neljapäev, 10. november 2016

Nagu kopitanud kapi uks oleks lahti läinud

Ma tükk aega mõtlesin, mis tunne mind eile, Taavi Rõivase kingasaamise päeval valdas. Nüüd sain aru - selline tunne, nagu kopitanud kapi uks oleks lahti läinud ja sisse oleks tulnud pahvakas värsket õhku.

Jumal küll, seda stagnatsiooni kestis seitseteist aastat ja kogu aeg läks kapi sees umbsemaks. Juba hakkas tunduma, et õhku ei olegi enam. Aga näe - tarvitses vaid Savisaar pikali lüüa, kui kapi uks avanes kui võluväel. Nii et õigus oli neil, kes arvasid, et vaid Savisaar suudab selle kapi ukse avada. Kuid mitte päris õigus, sest nemad arvasid, et Savisaar on see, kes ukse lukust lahti keerab. Tegelikult oli Savisaar vaid võti - kuldvõtmeke. Kapi tuulutajateks pidid olema teised ning on sümboolne, et üheks neist oli Savisaare enda kasvandik - Jüri Ratas.

Kuna Reformierakonna juhitud ja kiivalt hoitud stagnatsioon on olnud Eestile nii kurnav ja laastav, siis ei julge keegi uskuda, et midagi muutub. Inimesed on väga palju petta ja peksa saanud. Vastu on võetud tohutul hulgal mõttetuid seadusi, kehtestatud rumalaid regulatsioone ja tehtud tagurlikke otsuseid. Inimestel on tunne, et valitsus on selleks, et nende elu keerulisemaks, mitte lihtsamaks muuta. Ehk riik on riigi ja selle valitsejate, mitte rahva pärast. Põhiseaduse lause „kõrgema võimu kandja on rahvas” on muutunud anekdootlikuks.

Jevgeni, Jüri ja Marguse asi on nüüd näidata, et see nii ei ole. Et elu, asjad saavad küll paremuse poole minna ning mitte vähe. On võetud Savisaar ja temaga kopitanud kapi uks lahti keeratud, aga siit tuleb nüüd edasi minna. Ja juhinduda president Kersti Kaljulaidi sõnadest, kes ütles, et eetiline riik peab kõigepealt hoolitsema kõige nõrgemate eest. Esimese asjana tuleb parandada laste, vanemate inimeste ja puuetega inimeste elujärge.

Ma arvan, et kui uus valitsus seda suudab, siis saab selles aastaid tuulutamata kapis juba väga hea ja kerge hingata olema. Ja kui väga veab, siis jäävad kapi uksed päriseks lahti. Ja sellises Eestis on juba väga hea elada.

Sellisesse Eestisse tahavad tulla ka need, kes siin enam hingata ei saanud ja mujale värsket õhku otsima läksid.

16 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas selles uues Eestis hakatakse nüüd kodanikupalka maksma ja tasuta eluasemeid jagama?

Irja ütles ...

Ei tea, aeg näitab. Kõige olulisem on mõtteviisi muutus. Sellele saab ehitada kõik ülejäänu.

Anonüümne ütles ...

Mis peab mõtteviisis muutuma?

Anonüümne ütles ...

17 aastat stagnatsiooni umbses kapis?

Margus Kiis ütles ...

No ma päris ei ütleks, et Ref oleks otseselt halvasti valitsenud aga lihtsalt stiilselt satgnaatiliselt. Vägagi meenutas Brežnevi 18 võimuaastat. Teoreetiliselt oli nagu kõik korras, algus ilus, raha suunati õigetesse kohtadesse, plaani täideti, majandus justkui õitses vahepeal jne jne. Kuid lõpuks oli kõik ligadi-logadi, tuim ja igav. Nagu Brezhnevil oli 1968 aastal tankiterror Prahas, oli Refil 2007 Pronksöö -- mõlemal juhul pealtnäha edukas aktsioon, vastased suruti porri, pooldajad laulavad halleluujat aga alguse saab hoopis nõme üheparteidiktatuur, alternatiivide tasalülitamine, poliitiliste vastaste jälitamine jne. Kuni reaalse majandusliku stagnatsioonini. 0,6% majandustõusu, mingi oma süsteemi järgi arvutatud ka veel, see tundub pigem olevat reaalselt siiski langus.

Aga praegu on tõesti suur muutus käimas, kuigi Ref ikka veel pingutab asju tagasi kuidagi pöörata ilmselgelt.

Anonüümne ütles ...

