleks lahendada rahumeelselt.

Aksli sõbra väitel on häbematus, et Läti sõjaväelane vaatab pealt, kuidas võõramaalased tema kaasmaalast peksavad. Tunnistajate väitel filmisid juhtunut Aksli töökaaslased, et näidata, kuidas Läti sõjaväelane püüdis politsei eest kaitsta Briti sõjaväelast. Keegi ei mõelnud minna videot pakkuma venemeelsetele kanalitele. Kakluse algatasid Briti sõjaväelased, tungides kallale rahumeelsele Läti noormehele.

Läti uudisteagentuuri Leta andmetel läks 1987. aastal sündinud Briti sõdur noormehe juurde ja võttis tal lipsust kinni. Kui noormees palus lahti lasta, lõi sõjaväelane teda rusikaga näkku, mille tagajärjel murdus ninaluu. Nüüd plaanib noormees esitada Briti sõdurile nõude kahju hüvitamiseks. Kuivõrd Briti sõjaväelase käitumine polnud adekvaatne, viidi ta politseijaoskonda. Asja uurimisega tegeleb Läti sõjaväepolitsei.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

tuntud vandenõu teoreetik möllab ämari baasi juures https://www.youtube.com/watch?v=kcVnCsvtNXQ