reede, 24. veebruar 2017

Inno ja irja kommenteerivad presidendi kõnet

Väljavõte Delfi veebist.

Irja: Minu meelest näeb Kersti nendes seto rahvariietes väga hea välja välja. Ja Georgi-Rene on samuti samuti väga väärikas. Meenutab seto ülemsootskat. Siit mõte: äkki tasuks järgmisel Seto Kuningriigil valida Georgi-Rene ülemsootskaks ja olekski tal väärikas roll. Siis ta ei peaks mingite kaheldavate lasteküladega jamama.

Inno: Jaa. Minu meelest on ka väga julge samm kanda seto rahvarõivaid.

Irja: Mõtle, kuidas setode prestiiž praegu tõusis. Presidendi ametikett seto rahvariiete peal.

Inno: Pole midagi öelda, ten points!

Irja: Ilmselt ei kulunud ka mitte sentigi riigi raha presidendipaari riiete peale, sest ma arvan, et rahvariided olid juba kodus olemas. Samamoodi oleks võinud Evelin käia igal aastal vastuvõtul mulgi rahvariietega. Väga väärikas oleks olnud.

Inno: Jaa. Näiteks Ingrid Rüütel on kogu aeg rahvariietes.

Irja: Samuti ei kulunud pennigi juuksurile, sest Kerstil on kogu aeg ühesugune soeng. Ja meigi peale samuti mitte. Ma tahan rõhutada seda, et minu meelest on Kersti Kaljulaid suureks eeskujuks kõikidele eesti naistele. Ta on nagu anti-Saagim. Loomulik ilu on kõige ilusam. Pole vaja end kunstlikult kaunistada.

Inno: Minu meelest on ka eesti naised loomulikult kõige ilusamad. See on mingi vene komme end ära mukkida. Nagu kuusepuud käivad ringi.

Irja: Kujuta ette, et seda kõnet peaks Marina Kaljurand või Mailis Reps. Jumal hoidis Eestimaad. Eriti selles valguses, kuidas Reps valetas. Milline häbi!!!

Inno: Minu meelest Kerstikese hääl veidi väriseb.

Irja: Mina ei tea, ma nagu ei saa aru. Samas tuleb märkida seda, et ta räägib peast. Võibolla sellepärast väriseb, et ta otse suhtleb.

Inno: Või loeb monitorilt maha.

Irja: Aa, selle peale ma ei mõelnudki.

Inno: Tehnika areneb. Aga natuke puine on. Ta võiks vabamalt rääkida. Ta on muidu päris sorav rääkija.

Irja: Ütleme nii, et küllalt igav kõne ikkagi. Palju võõrsõnu on, tavalisele eesti inimesele ei ütle mitte midagi. Null.

Inno: Ütleme nii, et on arenguruumi. Ta on veel noor ka. Ses mõttes, et tal pole midagi öelda rahvale. Sellepärast võiks president olla veidi vanem inimene. Veidi elukogenum. Kerstil pole tegelikult mingit kogemust elus. Ta on olnud eluaeg tubli ametnik, viimased paarkümmend aastat. Aga see on ka kõik.

Irja: Mind oleks väga huvitanud Siim Kallase kõne.

Inno: Kersti puhul jääb ikka tunne, et ta esitab kellegi teise mõtteid.

Irja: Pole seda rääkimist südamest südamesse. Tema kõne ei puuduta. Milleks e-residendid, keda see huvitab?! See on Eesti Vabariigi aastapäev, ta peaks Eesti inimesele midagi ütlema.

Inno: Mind ausalt öeldes on ka see IT-jura ära tüüdanud. Ilves rääkis sellest kogu aeg, nüüd Kersti. Kaua võib?! See IT-värk on kõigile teada ju. Seda ei pea korrutama üle kogu aeg. Nüüd võiks sealt kuhugi edasi minna.

Irja: Appi, kui igav.