See on siin nüüd täiesti teemaväline küll, aga peab ütlema, et ma jäin huviga ootele, kas teie kui poliitikateemadel aktiivsed inimesed ka kuidagi kommenteerite Ameerika presidendivalimisi ja selle tulemusi, mis tundub olevat midagi pöördelist, isegi veel tähtsam kui meie valitsusevahetus kõige sellele eelnevate ja järgnevbat erakondadekemplusega... :)
Igal juhul palju jõudu ja tervist teile!

Irja ütles ...

Ma vastan sellele oma tekstis - esimeses järjekorras tuleb hoolitseda kõige nõrgemate eest. Pöörata suuremat tähelepamnu laste, vanemate inimeste ja puuetega inimeste heaolule. Praegune valitsus on kultiveerinud mõtteviisi, et kõige olulisem on valitsus ise ja et rikkad mingil juhul ühiskonda rohkem panustama ei peaks.

Anonüümne ütles ...

"Aga näe - tarvitses vaid Savisaar pikali lüüa, kui kapi uks avanes kui võluväel. Nii et õigus oli neil, kes arvasid, et vaid Savisaar suudab selle kapi ukse avada. Kuid mitte päris õigus, sest nemad arvasid, et Savisaar on see, kes ukse lukust lahti keerab. Tegelikult oli Savisaar vaid võti - kuldvõtmeke."


Donald Trump oli trumbiks. Ehk siis peenemalt öeldes - paljud asjad aetakse ära suure voolu energiaga kaasa minnes.

Irja ütles ...

Margusele - muide, eile vaatasin uudistest, et on üks veel asi, mille poolest Rõivas Brežneviga sarnaneb - kulmud! Aga jah - algus oli Refil ilus ja ma mäletan, et ma ise ka toetasin kunagi Refi ja ütlesin oma isalegi, et ta Refi poolt hääletaks. Laine Jänese poolt täpsemalt. Pronksiöö võrdlus tankiterroriga on päris tabav. Jah, Pronksiööst algas allakäik. Refi enda arvates muidugi mitte, nende plaan oli ühes venelastega ka kõik teised vastased tümaks teha, aga paraku pingutavad need, kes oma vastaseid nö kalju külge aheldada üritavad, alati üle. Ja nagu see oli Prometheusega, leidub alati keegi, kes nad sealt vabastab. Oma võimu säilitamiseks tulnuks Reformil ahelaid veel enam pingutada, aga Euroopa Liidus ei ole see kahjuks võimalik. Selle pärast oligi nende allakäik paratamatu - huvitav, et nad selleks ise valmistuda ei osanud.

Irja ütles ...

To 14:39 - aitäh, kindlasti kommenteerime :). Mulle Trump meeldib - ta on aus ja otsekohene, samuti nagu värske tuulepahvak Ameerikas.

Anonüümne ütles ...

Nojah....eks ikka on kena loota paremat nii endale kui oma lähedastele aga pessimismi tekitab asjaolu, et nii Jevgeni kui ka Margus on pikalt, pikalt osalenud valitsustes mis kapi kopitama ajasid. Aga eks ikka loodame paremat :)

Anonüümne ütles ...

"Margusele - muide, eile vaatasin uudistest, et on üks veel asi, mille poolest Rõivas Brežneviga sarnaneb - kulmud!"

:D
Irjakene, selle kommentaari Rõivase kulmude kohta kirjutasin mina sinna uudise alla. Sina vaid lugesid ja mainid seda siin juba edasi.:)

Irja ütles ...

Mulle ütles seda Inno - kulmude kohta, ma mõtlen :). Seda on ilmselt paljud tähele pannud, sarnasus on nii ilmne.

Anonüümne ütles ...

Teie blogi on siin sõnavabaduse etalon ja üritan siia ka panna kunagi ühes kommetaariumis ära toodud tõiga et Taavi Rõivase isa on usbekk nimega Jarmuhhamedov Gurbanozarov. Olevat tulnud Eestisse Olümpia jaoks ehitama - oli, tegi lapse ja kadus. Sellest ka selline võõrapärane välimus paksude kulmude ja tumeda peaga :)
Mina googlest väga midagi ei leidnud aga teil on hea nina äkki saate rohkem infot kas ja kuidas see vastab tõele.
Rõivas ise ju oma isast kunagi midagi rääkiud ei ole, vikis ka päritolu ja ema-isa kohta andmed puuduvad.

Anonüümne ütles ...

Taavikese sünnitas neitsi Maarija. Ta on jeesukese kaksikvend. Tagasihoidlikkus segas seda varem avalikkustamast.

Anonüümne ütles ...

niisuguse kujuga eesnime usbekkidel ei ole ... ov on venepärase perekonnanime lõpp.