laupäev, 9. september 2017

For Juncker: Drugs and alcohol in Estonia - country of the Wills of Plague

Junckerile veel valgustavat lugemist Eesti kohta. Nimelt on Eesti maailmas esirinnas narko- ja alkosurmade poolest. Mitte lihtsalt esirinnas, vaid kõige esimene, edestades pika puuga kõiki teisi. Alkoholi tarvitamise tõttu kooleb rohkem inimesi kui liikluses. Võib küsida, et kuidas on see võimalik?

Tegelikult on seletus lihtne: alkohol ja viimasel ajal ka narko kuuluvad Eestis rahvuslike omapärade, või isegi rahva olemuse hulka. Alkohol on Eesti ühiskonna nurgakivi: alkoholi tarvitades minnakse paari ja tehakse lapsi, surrakse, viinapudel käes. Ma ei tea, kas põhjus on sama, mis Ameerika põlisrahvastel, kes samuti kõvasti alkoholi tarvitavad, kuna nende maa on neilt ära võetud, aga igal juhul on probleem olemas. Joomist on Eestis põhjendatud nõukogude aja mõjuga, aga joodi ka eelmise iseseisvuse ajal, nii et maa must. Karskusliikumist peeti Eestis siis ja peetakse ka nüüd üksikute veidrike kiiksuks (Tõnisson, Gorbatšov ja Ossinovski). Õige mees, ja viimasel ajal järjest rohkem ka naine Eestis joob. Ja joob kõvasti. Kõvem mees on see, kes teise laua alla joob. Üks populaarne blogija näiteks avaldab regulaarselt videoklippe, endal silmad pahupidi peas sellest, kuidas ta joob, teinekord ka väikeste laste juuresolekul. Kõik kiidavad takka. Joodik on Eestis rahvuskangelane. Samamoodi ka narkar.

Eestlaste alkoholismi on käsitlenud rahvuskirjanik Tammasaare oma romaanis „Kõrboja peremees”. See jutustab Katku Villust (Will of Plague), kes on paadunud joodik ja puskariajaja. Kes oli purjus peaga kakeldes inimese tapnud ja selle eest vangis istunud. Seejuures, nagu kirjeldab ka Tammsaare, oli Villu kõva töömees ja jõudu selleks andis alkohol. Ehk siis eestlase töökus ja alkohol on omavahel seotud. Ilma alkoholita pole võimalik hullumoodi tööd rabada.

Ainult et alkoholi puhul on üks suur miinus, mis tuli välja ka Kõrboja peremehe loost - et seda va tervist ei jagu kõvasti tina pannes just eriti kauaks. Jaks raugeb üsna ruttu. Purjus peaga juhtuvad tööl õnnetused. Paljud eesti mehed on 50-selt invaliidid, mõned isegi nooremalt. Näiteid pole vaja kaugelt otsida.

Mis on lahendus? Nagu mulle koolis eesti kirjanduse tunnis õpetati, oli Katku Villu elule alla jäänud kangelane. Ehk siis ise süüdi. Ma täpselt ei saanudki aru, mille seisnes tema süü - kas selles, et tema organism ei pidanud alkoholile piisavalt hästi vastu või see, et ta ei suutnud joomist ära lõpetada. Aga joomist poleks ta saanud ära lõpetada, sest siis poleks ta suutnud enam looma moodi tööd rügada. Ehk siis jääb ikkagi variant, et tema organism ei pidanud piisavalt hästi vastu. Nii nagu kümnetel tuhandetel teistel eesti meestel, ja viimasel ajal üha rohkem ka naistel. Nii et ega muud lahendust polegi kui lõuad pidada ja edasi juua. Kuni tervis vastu peab.

Proosit! Või nagu Eestis viina juues õigustatult öeldakse: Terviseks.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

lahendus? mis mõttes? kui joodikute keskel ei meeldi elada, siis koli eestist minema. nüüd on eesti naised ka jooma hakanud, ega need loomad enam ei muutu, pole lootustki.

Unknown ütles ...

Tervist.
Lugege alkeemia.ee ning seal on selgelt kirjutatud, kui inimene valetamisest ei loobu pole alkoholismist pääsu ega ka ravi.