Inno: Ta nagu tahaks nutma hakata. Milleks selline matusemeeleolu. See ei sütita ju kedagi. Näiteks Trump on kogu aeg selline positiivne ja energiline. Ta oleks võinud ikka vabalt rääkida, nagu ta räägib raadiosaadetes. See kukub tal paremini välja. Nüüd on mingi tõsine jura. Miks ta ei räägi näiteks Eesti maapiirkondade ja väikelinnade väljasuremisest, kuidas seda protsessi peatada?! Või mis üldse teha?

Irja: Ta pole sellega kursis. Siin tulebki välja tema nõrkus presidendina, kuna ta pole Eestis elanud pikka aega. Tal pole tegelikult eesti rahvale midagi öelda.

Inno: Rahvas räägib praegu haldusreformist ja Rail Balticust, millega rahvast teerullina üle sõdetakse. Aga preisdendil näib olevat sellest täiesti savi. See näitab, et rahva arvamus talle tegelikult korda ei lähe. Ta on lihtsalt selline manitseja. Ses mõttes täpselt sama nagu Ilves. See on sama olukord nagu 1939. aastal, kus president oli lihtsalt tööriist, et rahvast oleks kergem üle sõita. Ses mõttes on Eesti tõesti olnud järjepidev, et mitte midagi pole muutunud.

Irja: Mul ei jäänud midagi meelde sellest. Mitte ühtegi sõnumit.

Inno: See tuleb sellest, et see kõne polnudki sulle mõeldud. See oli lihtsalt siseringi kõne, neile, kes saalis istusid.

Irja: Saalis istujad olid ka osavõtmatute nägudega. Neid see ka ei paistnud puudutavat.

Inno: No siis oli see kõne Eesti riigile.

Irja: Kellele? Mis mõttes riigile?

Inno: Riigile, noh!

Irja: Riik on lihtsalt juriidiline konstruktsioon.

Inno: No sellele konstruktsioonile oligi see kõne pühendatud.

Irja: Mitte inimestele ühesõnaga.

Inno: No aga kas sa näed Eestis inimesi, pole ju suurt midagi alles jäänud. Aknad on kõik pimedad. Polegi varsti enam, kellele kõnesid pidada. Siis ongi, et kõned lähevad sellele konstruktsioonile. E-residendid on ju ka selle konstruktsiooni residendid, virtuaalsed kodanikud.

Irja: Minule jäi ka mulje, et president peab kõige tähtsamaks e-residente. Nende vajadustest oli pool kõnet.

Inno: Ma olen kindel, et varsti ongi Eestis rohkem e-residente ja siis läheb võim neile sujuvalt üle. Eesti rahva osaks saab olla eksponaadid muuseumis. Muuseum juba ehitati valmis ju. Mis veel vaja?

Irja: Sa oled nii peassimistlik.

Inno: Ma olen realist. Räägin sellest, mis on.

Irja: Nüüd võiks lõpetuseks midagi positiivset öelda. Vähemasti riietus oli ilus.

Inno: Aga seda me juba ütlesimegi. Asi algas positiivse noodiga, lootusrikkalt, aga lõppes ikka nagu alati. Aga üks positiivne noot on eesti rahva jaoks. See on Soome. Soome päästab eesti rahva kõige hullemast. Seal on võimalik eesti keelt ja kultuuri edasi arendada, pärast seda, kui e-residendid Eesti üle võtavad.

Irja: Võibolla oleks siis paslik Kaljulaidi kutsuda e-presidendiks.

Inno: Või siis lühemalt esidendiks.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

https://youtu.be/EvlxiWrw7Ew?t=827 leia 10 erinevust kersti ja georgi kostüümid on kui meister ja margarita filmist, varsti algab kätlemistseremoonia see on nagu siin https://youtu.be/tkRXittzuY4?t=1689 meie kontekstis oleks siis: see on siim ja tema kümme milli väga soovitan teile siimu igast jamast ujub puhtalt välja

Anonüümne ütles ...

anu pakub teie blogile konkurentsi http://elu24.postimees.ee/4024773/elu24-live-eesti-vabariigi-99-aastapaeeva-pidulik-taehistamine-elu24-stuudios