kolmapäev, 29. märts 2017

Mida meie kevadel sööme?



E olegi ammu kohvikus söögist juttu teinud. Parandan selle vea nüüd ära, sest on loomulik, et kohvikus kinnitatakse lisaks maailma asjade üle arutamisele ka keha.

Nõndaks! Kuidas on meie toidulaud võrreldes talvise ajaga muutunud? Esiteks sõime talvel kõvasti liha, millele mõtlemine mind praegu ausalt öeldes oksele ajab. Eriti nende jõulude ajal söödud verivorstide peale mõtlemine :). Liha asendavad väga edukalt roheline kraam (eriti salat) ja selline toidulisand nagu melass (kõige parem on selline, mille purgi peale on kirjutatud blackstrap molasses). Mina unustasin vahepeal melassi võtmise ära (Inno võtab iga päev) ja see andis kohe tunda - energiat oli vähem. Teiseks isutas mul talvel rohkem rasvase kala järele, aga niipea, kui iga päev kalamaksaõli võtma hakkasin, tahan kala üha vähem.

Praegu sööme põhiliselt rohelist salatit (hetkel on külmkapis rukola, basiilik ja lehtsalat), ube, pähkleid, seemneid ja täisteratooteid (minu lemmik on seemnetega rukkileib). Samuti muna ja vahel kala. Puuviljadest apelsine, õunu ja banaane ning juurviljadest peeti, porgandit ja kapsast (minu lemmik on brokkoli). Hakkama ei saa ka külmutatud marjadeta - täna näiteks ostsin poest Marjamaa külmutatud mustikaid, mida ka Roosi isukalt hävitas.

Piimatoodetest sööme ainult juustu. Nendega on minu tähelepanekute järgi oluline piiri pidada, muidu hakkavad liigesed valutama. Väike kogus juustu ei tee aga midagi. Liha on mõistlik süüa mitte rohkem kui kord nädalas. Organismile vajaliku raua saab palju paremini kätte rohelisest.

Jälgin poes murelikult kaaskodanike toidukorve. Põhiline, mida ostetakse, on sai, erinevad piimatooted ja kehva sorti liha nagu viinerid. Samas ei ole tervislik toit mitte alati kallim kui ebatervislik. Täna näiteks poes vaatasin, et täisteramakaronid maksid ainult 70 senti, mis on odavam kui tavalised heledad makaronid. Salatipaki saab kätte ühe euro eest. Purk või pakk ube - jälle ainult üks euro. Pähklid-seemned natuke üle ühe euro. Porgandid, peedid ja kaalikad on väga odavad.

Mis on kallis, on kala, aga kui võtta regulaarselt kalamaksaõli, siis ei pea kala iga päev ostma, piisab paarist korrast nädalas. Meie armastame lõhet, aga heeringas on ka väga hea.

Nii et justkui ei oleks põhjust, et ebatervislikult toituda ja ainult saia-piima osta. Seda muidugi ainult siis, kui toidu kvaliteeti peetakse kõige olulisemaks. Paraku kipub sageli olema sedasi, et toidule mõeldakse viimases järjekorras, kuna see, mis kõhus, ei paista kusagilt välja ja sellega ei saa teiste ees eputada. Uute riiete ja vidinatega aga küll. Samas kuhjub ebatervislikust toitumisest tingitud kahju aastatega ning tulemuseks võib olla mõni kuri krooniline haigus.

Seega tervislik toitumine tasub end kindlasti ära.

Kommentaare ei ole: