neljapäev, 10. november 2016

Moes on loomulikud mehed ja naised

1980ndatel hoo sisse saanud nn ilutööstus on viimasel ajal kuidagi kängu jäänud. Pole enam märgata lehekülje suurusi reklaame ajakirjades silikoonrindade paigalduse ja muude iluoppide kohta. Pigem lastakse vaikselt häbenedes oma silikoonid välja võtta. Mehed kannavad jälle habemeid, naised seelikuid, üha vähem häirib meeste puhul väike õllekõht ja naistel mõni rasvavolt või tselluliit. Moes on jälle loomulikud mehed ja naised, nii nagu peale sõda 1950ndatel, mil naiste puhul olid eelistatud ümarad vormid, keegi ei teinud numbrit kaenla- või häbemekarvadest ning keegi ei rääkinud tselluliidist.

Ilutööstuse tippaeg oli 1990ndate algus, Eesti taasiseseisvumise aeg, mil loomulikkust peeti lohakuseks, kehad pidid olema viimseni ära timmitud, meeste iidol oli Sylvester Stallone ja naistel Pamela Anderson. Mäletate, see oli aeg, mil mehed sõid peotäite kaupa steroide, et muskleid üles pumbata. Naised kitkusid altpoolt silmi ära iga viimse kui karva, lasid panna kunstrinnad ja kandsid juuksepikendusi. Naiste puhul nii loomulikud ümarad vormid muutusid tabuks, selle asemel ihaldati mehelikke kitsaid puusi ning hakati kandma pükse. Algas järjekindel võitlus tselluliidiga, naiste rasvarakkudega. Naise ideaaliks sai mehelik keha: trimmis, lihaseline, alt kitsas, ülalt laienev, millele täienduseks ülisuured tissid. Kõik voldid lasti ära lõigata. Päris õudne on vaadata neid pilte tollest ajastust, mis ehtisid ajalehtede esikaasi. Ei imesta, et paljud naised olid stressis, kui end peeglist vaatasid ja kõrvutasid seda kusagil ajalehes või ajakirjas nähtuga. Vahe oli ikka kolossaalne!

Aga vaatame ringi täna. Noorte naiste ideaalid on Lena Dunham ja Amy Schumer - ma usun, et suur osa naisi Eestis peab end kenamaks. Või vähemalt samasuguseks. Moes on taas loomulik ilu, naised ei mäkerda end kokku igasugu pastadega ning mehed lasevad rõõmuga õlut ja pikutavad diivanil, selle asemel, et hullunult kusagil higises jõusaalis kangi järjekorda oodata. Tunda on, et naised saavad üle pika aja jälle rahulikult magada. Mehed tegelikult ka.

Mingis mõttes peegeldub sama asi poliitikas. Rahvas tahab lihtsaid asju: et oleks tööd ja leiba ning saaks rahus elada. Trumpi põhiloosung oli peatada mehhiklaste massiline sissevool. No mis selles halba on? Eestlased teeksid sedasama, nad ehitavad ise ka tara Vene piirile, kust kogu aeg mingeid tegelasi üle tuleb. See on ju nii loomulik. Või mis?!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Olen selle postitusega 100% nõus Inno!