teisipäev, 29. november 2016

Süüdistatav Edgar Savisaar

Väljavõte Edgar Savisaare feissbukist.

Nüüd see siis lõpuks juhtuski - Edgar Savisaarest, endisest Tallinna linnapeast, peaministrist, Rahvarinde lehvivate lokkidega kangelasest sai SÜÜDISTATAV. Kui temaga suvel kohtusime, siis arvas Edgar, et seda ei pruugi kunagi juhtuda. Kes teab, millele ta lootis. Et teeb Kallasest presidendi ja saab vastutasuks kriminaalmenetluse lõpetamise? Venelaste sissetungile? Moskva vahet ta ju mitu korda „tuuseldas”, nagu prokurör Evestus märkis. Võib-olla ei tahtnud Eesti poliitika grand old man lihtsalt uskuda, et tema, osava strateegi, käsi käib samamoodi nagu temast märksa lihtsakoelisema Villu Reiljani oma? Temal on ju alati olnud mõni nipp või trikk varrukast tõmmata, ta on alati suutnud vastastele mõne kavala vingerpussi mängida ja rahva silmis paipoisiks jääda.

Jah, kui mitte millelegi muule, siis lootis Edgar just nimelt sellele - rahva kustumatule armastusele tema vastu. Edgar oli veendunud, et rahvas armastab teda niisama palavalt nagu tema viimased „musketärid” Urmi Reinde, Peeter Ernits ja Oudekki Loone. Küllap kujutas ta ette, kui isehakanud Ratas-Simson-Reps teda kongressil kukutama hakkavad, siis voorib kongressi ruumidesse vihaste inimeste meri, kes hakkab skandeerima: „Edgar! Edgar! Edgar!” Vahepeal oligi juttu, et vihased Savisaare toetajad kavatsevad tulla kongressile hangude ja vikatitega. Minagi arvasin, et küllap seal mingi mürgel tuleb. Oleks ju võinud tulla! Aga olid ainult mõned vanamutid esireas ja needki ei näidanud üles suuremat entusiasmi.

Suur kombinaator oli valesti arvestanud. Või valedele inimestele panused teinud. Kindlasti alahindas ta ka organite võimet teha tema senistele kaastöötajatele ettepanekuid, millest ei ole võimalik keelduda. Arvo Sarapuu, Raimond Kaljulaid, Paavo Pettai jne jne jne. Kui elus millelegi kindel võib olla (lisaks surma ja maksude), siis sellele, et organitega ei ole mõtet võidelda. Kaotajaks jääd igal juhul.

Villu Reiljani ähvardavad nüüd lausa trellid, Savisaar ilmselt pääseb ilmselt tingimistega. Või kes teab - kuna ta ei ole enam Keskerakonna esimees ja välismeedia vaevalt mingisuguse eksesimehe protsessi kajastada viitsib, siis võib-olla pannakse ta isegi paariks kuuks pokri. Nagu Galojan. Kindlasti sõltub palju sellest, kui intensiivselt Savisaar nüüd oma spisok'i asja ajama hakkab.

Küsin veel kord - kas Savisaarega on nüüd kõik? Kas ta on nüüd laip nagu Villu Reiljan? Või suudab ta, nagu tema vankumatud pooldajad usuvad, imet ja seljatab struktuurid, mida Villu ei suutnud?

Süüdistatav olemine iseenesest Savisaart ei hävita. Isegi ei alanda ega häbista. Paljud ajaloo suurkujud on olnud kohtu all ja palju on neid, kes on kohtutes süüdi mõistetud. Vangiski istunud. NELSON MANDELA. Martin Luther King. Vaclav Havel, Lech Walesa. Oscar Wilde. Joseph Brodsky. Emma Goldman. Fidel Castro. Gandhi. Benazir Bhutto. Neid on palju. Näiteid naaberriigist - blogija ning opositsionäär Alexei Navalnõi, Putinit naeruvääristanud tüdrukutebänd Pussy Riot.

Okei, Savisaart süüdistatakse altkäemaksu võtmises, omastamises ja rahapesus, aga meenutagem, et ka Navalnõid ei süüdistatud mitte Putinile oponeerimises, vaid hoopistükkis kelmuste ja pettuste toimepanemises, mille eest ta ka viieks aastaks kolooniasse paranduslikule tööle mõisteti. Ta vabastati küll juba päev pärast vangistamist, kuid 2014. aastal mõisteti ta uuesti kelmuse toimepanemises süüdi, sedapuhku sai ta kolm ja pool aastat tingimisi, aga tema vend pandi reaalselt kolmeks ja pooleks aastaks vangi.

Kes teab, kuidas oleks Navalnõi ja tema venna käsi käinud siis, kui nad oleks tagasi tõmmanud ja struktuuridega koostööd teinud? Kui vend oleks näiteks Navalnõi vastu ütlusi andnud? Või Navalnõi venna vastu? Äkki oleks ka Putini administratsioon näinud võimalust lõpetada asi oportuniteedi kaalutlusel? Kes teab...

Navalnõi on muidugi noor mees, tema võib oma poliitilise tagakiusamise kunagi, kui Venemaal uued tuuled puhuvad, dividendidena välja võtta, nagu seda tegid Vaclav Havel ja Lech Walesa, kes enda tagakiusamise ajal samuti noored mehed olid. Savisaar on vana - endiselt intelligentne ja ka teatava veetlusjõuga, aga aastad on siiski teinud oma töö. Spisok Savisaara saab kindlasti hääli ja võib-olla isegi rohkem kui Keskerakond, aga kuuekümnendates haige mees ei tekita rahvahulkades enam sellist pöörast imetlust nagu neljakümnendates terve mees. Ka Ansip on vanaks jäänud, temagi fluidum on haihtunud. Jürgen Ligi ja Rein Lang on vanaks jäänud. Ja Mart Laar - tema enne aega.

Mis mõte on siis sellel protsessil? Kes võib sellest üldse võita? Eesti rahvas? Eesti rahval on Savisaarest, ühe jalaga vanast mehest, kes ka igasuguse võimu minetanud, kahju. Ma ei usu, et Eesti rahva õiglustunne Savisaare kohtu alla andmist nõuaks.

Poliitilised vastased? Mida on neil võita? Savisaar on maha võetud ja ta ei ole enam see mees, kes ta oli kunagi, kui rahvast Toompeale kutsus, kuigi see mees on tema sees endiselt olemas. Tal ei ole lihtsalt enam nii palju võhma. Kui nad teda tõesti kardavad, siis peavad nad iseendast väga halval arvamusel olema.

Kes siis võidavad? Struktuurid? Need müütilised struktuurid, kus on „kallutatud jõud”?

Jah, struktuurid ilmselt võidavadki. Struktuurid on aastaid uurinud ja tohutult ressursse kulutanud. Koostanud hulga arupärimisi, õigusabinõudeid, määrusi ja protokolle. Kuulanud üle tohutult inimesi. Struktuurid on teinud jõupingutusi ja nüüd oleks imelik pidurit tõmmata. Struktuuride loogika on selline, et kui masinavärk on kord käima pandud, siis seda on väga raske peatada, praktiliselt võimatu. Nii tuleb protsessiga edasi minna - ükskõik, mis selle lõpptulemus siis ka ei oleks.

Ja see - edasiminek - ongi asja mõte ja lõppkokkuvõttes võit. Sest kui seda ei oleks, kui protsesse oleks võimalik pooleli jätta, siis mõjuksid struktuurid naeruväärselt. Neid ei oleks siis enam võimalik tõsiselt võtta. Seda - et neid enam tõsiselt ei võeta - kardavad aga struktuurid üle kõige.

Selles mõttes on kõik struktuurid ühesugused - olgu nad siis Eestis, Ameerikas või Venemaal.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ohvrid võidavad lõppkokkuvõttes ikkagi.

a.

Anonüümne ütles ...

Lisan - väga hea artikkel! Kesknädalale lausa kohustuslik avaldada. Maha argpükslikkus, uus Kesknädal!

a.

Irja ütles ...

Jah, ohvrid võidavad tõesti alati, isegi kui nad seda võitu oma eluajal ära ei vormista.

Mina annaksin selle hea meelega Kesknädalale avaldamiseks. Võite võtta, kui meeldib.

Anonüümne ütles ...

Ei saa lisamata jätta ka seda, et põhjatallinnlasena ei tea ma ühtki sellest linnaosast, kes veel Raimond Kaljulaidi linnaosavanemaks tahaks.

a.

Anonüümne ütles ...

See oli pimesi uskumine sellesse ideoloogiasse. See oli kogum mõtteid, hinnanguid, huvilisi, eelistusi, mis olid organiseeritud süstemaatilisel viisil. Nende aeg on läbi ja tulemas uued ajad.

olge ise ka tublid ütles ...

NELSON MANDELA. Martin Luther King. Vaclav Havel, Lech Walesa. Oscar Wilde. Joseph Brodsky. Emma Goldman. Fidel Castro. Gandhi. Benazir Bhutto. - siin on see väikene vahe, et kõik nad on vangis istunud poliitilistel põhjustel, mitte otseselt lihtlabaste kelmuste ja korruptsiooni tõttu.

Irja ütles ...

Navalnõi istus siiski kelmuse eest ja tema vend samuti, aga me kõik saame ju aru, mille pärast ta tegelikult istus. Mis puudutab teisi, siis seda, et nad poliitilistel põhjustel istusid, teame meie tagantjärele, sest seda räägib meile ajalugu. Nende kaasaegsed andsid neile siiski konkreetse paragrahvi ja see ei olnud "poliitiline põhjus".

Aga hüva, ma saan aru, mida sa Savisaare puhul silmas pead. Kuid see korruptsioonisüüdistus ei ole tõsiseltvõetav, kuni see teistele erakondadele lubatav on. Kõik erakonnad on mingil määral korruptiivsed, juba valimiste olemus ja kampaaniategemine on korruptiivne. Selleks, et üht erakonda ja selle liidrit korruptsioonis süüdistada, peaksid teised erakonnad, keda kohtu alla ei anta, olema puhtamast puhtamad. Mida nad, jumal paraku, ei ole.

Anonüümne ütles ...

Ei maksa arvata, et Eesti kuhugi pöörab. Kõik need toiduahelad, mis täna püüavad Edgarit, Villut ja nende poissõpru läbi seedida, olid olemas ka eelmises valitsuses - jõuministeeriumid olid ja on IRL-i käes, Vaid ref vahetus noorkesikute vastu. Nüüd talitatab IRL slaavi rahvatarkuse järgi - peksa omasid, et võõrad kardaksid. Pealegi on kandaalidest väntsutatud noorkesikud olulistes küsimustes kergemini manipuleeritavad kui muidu.

olge ise ka tublid ütles ...

Nõus jah, et täpselt samamoodi nagi Savikas, peaksid kohtupingis istuma ka kõik teised kõrgkelmid - Laar, Kallas, Ansip&Seli, Parts - Savikas ja Reiljan on nende kõrval üsna süütud putukad, mis ei tähenda seda, et Savikas ja Reiljan poleks võimalusel endale rohkem krahmanud.

Irja ütles ...

Absoluutselt! Kindlasti oleks krahmanud :).