laupäev, 12. november 2016

Uus valitsus, ära unusta puuetega inimesi

Tuletan uue valitsuse moodustajatele meelde, et ühe esimese asjana tuleks tõsta puuetega inimeste toetusi, mis erinevalt lastetoetustest on jäänud samaks. Reformierakondliku hinnasildiideoloogia järgi on puuetega inimesed väärtusetud, kuid ma ei taha uskuda, et sama arvavad ka Keskerakond, IRL, sotsid. Kõik need erakonnad on rohkemal või vähemal määral pidanud oluliseks lastega perede ja erivajadustega inimeste toetamist, nii et selles suhtes peaks neil ühisosa olema.

Soomes makstakse Juuli-sugustele lastele 420, 51 eurot kuus (lastele, kelle hooldamine on kurnav ja ööpäevaringne), vähema puudega lastele 216, 87 eurot kuus ja kerge puudega lastele (näiteks astmahaigetele) 92, 94 eurot. Eestis makstakse raske ja sügava puudega lastele 80 eurot kuus ehk isegi kümme eurot vähem kui kerge puudega lastele Soomes.

Okei, 80lt 400 peale on ehk raske minna, aga ma arvan, et vähemasti poole võrra võiks raske ja sügava puudega laste toetus Eestis tõusta küll.

Raske ja sügava puudega lapse hooldamine on võrreldav tööga, seejuures väga raske ning kurnava tööga. ning seetõttu peaks riik tegema kõik, et seda tööd tegevad vanemad ei langeks oma laste hooldamise tõttu vaesusesse.

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

See ei käi mitte ainult laste kohta. Minu sügava puudega laps ei ole enam vanuse poolest laps, aga olemuselt on ta ju ikka samasugune laps, nagu oli enne 18-aastaseks saamist. Ja kuna ta tn kunagi iseendaga toime tulema ei hakka, siis ta jääb elu lõpuni lapseks e hoolitsust vajavaks inimeseks.
Kui kevadel kool lõppes, siis olime paraja üllatuse ees: mis tast edasi saab. Selle peale peaks mõtlema riik, mitte lapsevanem. Lapsevanem ei saa ju surmani oma puudega täiskasvanud last kodus hooldada, eriti kui peres kasvavad ka väiksemad lapsed. Ma ei hakka siin näiteks tooma põhjanaabrite sotsiaalseid võimalusi, aga mingi elementaarne ülalpidamine tuleb sellistele inimestele tekitada.

Irja ütles ...

Absoluutselt nõus. Kuidas sa praegu hakkama saad?

Ja mida lahendusena näeksid?

Kas eelistaksid pigem seda, et riik maksaks sulle lapse kodus hooldamise eest suuremat toetust, või seda, et loodaks sellised asutused, kus neil oleks hea elada?