reede, 21. aprill 2017

Halbadest asjadest peab rääkima

Väljavõte Daily Maili veebist.

Briti printsid William ja Harry räägivad sellest, kuidas neil pole varem olnud võimalust rääkida avameelselt oma emast, mistõttu on neil sisse jäänud palju pingeid. Nüüd on nad hakanud rääkima, tunnevad ennast paremini ja soovitavad teistelegi rääkida avameelselt, ka ebameeldivatest asjadest.

Mis on kokkuvõttes väga tore. Eestis püütakse sageli väita, et halbadest asjadest ei sobi rääkida. Aga tegelikult tuleks just rääkida. Eestis on kombeks pingeid enda sees hoida ja neid alkoholiga vaigistada. See on vale. Eestlastel rahvana on samuti vajalik rääkida küüditamiste ja repressioonide koledustest, ikka ja jälle neid „halbu” asju üle korrata, kuna see aitab nende traagiliste sündmustega seotud pingeid välja elada, see on teraapia. Vähesed rahvad maailmas kannatasid teises ilmasõjas ja sellele järgnenud aastatel nii palju kui eestlased. Teistel on väga raske mõista eestlaste üleelamisi. Mida koledamad olid sündmused, seda suuremad on pinged ja seda rohkem tuleb neist asjadest rääkida. Pingetega on nii, et parem on rääkida, kui kuskil istuda ja lihtsalt püüda oma pingeid alkoholi või mõnuainetega vaigistada. Ma tean omast kogemustest, et pingetest ei saa vabaneda ilma neid jagamata, neist rääkimata. Ja kõige parem, kui sul on vähemalt üks inimene, kellele sa saad kõik südamelt ära rääkida. See on väga oluline!

Mulle tundub, et ka Briti printsidele on Catherine usaldusisiku eest, kellele nad saavad oma emast ja temaga seonduvast rääkida. Catherine on ise noor naine, ema ja suudab poisse mõista.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eestis on kombeks muutunud ameerikalik võltspositiivsus. Asjadest lõpuni lahti rääkimine on tabu. Soomes pidi veel hullem olema ja leinas inimene jäetakse täiesti üksi, sest polevat kombeks neid segada. Sellest oli veidi juttu ka raamatus Minu Soome, kus hollandlasele oli selline käitumine täiesti mõistetamatu.

Anonüümne ütles ...

Rääkima peaks siis ka nii, et asjast kasu oleks, mitte ainult haavadelt kärni maha kiskudes ja ohvri rollis mõnuledes nagu enamasti siiamaani küüditamistest ja muudest valusatel teemadel rääkides.

Anonüümne ütles ...

kuradi hea laul https://soundcloud.com/naised http://www.ohtuleht.ee/801011/paevakohane-rapp-ansambel-naised-koogis-rapivad-aasta-ema-valimisest